Naděje neumírá! Česká jednadvacítka dokázala porazit favorizovanou Itálii a stále může myslet na postup

Tychy - Poté, co svěřenci kouče Vítězslava Lavičky podlehli ve svém úvodním zápase v rámci právě probíhajícího evropského šampionátu hráčů do 21 let Německu 0:2, potřebovala česká jednadvacítka nutně porazit další silný tým v rámci skupiny C a to Itálii, aby mohla i nadále pomýšlet na postup do semifinále alespoň coby nejlepší celek umístěný na druhém místě. Podařilo se. Díky hned třem přesným trefám, které si na své konto postupně připsali Trávník, Havlík a Lüftner, totiž mladou Squadru Azzurru "Lvíčata" porazila 3:1.

Celkem logicky, vzhledem k výsledku zmiňovaného úvodního duelu s Německem, sáhl český stratég Vítězslav Lavička hned k několika změnám v základní sestavě české jednadvacítky, která nastoupila v polských Tychách ve středu podvečer proti Itálii. Na rozdíl od zápasu s Němci nyní od první minuty nastoupil Daniel Holzer a zatímco v prvním utkání nastoupili jak Černý, tak Ševčík, tak tentokrát oba tito záložníci byli pouze na lavičce. Na hřiště se pak místo nich naopak dostali Hašek a Hubínek.

Již od úvodního hvizdu bylo zkrátka znát, že i tentokrát narazil český výběr na silného soupeře, na kterém byla vysoká kvalita prostě znát. Od začátku se totiž Italové dostávali dopředu a třeba po jednom z autových vhazování se celek z Apeninského poloostrova dostal do první příležitosti, když se tehdy míč dostal od Petagny až k Pellegrinimu, jenž pak předal balón Berndeschimu, který se tak uvedl střelou, se kterou si gólman Zima poradil. To český tým sáhl od první minuty k pozornému bránění a pak čekal spíše na rychlé brejky, jež přicházely díky tomu, že Italové zase tak příliš často na defenzivu nemysleli. Po 21 minutách hry se Češi dostali do první příležitosti poté, co se k balónu dostal na hranici velkého vápna Hašek, ke kterému odhlavičkoval tento kulatý nesmysl Rugani, český fotbalista ale toho využít nedokázal, neboť pálil nad. Následně se rozvinula další česká akce po levé straně, odkud Holzer vyslal míč na italskou polovinu a to konkrétně na Schicka, ten pak prodloužil na Trávníka, jenž pak využil podklouznutí bránícího Ruganiho a to tak, že z toho byl nakonec otevírací gól tohoto zápasu, 1:0 pro Česko. Italští fotbalisté z pochopitelných důvodů pak hráli ještě čím dál více ofenzivněji a snažili se nepříznivý stav vyrovnat. Blízko k tomu byl Berardi, ovšem ten z volného přímého kopu mířil jen těsně vedle. Podobně neúspěšně končily i další následné italské akce. To Lavičkovy hoši mohli své vedení ještě navýšit, kdyby však svou šanci využil Schick, s jehož zakončením z úhlu si brankář Donnarumma poradil. Stejně tak neuspěl po své brejkové příležitosti Hašek. Vedle toho všeho pak předváděl opět vynikající výkony v české obraně Simič.

Začátek druhého poločasu ukázal, s čím šli Češi do této části hry. Prakticky spíše bránili a když se dostali k míči, příliš dlouho si s ním nepotykali. A tak i proto v tu chvíli bušili na vrata spíše Italové. Nejprve se do zakončení dostal Berardi, který ale mířil mimo, Bernardeschi pak donutil poté, co dokázal obehrát bránícího Součka, vyniknout gólmana Zimu. Ten se ukázal i v 65. minutě, kdy vychytal opět Berardiho, jenž tentokrát zahrával přímý kop. Následně pak vše musel ještě hasit stoper Simič, kterému se nakonec podařilo balón odkopnout do bezpečí před dotírajícími útočícími hráči. Italský tlak jakoby polevoval, ovšem najednou přišla na řadu Janktova chyba, po které se Italové, konkrétně aktivní Bernardi, dostali do brejku a byl to právě Bernardi, jehož aktivita z posledních minut byla odměna gólem, 1:1. Zanedlouho mohlo být s Lavičkovým výběrem amen, kdyby však po Havlíkově ztrátě svou brejkovou příležitost dokázal využít Petagna. Ten totiž nedokázal využít ani Ziimovo podklouznutí a nakonec balón zamířil nad.

Následovala však závěrečná pasáž, na kterou rozhodně budou čeští fotbaloví fanoušci ještě dlouho vzpomínat a to především díky hned dvěma náhradníkům, které do hry přišli během druhé půle. Řeč je o Chorém a Havlíkovi. Zatímco první jmenovaný na začátku poslední desetiminutovky nahrával, druhý jmenovaný pak tuto přihrávku dostatečně využil a míč nakonec zamířil přesně k tyči, 2:1. Od tohoto okamžiku uběhlo pouhých pět minut, když přišla velká chvíle Michala Lüftnera. Právě jeho bomba vypálená z třicetimetrové dálky zajistila českým lvíčatům vítězství v tomto veledůležitém zápase 3:1. Lavička a spol. tak můžou i nadále pomýšlet na vysněný postup do semifinále.

Konečný výsledek, mistrovství Evropy hráčů do 21 let (21.6.2017):

SKUPINA C:

Česko-Itálie 3:1Branky: 24. Trávník, 80. Havlík, 85. Lüftner - 70. Berardi

Související

Více souvisejících

ME ve fotbale do 21 let 2017 Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy