Život jako z telenovely: Paličatá Eva z Rožmberka skončila chudá a opuštěná

Renesanční šlechtična Eva z Rožmberka se do dějin zapsala především svou tvrdohlavostí. Když se zamilovala do italského hraběte, její rodina se k ní obrátila zády. V očích církve byla navíc takřka kacířkou.

Eva z Rožmberka se narodila dne 12. dubna roku 1537. Jejím otcem byl Jošt III. z Rožmberka, její matka rakouská šlechtična Anna z Rogendorfu. Bratry Evy byli Petr Vok a Vilém z Rožmberka. Jošt III. z Rožmberka se proslavil zejména účastí v tažení Ferdinanda I. Habsburského proti Turkům.

O životě Evy z Rožmberka se nedochovalo mnoho informací. Ovšem ze známých pramenů je patrné, že šlechtična byla tak trochu paličatá.

Když bylo Evě 26 let, provdala se za o dvacet let staršího Mikuláše Zrinského ze Serynu. Ten byl významným chorvatským a uherským vojevůdcem, který úspěšně bojoval proti Turkům. Za pomoc císařské armádě roku 1542 u Pešti mu byl udělen titul bána. Když si dne 19. září roku 1564 bral Evu z Rožmberka, byl vdovcem se třinácti dětmi. Po velkolepé svatbě na zámku v Jindřichově Hradci se Eva se svým manželem odstěhovala do Chorvatska, kde však pobyla pouhé dva roky. Mikuláše v září roku 1566 totiž Turci zajali a popravili.

Tehdy měla Eva již dvě děti, se kterými se vydala zpět do Čech. Nový domov našla u svého bratra Petra Voka v Bechyni. Zde žila vdova až do roku 1578, kdy se 16. září znovu provdala, a opět za cizince. Jejím druhým mužem se stal italský hrabě Paolo de Gassoldo. Jejich lásce nebylo zrovna přáno, o čemž svědčí i fakt, že na obřad nedorazilo žádné Evino příbuzenstvo.

Na tehdejší dobu bylo navíc velmi neobvyklé, aby se žena vdala až do daleké Itálie. Záměr Evy z Rožmberka vzít si italského šlechtice tak byl vnímán jako nerozvážnost, mnozí tento sňatek dokonce odsuzovali. Také se nejednalo o žádný sňatek z rozumu, jako bylo zvykem, ale pravděpodobně z lásky. Eva zřejmě svého manžela ovšem moc neznala, nevěděla o jeho majetkových poměrech ani o jeho původu. Celá rožmberská rodina se domnívala (a jistě trochu oprávněně), že chudý italský šlechtic si dělá zálusk na majetek bohaté české šlechtičny. Marně však Evu přemlouvala, aby si Itala nebrala. Jako vdova se však již Eva z Rožmberka mohla sama svobodně rozhodnout, koho si vezme. A to také udělala.

Po příjezdu do italské Mantovy se ukázalo, že Rožmberkové se moc nemýlili - Paolo de Gassoldo skutečně neměl téměř žádný majetek. Nějaký čas se manželům dařilo, už díky Evině věnu, které bylo třicet tisíc míšeňských kop. Pár však neuměl hospodařit s penězi, což se mu vymstilo. Eva proto i s italským manželem několikrát přijela do Čech, aby své bratry požádala o jistý finanční obnos, pokaždé však neúspěšně. Vypočítaví manželé neváhali alespoň na krumlovském zámku žít za peníze Rožmberků. A protože nebyli nijak skromní, přestali zde být vítanými hosty. Po návratu do Itálie se Evě čím dál častěji stýskalo po domově v Čechách, a především po luxusu a bohatství.

Život s chudým Italem jí omrzel, navíc se trápila skutečností, že si svou nerozvážností znepřátelila svou rodinu. K tomu se přidaly další problémy. V očích katolické církve byla Eva takřka kacířkou. Vyrůstala sice v katolické rodině, ovšem když si vzala Mikuláše Zrinského, vyznávala luteránskou víru. Druhý manžel však Evu přiměl přestoupit zpět ke katolictví. Proto není divu, že se Eva z Rožmberka ocitla v hledáčku italské inkvizice a byla v Mantově pozorně sledována. V Mantově nakonec zklamaná šlechtična v roce 1591 zemřela. Místo jejího posledního odpočinku není známé.

Související

Více souvisejících

Rožmberkové Eva z Rožmberka historie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 22 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy