Představte si hypotetickou situaci. Nachystali jste večeři pro své příbuzné nebo přátele. Většina z nich už za sebou má dvě nebo tři rundy pití pro dospělé a právě se pustili do hlavního chodu - lahodných grilovaných krevet s kaší. Kolem stolu se začnou ozývat pochvalné výkřiky, ale pak mezi nimi zazní zamumlání pronesené tak, aby bylo dobře slyšet: "Ta kaše je dobrá. Ale já ji dělám se smetanou, ne s mlékem."
Jejda. Byla to urážka nebo kompliment? Nebo oboje dohromady? Urážliment?
Pokud vám tahle situace zní povědomě, pak jste na tom stejně jako odhadem miliony Američanů, kteří se stali svědkem podobně zlomyslného srovnávání jídla, napsal zpravodajský server Huffington Post.
Jde potenciálně o nejhorší pasivně agresivní zlozvyk, kdy konzument nepřímo naznačí, že jídlo, kterým se krmí, je horší než jím navržená lepší, kvalitnější verze - obvykle jeho vlastní. Podobný scénář se může odehrávat v jakémkoli prostředí, kde se podává jídlo, tedy v restauracích či kavárnách, ale obzvlášť urážlivý je v případě, kdy vyvře v domácím prostředí přímo před osobou, která jídlo připravila.
Pokud máte pocit, že jsou tyto nepřímé urážky maskované za kompliment vynálezem moderní doby, pak se mýlíte. Toto chování se odehrávalo a bylo zaznamenáváno po stovky let.
Americký ekonom a sociolog norského původu Thorstein Veblen ve své přelomové studii o bohatství a konzumerismu Teorie zahálčivé třídy z roku 1899 tvrdí, že zlomyslné a zlovolné srovnávání je klíčovým způsobem, jak se příslušníci bohaté nebo majetné třídy aktivně snaží odlišit od lidí s nižším socioekonomickým statusem.
Srovnávání podle něj představuje "proces oceňování osob s ohledem na jejich hodnotu", který se často odvíjí od hromadění a vystavování na odiv či zveřejňování nadstandardního majetku.
A právě to je ta důležitá část. Nestačí to, že si poťouchlý kritik vašeho jídla může dovolit koupit a použít pravou smetanu, když připravuje kaši. Musí tuto skutečnost sdělit nahlas ostatním, aby tak demonstroval svou nadřazenost nad nimi.
Kerry Crisleyová, americká spisovatelka a odbornice na komunikaci, zažila podobnou situaci během rodinné večeře s tchánem a tchyní. "Podávala jsem pastýřský koláč a tchyně mě požádala o recept. Polichotilo mi to a cítila jsem se jako dobrá hostitelka," řekla. Ale její dobrý pocit brzy nabral matoucí a dost urážlivý směr.
"Když jsem se s ní příště viděla, řekla mi, že k večeři připravila 'ten můj recept'. A vzápětí dodala, co všechno na něm změnila. Já dávám navrch mačkané brambory s čedarem. Ona použila plátky brambor posypané parmezánem. Místo hovězího použila mleté krůtí maso. A dala do něj jen polovinu worcesterové omáčky. A já si rázem přestala připadat jako dobrá hostitelka a začala jsem se cítit jako pěkně mizerná kuchařka," dodala Crisleyová.
Podle Nicka Leightona, novináře, odborníka na etiketu a autora podcastu Vychovali vás vlci?, jde rozhodně o projev špatného vychování. "Obecně vzato je etiketa hlavně o tom, abychom měli na paměti city a pocity dalších lidí. Cokoli, co je zlomyslné, zlovolné, nepříjemné, pochybné či zaměřené na vyvolání sporu či nepřátelství, není kompatibilní se zdvořilostí," uvedl s tím, že s etiketou takové věci nemají nic společného.
A jak se k urážce maskované jako kompliment postavit? "Jako hostitel, který připravil pohoštění pro ostatní a stal se terčem podobného chování, máte řadu způsobů, jak se k němu v souladu s etiketou postavit," řekl Leighton.
"Můžete to přímo, ale zdvořile okomentovat, nebo to naprosto ignorovat. To záleží na tom, jakou máte náladu, jak jste tolerantní a jaký je vztah mezi vámi a dotyčnou osobou. Já bych se asi přikláněl k mírnému pousmání a rychlé změně tématu. A pak bych zauvažoval o tom, koho pozvu - a nepozvu - příště," dodal.
Související
Čína se naplno pustila do boje se stárnutím. Laboratoře pro dlouhověkost slibují, že se dožijeme 150 let
Pokuta hrozí komukoliv. Ficova vláda se snaží o kontrolu každého aspektu života, včetně chůze
Aktuálně se děje
před 31 minutami
Režiséra Reinera a jeho manželku zavraždili. Podezřelým má být syn
před 44 minutami
Otec a syn při útoku zabili 15 lidí. Austrálie zavede přísnější zákony o zbraních
před 2 hodinami
Inverzní charakter počasí přinesou i další dny, vyplývá z předpovědi
včera
Karel III. a Camilla ukázali na fotku z Říma. Vánoční pohlednice vznikla i letos
včera
Hledání nového trenéra národního týmu se komplikuje. FAČR dala Slavia s Trpišovským košem
včera
Důchody v příštím roce. Úřad shrnul, co bude od ledna jinak
včera
Turka se jmenování vlády netýká, podstoupí zákrok v nemocnici
včera
Piráty čeká celostátní fórum. Hřib by měl být potvrzen jako předseda
včera
Ztracenému chlapci šlo nejspíš o život. Policie předpokládá, že byl unesen
včera
Jak Zelenskyj šikovně ukázal Západu, jakým problémem je konání voleb ve válce
včera
Skvělá zpráva od policistů. Pohřešovaný dvanáctiletý chlapec se konečně našel
včera
Akt antisemitismu otřásl Austrálií. Pro násilí u nás není místo, řekl Albanese
včera
Maláčová definitivně skončila v čele SOCDEM. Novým předsedou je Nedvěd
včera
Babiš i Fiala odsoudili teroristický útok v australském Sydney
Aktualizováno včera
Útok na populární pláži v Sydney: Dva útočníci zastřelili několik lidí
včera
Babiš pod palbou. Rakušan ho přirovnal k Orbánovi, kritizoval i Hřib
včera
Trump slibuje odvetu po útoku v Sýrii. Zemřeli tři Američané
včera
Volby na Ukrajině by byly výzvou. Experti upozorňují na několik problémů
včera
Za tři dny se nenašel. Policie nasadila do pátrání po Markovi maximální síly
včera
Výhled počasí na příští víkend. Trend má pokračovat
Počasí bez větších výkyvů se očekává i v příštím týdnu, kdy má pokračovat trend z právě končícího týdne. Předvánoční víkend tak nabídne denní maxima nad nulou, mrznout bude jedině v noci. Vyplývá to z výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Zdroj: Jan Hrabě