Bude babí léto? Po orkánu Fabienne přijde zlom. Aktualizovaná předpověď

Praha - Celé období od 24. září do 21. října 2018 bude teplotně průměrné. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí. Po tropických teplotách posledních dní spadne rtuť v teploměru příští týden v Česku i pod deset stupňů Celsia. Kolísání teplot pak bude pokračovat. Ve druhé polovině příštího týdne totiž teplota zase stoupne až na 20 stupňů a v dalších týdnech opět klesne.

První dva týdny vychází jako teplotně průměrné až podprůměrné. Začátek prvního týdne bude studený, maximální denní teploty budou do 14 °C, ve druhé polovině pracovního týdne vystoupí k 20 °C. Minimální noční teploty budou většinou kolem 6 °C, uprostřed týdne budou klesat ke 2 °C a místy se vyskytnou přízemní mrazíky.

Ostatní dva týdny budou teplotně průměrné až slabě nadprůměrné a průměrné týdenní minimální teploty se budou pohybovat kolem 5 °C, průměrné týdenní maximální teploty kolem 15 °C.

"Srážkově očekáváme celé období průměrné až podprůměrné. Nejvíce srážek by mělo spadnout ve druhém týdnu období s průměrným týdenním úhrnem pro ČR kolem 12 mm. Pravděpodobně nejméně srážek spadne v prvním a posledním týdnu, kolem 4 mm," uvedl chmi.cz.

Předpověď na týden

Dnes bude proměnlivá převážně velká oblačnost s přeháňkami. K večeru částečné ubývání oblačnosti a přeháňky jen místy. Nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C. Čerstvý severozápadní vítr 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), bude k večeru slábnout.

Úterý (00-24):Polojasno až oblačno, na severovýchodě až zataženo a ojediněle přeháňky, na hřebenech hor zpočátku i srážky sněhové. K večeru ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, večer bude slábnout.

Středa (00-24):Jasno až polojasno, během dne přibývání oblačnosti, později na severu a severovýchodě až zataženo a ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, při uklidnění větru ojediněle až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek (00-24):Zpočátku převážně oblačno, během dne ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, v Čechách ojediněle až 22 °C. Slabý, během dne mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

Pátek (00-24):Převážně polojasno, odpoledne a večer od severozápadu přechodně až zataženo a místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na Moravě až 20 °C. Slabý jihozápadní vítr do 4 m/s se bude měnit na mírný severozápadní 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:Polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky, zpočátku na hřebenech hor i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty v sobotu 8 až 4 °C, v dalších dnech 5 až 1 °C a místy přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 10 až 15 °C.

Související

Více souvisejících

Počasí Podzim orkán Fabienne (září 2018)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy