Euro 2016: Francouzi nakonec dokráčeli do semifinále po výhře 5:2 nad Islandem

Saint-Denis - Francouzi chtějí dojít až do finále, Islanďané už teď řečeno dobovým heslem splnili, a ještě překročili. Zdá se však, že čtvrtfinále bude pro ně konečnou metou, na Francouze ztrácejí už čtyři branky.

Francie je sice považována za favorita, ale její dosavadní výsledky nejsou ničím světoborným. Dvakrát její osud spasili střelci těsně před koncem nebo v nastaveném čase, na Švýcary nevyzráli a s podceňovanými Iry se strachovali o výsledek téměř hodinu. Všichni domácí příznivci ale věří, že podřimující kohout se probudí a mocně zamává křídly. 

Islanďané si neohroženě razí cestu - nejdřív ze skupiny a posléze z osmifinále. Podle odborníků neměli mít šanci, čekal se souboj s Maďarskem o poslední příčku, místo toho dokázali Ostrované ubránit Ronalda, nepodlehnout vysoce ceněným Rakušanům a s Maďarům ještě dali dárek v podobě vlastního gólu.

Francouzi nastoupí do zásadního souboje s mírnými změnami, od začátku se na trávník dostane Matuidi a Sissoko, vůbec poprvé také Samuel Umtiti, který v obraně nahradí vykartovaného Ramiho. Islanďané mají svůj pevný val bez jediné poskvrny, takže je uvidíme v tradičním rozestavení i obsazení. Hrozivě vypadá pro Islanďany i střelecká aktivita Francouzů, ale jen na první pohled. Zástupci galského kohouta totiž sice vypálili 72 střel, ale do prostoru branky jich směřovalo jen 21. "Vikingové" sice byli v tomto směru nicotní - pouhých 29 pokusů, ale na branku jich šla téměř plná polovina. Islanďané jsou nesmírně produktivní, z oněch 14 ran na branku dali 6 gólů!

Stade de France určitě připraví domácím miláčkům bouřlivou kulisu, může být oním 12. hráčem, ale také se velice rychle může změnit v nepříjemné závaží. Islanďané mohou hrát na první pohled bez jakékoli obavy, národ už je miluje a případnou porážku od někdejších mistrů světa i Evropy by jim určitě odpustil. Ale znáte to, když už dojdete tak daleko, proč neudělat ještě krok dva navíc.

1. poločas: Francouzi udeřili z čistého nebe, trefil se i Pogba

Na deštěm smáčeném trávníku měli výkop domácí v modrých dresech. Od prvních minut bylo jasné, že zpočátku budou oba týmy spíše opatrnější. Ostrované se sice dostali na dostřel, G. Sigurdsson dokonce zpracoval mezi Matuidim a Umtitim míč a vystřelil na Llorise, ale šlo pouze o slabou, seznamovací střelu. Francouzi zase předvedli svou sílu v dalekonosné střele Payeta, který si míč dvakrát narazil se Sissokem, ale i když měl Halldórsson s jeho ranou drobné potíže a musel míč krotit nadvakrát, skóre se neměnilo.

Islanďané zkusili jednoduchou metodu v 10. minutě, kdy po Gunnarssonově nákopu Sigthórsson prodloužil na Bjarnasona, ale jeho rána pravačkou z voleje znamenala jen zápis do statistik.

Stade de France explodoval ve 12. minutě, po několikanásobné výměně míče nacentroval Matuidi mezi Árnasona a Sævarssona na Girouda v hraničním postavení. Francouzský útočník nezaváhal a s rozvahou mezi nohama brankáře Halldórssona poslal svůj tým do vedení.

Ve 20. minutě zahrávali Francouzi první roh. Griezmann poslal míč dost daleko od Halldórssonovy branky, kam si naskočil Pogba, jehož náskok neuhlídal Árnason a nedokázal ubránit Bödvardsson. Hlavička směřovala podél brankáře k pravé tyči, kde se ještě pokusil o zázrak Sævarsson, ale hlavičkou jen mírně změnil směr míče putujícího do branky.

V 25. minutě předvedli Islanďané svou specialitu: Gunnarsson hodil dlouhý aut, Sigthórsson ho prodloužil až na hrot, kde o něj svedl souboj Bödvardsson, kterého zuby nehty bránil Umtiti - a nedalo se říci, že by si počínal zrovna nečistším způsobem. Pro vývoj zápasu bylo důležité, že branku Llorise přestřelil.

Kolem 30. minuty Islanďané snažili vyvinout tlak na svého soupeře, ale většinou volili nepřesné přihrávky. Francouzi v té chvíli také poněkud polevili, snad aby si oddychli před dalším náporem. Chvílemi to ale vypadalo, že se pokoušejí vylákat Ostrovany z jejich obranné ulity. Nadějně pro domácí vypadalo obklíčení pokutového území v 33. minutě, ale když je Islanďané vytlačili z dostřelu, opět se vrátili k postupné rozehrávce. Šance nakonec skončila pokusem o průnik, ale Evru dokázal i za cenu pokusu o rozedrání dresu ubránit Gudmundsson.

Po dlouhých rozehrávkách se urodila pořádná střela - Payet z levé strany poslal míč do druhého sledu a Matuidi se pokusil ranou z voleje navýšit francouzský náskok, jenže míč mu sedl na vnější nárt pravé nohy a skončil daleko mimo branku. 

Také Islanďané zkusili svého soupeře překvapit, po faulu Sissoka na Bjarnasona zahrál dlouhý přímý kop G. Sigurdsson, ale nikdo z jeho spoluhráčů, ale ani soupeřů na něj nedoskočil, takže nadělal drobné problémy Llorisovi, který ho musel nadvakrát krotit. A protože pořád platí nedáš-dostaneš, Francouzi přenesli hru na druhou stranu, Sagna našel v pokutovém území Girouda, sklepl míč Griezmannovi, jeho poněkud prudkou nahrávku zkrotil Payet, přistrčil si míč na levačku a přes bránícího G. Sigurdssona a Árnasona trefil přesně levý kout islandské branky, Halldórsson neměl šanci. 

A neuteklo ani 180 minut a Francie jásala počtvrté! Árnasson se pokusil dorazit Girouda, ten ale poslal jen tečovanou přihrávku na Griezmanna, k němuž se nestihli vrátit R. Sigurdsson a Sævarsson. Francouzský útočník pak volil oblouček přes Halldórssona a docílil tak stejný počet branek na ME jako zatím jeho tým nastřílel do islandské sítě.

2. poločas: Francouzi si udržovali náskok, hrálo se už spíše pro radost

V druhém poločase se Francouzi pokoušeli vytáhnout Islanďany na svou polovinu a pak zaútočit do volného prostoru, ale na to jim Islanďané neskočili. Jsou zvyklí běhat bez míče a na francouzské vábení se nenechali chytit. A tak se čekalo nějakou dobu, než došlo k nějaké zásadní akci. Islanďané to zkusili v 52. minutě, ale jejich šance postrádala přesnost. 

Tu si vynahradili ostrované v 56. minutě. Vše začalo jako obvykle Gunnarssonovým dlouhým autem, který se podařilo Francouzům odvrátit jenom Sævarssonovi, ten prostrčil míč přes Gunnarssona na G. Sigurdssona a jeho centr přes Matuidiho a a Evru našel Sigthórssona, jehož skluz pravou nohou zamířil k bližší tyči Llorisovy branky.

Netrvalo ale dlouho a Francouzi si náskok vzali zpět - B. Bjarnasson fauloval za žlutou kartu, Payet poslal perfektní přímý kop na Girouda a ten využil nedůsledného bránění Ingasonem i špatného vyběhnutí Halldórssona a hlavou zamířil do levého rohu islandské branky.

Sympatické na Islanďanech bylo, že se nevzdávali. Zničehonic se po dlouhém nákopu v 63. minutě objevil Ingason a hlavnou tlačil míč pod břevno, ale Lloris vytáhl skvělý zákrok a střelu vytlačil nad břevno. Následoval roh, který Lloris dobře načechral před skákající islandské útočníky, po druhém rohu posílal míč do pokutového území Gudmundsson a Evra si napálil míč do pravé ruky. Sudí Kuipers to však jako penaltový prohřešek neposoudil.

Blízko k brance měl i Payet. Sissoko dokázal vypíchnout míč G. Sigurdssonovi, vyslal dopředu Payeta, ale ten ve snaze si připravit ještě lepší pozici v souboji s Ingasonem zkoušel obejít hráče lezoucího po čtyřech, aby nakonec jeho střelu zlikvidovali společnou silou Sævarsson a Halldórsson. 

Hra byla uvolněná, ale stejně jako mnoho pohledných momentů ji provázelo i velké množství chyb. Nakonec se ještě jednou usmálo štěstí na statečné Ostrovany, kteří zmírnili krutost porážky v 86. minutě svým posledním gólem na šampionátu. Skúlason z levé strany poslal dlouhý centr do pokutového území, kde už vlažně bránící Francouzi nechali na samotného Evru hned dvojici Islanďanů. Gunnarsson ještě nedoskočil, ale B. Bjarnason nedal Llorisovi šanci. 

Francouzi dokázali využít své zkušenosti, Island dostal velice rychle gól a na rozdíl od utkání s Anglií místo vyrovnání inkasoval podruhé. Zápas rozhodly dva slepené góly před poločasem, po něm už bylo Islanďanům jasné, že na zvrat nemají a snažili se aspoň svým skvělým divákům splatit jejich úžasnou podporu. U Francouzů hráli v prvním poločase všechny hvězdy na úrovni, v druhém poločasu už byla hra uvolněná a tak se podřizovalo snaze dát gól i jistá odpovědnost. Islanďané opět byli kolektivním týmem bez vyčnívajících jedinců. Dá se říci, že šlo o utkání, které se odehrálo bez zbytečných faulů, komedií a simulací, Islanďané možná mohli trochu žehrat na zákrok Evry v pokutovém území, ale jinak to bylo pohledné čtvrtfinále, ve kterém padlo vůbec nejvíc branek v jednom zápase na celém letošním šampionátu.

Francie - Island:     5 : 2    (4:0)

Branky: 12. Giroud,  20. Pogba, 43. Payet, 45. Griezmann, 59. Giroud - 56. Sigthórsson, 84. B. Bjarnason

Žluté karty: 75. Umtiti - 58. B. Bjarnasson

Francie: Lloris - Sagna, Umtiti, Koscielny (72. Koscielny), Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet (80. Coman) - Giroud (60. Gignac). Trenér: Didier Deschamps.

Island: Halldórsson - Sævarsson, Árnason (46. Ingason), R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (83. E. Gudjohnsen), Bödvardsson (46. Finnbogason). Trenéři: Hans Lagerbäck, Helmir Hallgrimsson.

Rozhodčí: Björn Kuipers (Holandsko)

Držení míče: 60 % - 40 %Střely na branku: 15 - 11 (8 - 5)Rohové kopy: 4 - 4Počet faulů: 8 - 11

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy