Představte si hypotetickou situaci. Nachystali jste večeři pro své příbuzné nebo přátele. Většina z nich už za sebou má dvě nebo tři rundy pití pro dospělé a právě se pustili do hlavního chodu - lahodných grilovaných krevet s kaší. Kolem stolu se začnou ozývat pochvalné výkřiky, ale pak mezi nimi zazní zamumlání pronesené tak, aby bylo dobře slyšet: "Ta kaše je dobrá. Ale já ji dělám se smetanou, ne s mlékem."
Jejda. Byla to urážka nebo kompliment? Nebo oboje dohromady? Urážliment?
Pokud vám tahle situace zní povědomě, pak jste na tom stejně jako odhadem miliony Američanů, kteří se stali svědkem podobně zlomyslného srovnávání jídla, napsal zpravodajský server Huffington Post.
Jde potenciálně o nejhorší pasivně agresivní zlozvyk, kdy konzument nepřímo naznačí, že jídlo, kterým se krmí, je horší než jím navržená lepší, kvalitnější verze - obvykle jeho vlastní. Podobný scénář se může odehrávat v jakémkoli prostředí, kde se podává jídlo, tedy v restauracích či kavárnách, ale obzvlášť urážlivý je v případě, kdy vyvře v domácím prostředí přímo před osobou, která jídlo připravila.
Pokud máte pocit, že jsou tyto nepřímé urážky maskované za kompliment vynálezem moderní doby, pak se mýlíte. Toto chování se odehrávalo a bylo zaznamenáváno po stovky let.
Americký ekonom a sociolog norského původu Thorstein Veblen ve své přelomové studii o bohatství a konzumerismu Teorie zahálčivé třídy z roku 1899 tvrdí, že zlomyslné a zlovolné srovnávání je klíčovým způsobem, jak se příslušníci bohaté nebo majetné třídy aktivně snaží odlišit od lidí s nižším socioekonomickým statusem.
Srovnávání podle něj představuje "proces oceňování osob s ohledem na jejich hodnotu", který se často odvíjí od hromadění a vystavování na odiv či zveřejňování nadstandardního majetku.
A právě to je ta důležitá část. Nestačí to, že si poťouchlý kritik vašeho jídla může dovolit koupit a použít pravou smetanu, když připravuje kaši. Musí tuto skutečnost sdělit nahlas ostatním, aby tak demonstroval svou nadřazenost nad nimi.
Kerry Crisleyová, americká spisovatelka a odbornice na komunikaci, zažila podobnou situaci během rodinné večeře s tchánem a tchyní. "Podávala jsem pastýřský koláč a tchyně mě požádala o recept. Polichotilo mi to a cítila jsem se jako dobrá hostitelka," řekla. Ale její dobrý pocit brzy nabral matoucí a dost urážlivý směr.
"Když jsem se s ní příště viděla, řekla mi, že k večeři připravila 'ten můj recept'. A vzápětí dodala, co všechno na něm změnila. Já dávám navrch mačkané brambory s čedarem. Ona použila plátky brambor posypané parmezánem. Místo hovězího použila mleté krůtí maso. A dala do něj jen polovinu worcesterové omáčky. A já si rázem přestala připadat jako dobrá hostitelka a začala jsem se cítit jako pěkně mizerná kuchařka," dodala Crisleyová.
Podle Nicka Leightona, novináře, odborníka na etiketu a autora podcastu Vychovali vás vlci?, jde rozhodně o projev špatného vychování. "Obecně vzato je etiketa hlavně o tom, abychom měli na paměti city a pocity dalších lidí. Cokoli, co je zlomyslné, zlovolné, nepříjemné, pochybné či zaměřené na vyvolání sporu či nepřátelství, není kompatibilní se zdvořilostí," uvedl s tím, že s etiketou takové věci nemají nic společného.
A jak se k urážce maskované jako kompliment postavit? "Jako hostitel, který připravil pohoštění pro ostatní a stal se terčem podobného chování, máte řadu způsobů, jak se k němu v souladu s etiketou postavit," řekl Leighton.
"Můžete to přímo, ale zdvořile okomentovat, nebo to naprosto ignorovat. To záleží na tom, jakou máte náladu, jak jste tolerantní a jaký je vztah mezi vámi a dotyčnou osobou. Já bych se asi přikláněl k mírnému pousmání a rychlé změně tématu. A pak bych zauvažoval o tom, koho pozvu - a nepozvu - příště," dodal.
Související

Češi chtějí kratší pracovní týden. Nemáme na to, skončili by jako bouřící se Francouzi – v dluzích a v plamenech

Vědci: Světová populace může dosáhnout maxima už v roce 2040
Aktuálně se děje
před 5 minutami

Vystresované rostliny vydávají zvuky, zjistili vědci
před 19 minutami

V Haagu začíná proces s bývalým kosovským prezidentem Thaçim a dalšími členy UÇK
před 56 minutami

USA zasáhla smršť tornád, Arkansas hlásí nejméně tři mrtvé
před 1 hodinou

Ruské ostřelování ukrajinské Avdijivky zabilo dva civilisty včetně nemluvněte
před 1 hodinou

USA oznámí vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 2,6 miliardy dolarů
před 1 hodinou

Rumunský soud rozhodl o propuštění influencera Tatea z vazby do domácího vězení
včera

Donald Trump mladší považuje obvinění svého otce za "komunistická"
Aktualizováno včera

MMF schválil úvěrový program pro Ukrajinu, dostane 15,6 miliardy dolarů
Aktualizováno včera

Tenisté z Ruska a Běloruska budou moci hrát Wimbledon
včera

Laviny v Norsku zabily čtyři lidi, včetně zahraničního turisty
Aktualizováno včera

Itálie nařídila provozovateli umělé inteligenci ChatGPT znemožnit v zemi přístup ke službě
včera

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kancelář
včera

Putin schválil aktualizovanou doktrínu. Půlka světa je pro něj existenční hrozba
Aktualizováno včera

Pravidelné valorizace důchodů by dál měly plně zohledňovat inflaci
včera

Senát nepodpořil rozšíření pravomocí ombudsmana v boji s diskriminací
včera

Bílý dům odmítl komentovat rozhodnutí o obvinění proti Trumpovi
Aktualizováno včera

Česká pošta zruší 300 poboček. Starostové, primátoři a hejtmani si stěžují
včera

Pistorius dál zůstane ve vězení, kde si odpykává třináctiletý trest za vraždu přítelkyně
včera

Globus dostal od ČOI dvoumilionovou pokutu, opakovaně prodával špatnou naftu
včera
Macura si nedovede na úrovní rady představit koaliční spolupráci s ANO
Primátor Ostravy Tomáš Macura si nedovede na úrovní městské rady představit koaliční spolupráci s hnutím ANO, které před časem opustil. Následně ho vyloučil zastupitelský klub. Po Macurově vyloučení se klub rozštěpil. Včetně primátora přišel o sedm členů a koalice složená z ANO, Spolu a Pirátů o většinu v zastupitelstvu.
Zdroj: ČTK