Vztahy lidí s roboty? Do deseti let nastane převratná změna, soudí český expert

Zhruba do deseti let by lidé by mohli mít intimnější vztahy s roboty. V rozhovoru s ČTK to řekl zakladatel vědeckého festivalu Future Port Prague Martin Holečko. Očekává rovněž propojení mozku s počítačem a ústup soukromého vlastnictví aut. Holečko je členem skupiny A360 založené americkým podnikatelem Peterem Diamandisem, která se zabývá trendy a průlomy v technologickém rozvoji a jejich dopady na byznys a společnost.

Vztahy lidí k robotům by se podle něj mohly změnit do deseti let. "Ve chvíli, kdy věci začnou inteligentně odpovídat a reagovat, bude přirozené, že se i vztahy k nim začnou prohlubovat," uvedl Holečko. Roboti už dnes pomáhají seniorům, aby zůstali déle samostatní, a některé firmy vyvíjejí roboty společnice a společníky i v sexuálním smyslu.

"Snahu vyrobit humanoidního robota, nerozpoznatelného od člověka, lidé mají a dříve nebo později se to podaří. Je otázka, jestli budou potom roboti vztah simulovat pro člověka tak, aby jemu připadal skutečný, nebo ho budou i nějak prožívat," dodal Holečko.

Od roku 2032 by si odborníci mohli nechávat vylepšit schopnosti provádět výpočty přímo v mozku. Pomocí ultratenkých vlásečnicových sond zavedených do mozku se o něco takového už snaží americký podnikatel Elon Musk. Sondy by mohly umožnit vysokorychlostní bezdrátové propojení s počítačem. Nejprve bude technologie pomáhat pacientům s neurologickými potížemi po úrazech hlavy a páteře, později bude využitelná také pro zdravé lidi.

Vylepšovat se budou také dětské hračky. Pomocí umělé inteligence bude hračka schopná rozpoznat, v čem je dítě šikovné a co mu naopak nejde. Přizpůsobí tak své chování, aby dítěti pomohla posunout se dopředu. Takzvaní virtuální učitelé by pak mohli mít k dispozici veškeré učební metody, znalosti a početní výkon, díky kterému bude moci přizpůsobovat učení dítěte.

Za deset let by podle Holečka také mohl klesnout počet aut se spalovacími motory. "Posune to geopolitické spektrum, kdy se země těžící ropu jako hlavní způsob obživy budou muset poohlédnou po jiném zdroji bohatství a vlivu," řekl. Jaderná a uhelná energie budou podle něj postupně nahrazeny. "Za hodinu dopadne zadarmo na zemi tolik sluneční energie, že by bohatě vystačila naplnit veškeré energetické potřeby lidstva na rok. Jakmile se ji naučíme efektivně sbírat, ukládat a využívat, nebude důvod pálit uhlí nebo udržovat náročný provoz atomové elektrárny," doplnil.

Už v roce 2026 se podle Holečka většina lidí nebude chtít starat o auto a přejde na sdílené vlastnictví. Ti, kteří si udrží soukromé vlastnictví, pravděpodobně nechají autonomní auto jezdit po městě a vydělávat peníze.

"Kombinace mobilního telefonu a rychlých dostupných služeb mobility typu Liftago nebo Uber a sdílených aut začíná pokrývat velkou část potřeb. Existují dovážkové služby většiny obchodů, přivezou vám cokoliv odkudkoliv a už zbývá opravdu málo důvodu k utrácení statisíců za něco, co většinu času stojí na ulici nebo v garáži," řekl Holečko.

Poznatky se skupiny A360 přináší Holečko do České republiky včetně festivalu Future Port Prague, který se letos uskuteční 10. a 11. září. Představí se například zástupce německé firmy, která vyvíjí technologii učení nahrávající požadované znalosti přímo do mozku, nebo odbornice na budoucnost sexu Bryony Cole, která zkoumá změny v technologiích a ve virtuální realitě týkající se intimního života lidí.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 7 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 51 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy