Euro 2016: Francie využila hrubých chyb Němců a po výsledku 2:0 si zahraje finále

Marseille - Padesátý zápas se stane pro domácí jedenáctku bojem o bytí a nebytí. Francouzi nepředvedli v prvním poločase nijak světoborný výkon, ale na rozdíl od soupeře se stoprocentně popasovala s nabídnutými příležitostmi.

Je pravda, že Löwova armáda měla v utkání s Itálií namále, zvláště když v penaltovém rozstřelu museli vlastně němečtí hráči pořád dotahovat. Jenže zase ve všech pěti předchozích zápasech inkasoval Manuel Neuer jediný gól, a to z pokutového kopu, takže ze hry ho ještě nikdo nepokořil. 

Především na německé straně se sčítají ztráty: pro semifinalový zápas se exmistři Evropy musejí obejít bez Matse Hummelse, který stojí kvůli kartám, zranění jsou Sami Khedira a Mário Goméz. V základu se tak objeví Emre Can a také Bastian Schweinsteiger, ačkoliv kolem jeho výdrže panují také různé dohady. Proti Itálii však naskočil za Khediru po čtvrthodině a zápas dohrál. Od začátku začne i Draxler, jehož výkony tak trochu připomínají houpačku.

Francouzi možná měli v Islandu příjemnějšího soupeře, Deschamps každopádně postavil obranu ve stejném složení, takže Rami začne tentokrát na lavičce, takže uvidíme stejnou jedenáctku jako ve čtvrtfinále. Někoho možná překvapí opětovné nasazení mladíka Umtitiho, ale jeho výkon byl určitě příjemným překvapením, i proto dostal přednost před již zmíněným Ramim. 

Na první pohled se zdá, že Francouzi budou mít v Marseille za zády odhodlaný dav, který je bude chtít potřetí do finále. To Německo má podstatně lepší fazónu - poslední zápas na ME hrálo už šestkrát. Jenže právě je třeba udělat onen poslední krok k jeho branám... 

1. poločas: Francouzi začali svižně, Němci převzali aktivitu

Francouzi v modrém, Němci v tradiční černobílé kombinaci zahájili zápas za poměrně velkého tepla. První vzruch přinesla hned druhá minuta, ve které se Payet dostal zleva k centru a trefil bránícího Cana do lokte, ale Rizzoli posoudil zákrok jako nepenaltový, protože německý středopolař měl ruku u těla a navíc se od míče odvracel. 

Němci pak dvakrát zahrozili, především Can a Müller, ale v první dvacetiminutovce se spíše bojovalo mezi oběma pokutovými územími. V 19. minutě se pokoušeli Němci vymodlit pokutový kop, ale stejně jako ve 2. minutě Rizzoli byl jiného názoru. 

Poprvé se do výraznější šance dostal Müller, jehož nedokázal ubránit Umtiti, ale poměrně obtížnou ránu z voleje k pravé tyči dokázal Lloris v mocném skoku vyrazit pravou rukou.

V 24. minutě se německá obrana 30 metrů od branky dopustila zákrokru proti pravidlům na Payeta a sám postižený se chopil exekuce. Sice velice dobře přestřelil pravačkou zeď, mířil do pravého koutu Neuerovy branky, ale německý gólman dokázal míč bez potíží lapit. 

V 27. minutě se odhodlal ke střele z dálky Schweinsteiger, Lloris dokázal vytáhnout míč na roh, ale rozehrávku Özila už francouzský brankář bez obtíží zklikvidoval. V 32. minutě už to bylo v pokutovém území Francie na pováženou - Kimmichův centr podskočil Müller, ale k míči se dostal Draxler, jehož nepříliš dobře zpracovaný míč mířil na Müllera, ale jako spásná poslední instance se objevil Umtiti a poslal míč do bezpečí.

V 36. minutě si mohli Francouzi opět vyzkoušet, jak se pálí na branku v klidu. Griezmann se pustil do odvážného průniku, kde si na něj počíhal Can a udělal přesně to, co se snažil Griezmann vykoledovat. Fauloval a protože měl ještě nějaké nemístné poznámky, dostal žlutou kartu. Míč si pak postavil Pogba, ale jeho střela byla vlastně kopií té Payetovy z 24. minuty.

Ve 43. minutě udělal svou klasickou chybu Boateng. Giroud mu sebral míč a upaloval směrem na Neuera, volil nakonec střelu, ačkoliv měl na dosah nabíhajícího Griezmanna, jenže to už se mu pod nohy stačil vrhnout vrátivší se Höwedes.

Nastavený čas ukázal, jak někdy může být míč, zahraný na jistotu, ošidný. Höwedes poslal míč na roh, z něho se snášel centr na hlavu Evry, u něhož se objevil Schweinsteiger. Ten v náskoku zahrál míč u hlavy francouzského obránce rukou a Rizzoli po určitém váhání a po konzultaci s brankovým rozhodčím odpískal penaltu. Griezmann nezaváhala poslal míč do pravého Neuerova kouta, tedy přesně na opačnou stranu než skákal německý gólman.

2. poločas: Němci mají tlak, který ale nikam nevede

Němci pochopitelně vstoupili do druhého poločasu náporem, ale byli to Francouzi, kteří na sklonku první minuty mohli navýšit svůj náskok. Hned dvakrát se dostali na dostřel na levé straně, ale nejdřív Boateng dobře zblokoval Griezmannovu střelu a totéž se mu o pár vteřin později podařilo podruhé, když Giroud přistrčil míč opět Griezmannovi a německý obránce srazil míč nad Neuerovu branku.

Němci v prvních pěti minutách vlastně vůbec nic nepředvedli, až v 52. minutě se podařilo Özilovi vyhnout obráncům a prohodil míč doleva na Hectora, ale jeho míč před Llorisem žádného spoluhráče nenašel. Umtiti pak míč poslal do bezpečí. Bylo však cítit, že se prohrávající strana začíná probírat. V cestě k úspěchu jim však stála modrá hráz - všech deset hráčů v modrém bylo na vlastní polovině a soustředěně bránili prostor před Llorisem.

Němci střídali různé varianty, kterými se snažili překonat francouzský val, ale většinou se jim nedařilo dobře nahrát. Naopak si museli hlídat záda, protože v 57. minutě naběhl na odkopnutý míč Griezmann, přehlavičkoval Höwedese, ale německý obránce ještě stačil poslat míč směrem na Neuera. Vzápětí postihla Němce další rána - Boateng po nákopu míče na Hectora ve středovém kruhu usedl na trávník a doktor dal směrem k lavičce jasný pokyn, že Boateng pro dnešek dohrál.

Veškeré problémy Němců vznikaly z poměrně lehkých ztrát míče, jako v 63. minutě, kdy Schweinsteiger prohrál souboj si Giroudem a Hector zbytečně sklepl míč na roh. Ten nasměroval Griezmann přesně na hlavu Koscielnyho, ale míč šel těsně nad Neuerovu branku. Z protiútoku se Němci pokoušeli prokombinovat před Llorise, ale skončilo o několika výměn a špatného finálního zakončení.

Francouzi už začínali tahat čas. Typickou ukázkou byla 65. minuta, kdy Mustafi odhlavičkoval míč do Payetova obličeje. Francouzský záložník se svalil na trávník a ušetřil dobré dvě minuty. Němci se pak opět dostali k Llorisově brance, ale velice rychle byli zdvojeni - Müller převzal míč zády k brance a neměl absolutně čas se byť jenom pootočit. 

Když už hrozilo nebezpečí Francouzům akutně, jako třeba v 70. minutě po Özilově rohu, vyřešili to domácí velice originálně - zfaulovali se sami, konkrétně Koscielny Pogbu, a Rizzoli na to v nepřehledné situaci skočil. Hráči v bílém si také nehlídali ofsajdovou past, což byl případ Mustafiho, který po přímém kopu za faul Sissoka na Kroose nejenže pořádně centr míč netrefil, ale ještě hlavičkoval z ofsajdu.

Chyby, chyby, chyby. Ty srážely Němce do suterénu a platili za to tím nejhorším způsobem. Francouzi vytáhli svůj presing až do pokutového území, tam Kimmich udělal strašnou hrubku, když si nechal vzít míč od Pogby. Ten na levé straně obehrál Mustafiho, nacentroval před branku, kde Neuer vyrazil míč jenom před Griezmanna a tomu ve střele do sítě nezabránil ani Schweinsteiger. Neuer si stěžoval, že Giroud bojující s Höwedesem do něj narazil, ale Rizzoli na to nedal.

Němci mohli hned vykřesat naději, jenže Kimmich střelou ze střední vzdálenosti jenom otřel míč o pravou tyč Llorisovy branky. Další šanci po "žlutém" faulu Kantého rozehrál po nacvičeném signálu Draxler, ale opět střele chybělo něco málo do přesnosti.

V 80. minutě nejdřív chybělo Němcům i trochu štěstí, když míč odražený od francouzské obrany lehounce minul pravou tyč, po rohu se k míči dostali v dobré pozici Kimmich a Mustafi, ale nedokázali se dohodnout a druhý jmenovaný vysoko překopl Llorisovu branku. V 82. minutě Kroos vyslal do další šance Höwedese, ale jeho hlavička z pravé strany opět letěla o kousek výš, než měla. 

Okénka v obraně německého mužstva pochopitelně narůstala a Griezmann se v 86. minutě přiblížil k hattricku, jenže se rozhodl vzít všechno do svých rukou a po navedení míče do středu hřiště našel jen Neuera připraveného ve středu branky. Němci místo dalších útoků přicházeli o míče a Francouzi si v pohodě vyprodukovali po ose Griezmann - Pogba - Gignac další příležitost, jen střela posledně jmenovaného hráče byla příliš slabá.

Ve čtyřminutém prodloužení (jehož polovinu zabralo střídání Griezmanna) už Němci dostali jedinou příležitost - po faulu nového muže na hřišti Cabayeho Němci naposledy sevřeli Francouze před jejich branku a po Mustafiho centru na míč skákali Müller a Kimmich, ale míč vytáhl Lloris levačkou mimo tyče. Po chvíli ještě zkusil nacentrovat před branku Götze, ale na jeho nabídku už nikdo nedoběhl.

Ráz utkání evidentně dala ona situace z nastaveného času. Domácím pak stačilo jenom odrážet německé útoky a čekat, kdy se objeví nějaká skulinka. Spravedlivě ale musíme přiznat, že Němci nenašli kromě dvou šancí klíč k Llorisově brance, vůbec nic nedokázali vymyslet, soupeře nepřekvapili a nepřehráli. Je pravda, že Francouzi měli hodně ulehčenou situaci v tom, že dvakrát dostali na stříbrném podnose neuvěřitelně hrubé chyby a dokázali je využít. 

Jako nejlepší hráč se samozřejmě nabízí Antoine Griezmann, jenže ten jenom využil toho, co mu bylo nabídnuto. Kompaktní výkon, ve kterém nikdo nevyčníval, ale ani nezapadl slavil úspěch. Němci hráli překvapivě křečovitě, bez nápadu a s ohledem na jejich výkon není nespravedlivé, že do finále nepostoupili.

Francie - Německo:     2 : 0    (1:0)

Branky: 45. + 2. Griezmann (p), 72. Griezmann

Žluté karty: 43. Evra, 75. Kanté - 36. Can, 45. + 1. Schweinsteiger, 45. + 1. Özil, 50. Draxler

Francie: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Sissoko, Pogba, Matuidi, Payet (71. Kanté) - Griezmann (90. + 2. Cabaye) - Giroud (78. Gignac). Trenér: Didier Deschamps

Německo: Neuer - Kimmich, Boateng (61. Mustafi), Höwedes, Hector - Özil, Can (67. Götze), Schweinsteiger (79. Sané), Draxler - Kroos - Müller. Trenér: Joachim Löw.

Rozhodčí: Nicola Rizzoli (Itáliie)

Držení míče: 35 % - 65 %Střely na branku: 15 - 15 (5 - 5)Rohové kopy: 5 - 6Počet faulů: 11 - 8Diváků: 64 078

Související

Cristiano Ronaldo

Čtyři měsíce bez fotbalu. To nyní může čekat Ronalda po finálovém zranění

Madrid - Největší portugalská fotbalová hvězda, kterou je útočník Cristiano Ronaldo, se sice v těchto dnech může radovat spolu s celým Portugalskem radovat z premiérového zisku titulu mistrů Evropy, následující informace ale nepotěší jak jeho samotného, tak ani Real Madrid, ve kterém v současnosti působí. Jak známo, portugalský forvard nedělní finále mistrovství Evropy, které se konalo na Stade de France a ve kterém se Portugalci střetli s domácími Francouzi, nedohrál, neboť musel už po 25 minutách hry předčasně opustit hrací plochu kvůli zranění. Nyní vyšlo najevo, že CR7 si v tomto utkání natrhl přední zkřížený vaz v koleni, což tak mimo jiné znamená, že nejznámější Portugalec může chybět na fotbalových hřištích až čtyři měsíce. S touto informací přišel úterní španělský tisk.

Více souvisejících

Euro 2016 fotbal ME

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy