Mattiacci a Alonso - další detaily o skutečném příběhu, do kterého zasahoval Briatore

Maranello - Jak se vyvíjely vztahy a jednání bývalého šéfa Ferrari Marca Mattiacciho s Fernandem Alonsem? Jak do nich zasahoval Flavio Briatore a v čem se se svým svěřencem přepočítali? A co bylo skutečně v pozadí "opakující se historie?"

Po 23 letech se u Ferrari zopakovala historie, kdy tým během jedné sezóny vystřídal 3 šéfy týmu, přičemž ten prostřední vyhodil hlavní hvězdu. Do letošní sezóny tým vstoupil se Stefanem Domenicalim, kterého vystřídal Marco Mattiacci, jenž se rozloučil s Fernandem Alonsem, a Maurizio Arrivabene, současný šéf Scuderie.V sezóně 1991 si moc nerozuměl šéf týmu Cesare Fiorio s Alainem Prostem. Ferrari Fioria uprostřed sezóny nahradilo Marcem Piccinim, který se zbavil Prosta po kritice vozu. Picciniho byl krátce nato nahrazen Lucou di Montezemolem. "Historie se opakuje" je otřepanou frází, každopádně to dokládá styl a charakter italské politiky - ta se zkrátka nemění, stejně jako velký tlak vyvíjený médii a majiteli na závodní tým. Výpadek v konkurenceschopnosti se netoleruje.

Letos byl závodní tým pod ještě větším tlakem kvůli vstupu mateřského koncernu Fiat-Chrysler na americkou burzu. Značka Ferrari přitahuje pozornost a F1 je její výkladní skříní. Špatná výkonnost tedy přišla velmi nevhod a majitelé přišli potenciálně o miliardy. Proto došlo na padání hlav. Alonso byl vnímán jako hvězda, která podává dobré výkony. Cítil se obětí špatných manažerských rozhodnutí a stejně jako kdysi Prost požadoval od týmu více.

Management nemohl tolerovat ohrožování jejich autority. Alonso zvyšoval tlak na tým, který nepodával dostatečné výkony, proto jej Mattiacci nechal jít, stejně jako Piccini Prosta. Fiat se pak rozhodl do vedení Ferrari dosadit někoho, kdo by lépe splňoval požadavky na šéfa týmu. V pozadí byly intriky jako z klasických italských dramat.

Briatore chtěl výměnu s Hamiltonem, Mattiacci měl o Alonsa zájem

Na rozdíl od roku 1991 se několik věcí liší. Alonso se už dříve snažil Maranello opustit. V době Montezemolova odchodu byl ale názoru, že by ale mohlo být lepší ještě jeden rok zůstat - u Mercedesu ani Red Bullu před sezónou 2015 pro něj nebylo žádné volné místo.

Jeho manažer Flavio Briatore se podle novináře Marka Hughese v létě snažil dojednat výměnu s Hamiltonem - chtěl, aby Brit šel k Ferrari a Alonso k Mercedesu. Narazil ale u sportovního ředitele německé stáje Tota Wolffa, který nechtěl narušit celkem dobře fungující sestavu Hamilton - Rosberg.

I když letos spoluprožili několik náročných okamžiků, vždy je dokázali překonat. Ani jeden z nich nemá tak dominantní osobnost, jako Alonso, jenž by podle Tota vedl k rozdělení týmu. Španěl mu nezapadal do toho, jak jej chce vést. Hamilton by navíc těžko souhlasil s takovým návrhem.

Zatímco Briatore pracoval na svém plánu, Mattiacci se snažil přimět Alonsa k prodloužení smlouvy o další tři roky po jejím vypršení v sezóně 2016. Chtěl si udržet špičkového pilota, ten však neustále odmítal jakékoliv prodloužení.

Proto mu zbyl pouze McLaren, kde chtěl odjezdit jednu sezónu. Podmínkou Rona Dennise však bylo sezón více. To by znamenalo, že by Alonso nebyl k dispozici, pokud by Hamilton neprodloužil svůj kontrakt, který měl sjednaný do konce roku 2015.

Alonso se tedy snažil napravit vztahy u Ferrari a zůstat o rok déle. Navíc je velká šance, že v Maranellu příští sezónu postaví mnohem konkurenceschopnější monopost, než byl letošní F14 T. Očividné slabiny pohonné jednotky jsou poměrně snadno napravitelné - během sezóny to kvůli homologaci a zmražení nebylo možné. Příští vůz bude navíc první, který bude zcela vycházet z pera nadaného technického ředitele Jamese Allisona.

Zbytek článku a další zajímavosti ze světa F1 se dočtete zde

Související

Max Verstappen v Bahrajnu, 2023

Formule 1 v Rakousku: Verstappen vyhral sprint a postěžoval si na kolegu Pereze

Max Verstappen v první řadě vedle svého týmového kolegy u Red Bullu představoval očekávaný souboj o vedení v týmu. Situace se však velmi rychle vyhrotila a hrozilo, že to celé skončí negativně. Nicméně, nakonec se situace uklidnila a Verstappen suverénně projel okruhem Red Bull Ringu bez větších potíží.

Více souvisejících

Formule 1 Fernando Alonso

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

Vražda v Praze: Policie pokročila v případu napadení v autoservisu

Kriminalisté z oddělení vražd kvalifikovali čtvrteční případ napadení v autoservisu v Řepích jako vraždu, informovala pražská policie v pátek. Hrůzný čin si vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže, který bude obviněn. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy