ŽIVĚ: Hurikán Florence pustoší Severní Karolínu, umírají lidé

Washington - Nejméně dvě oběti na životech si už vyžádal hurikán Florence, který dnes udeřil na východní pobřeží Spojených států. Déšť zaplavuje ulice měst a vítr ničí domy i stožáry elektrického vedení. Podle guvernéra Severní Karolíny Roye Coopera živel jeho stát pustoší a některé obce by mohl zcela zničit. Záchranáři evakuují stovky lidí ze zatopených měst a zničených budov. Síla živlu se sice snížila z druhého na první stupeň pětibodové stupnice, hurikán však zároveň zpomalil svůj postup. Kvůli tomu může přinést více srážek, než se předpokládalo.

"Bouře pustoší náš stát," uvedl Cooper na tiskové konferenci. "Obáváme se, že by některé obce mohly být zcela smeteny z povrchu zemského," dodal. Déšť této intenzity podle guvernéra postihne Severní Karolínu "jednou za tisíc let". Během příštích dvou až tří dnů spadnou na Severní Karolínu srážky obvyklé za období osmi měsíců. Kromě záplav budou podle meteorologů ohrožovat pobřežní oblasti i sesuvy půdy.

Střed hurikánu se nyní nachází asi 55 kilometrů severovýchodně od Myrtle Beach v Jižní Karolíně u hranic se severním sousedem. Síla větru, který hurikán doprovází, dosahuje 120 kilometrů za hodinu, uvedlo NHC.

Hurikán by měl ještě během dneška postupně slábnout, výrazné oslabení se podle meteorologů očekává o víkendu, kdy se vzdušná masa pomalu přesune do vnitrozemí, kde by se měla rozpadat.

V severokarolínském Wilmingtonu, u kterého dnes hurikán na pobřeží USA udeřil, zahynula žena a její malé dítě, na jejichž dům spadl strom. Místní hasiči na twitteru uvedli, že otec dítěte utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice.

Bez proudu je kvůli zpřetrhanému vedení v současnosti asi 600.000 domácností v Severní a Jižní Karolíně. Výpadek ale postupně zasáhne miliony Američanů a obnova dodávek potrvá týdny. Do více než 150 nouzových ubytoven se zatím uchýlilo kolem 20.000 lidí.

Hurikán působí kromě Severní Karolíny velké potíže i lidem v Jižní Karolíně či Virginii, kde pociťují ničivé nárazy větru. Silné deště očekávají i státy Alabama, Tennessee, Kentucky a Západní Virginie. Stav ohrožení vyhlásila federální vláda v Georgii, Severní a Jižní Karolíně, Virginii a Marylandu a rovněž v hlavním městě Washingtonu.

Související

hurikán Florence

Hurikány, povodně, vlna veder. Za změnu klimatu letos lidstvo draze zaplatilo

Od povodní po vlny extrémních veder. Deset nejhorších katastrof vyvolaných změnou klimatu způsobilo letos na světě škody za 84,8 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč). Vyplynulo to ze studie britské společnosti Christian Aid. "Dopady klimatických změn už nejsou jen mírné," komentoval zprávu profesor Michael Mann z americké Pensylvánské státní univerzity. "Světové počasí se stává extrémnějším přímo před našima očima," dodal.
Zaplavená auta

Povodně v USA zdaleka nepominuly. Záchranáři vysvobozují uvězněné lidi i zvířata

Georgetown - Tropická bouře Florence zdaleka nepominula, i dnes musejí být tisíce lidí na východním pobřeží USA vzhledem k rozvodněným řekám připraveny k evakuaci. Vyplývá to z informací, které zveřejnila agentura AP s odvoláním na zprávy záchranářů. V Jižní Karolíně se hladiny řek stále zvyšují a rekordních hodnot zatím nedosáhly.

Více souvisejících

hurikán Florence (září 2018) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy