Egypťané ještě neumí správně uchopit nabytou svobodu, hodnotí situaci kouč Soukup

Uherské Hradiště - Mírnější bezpečností opatření po loňském svržení prezidenta Husního Mubaraka mají za následek středeční masakr po fotbalovém utkání v egyptském městě Port Saidu, kde zemřelo nejméně 73 lidí. V rozhovoru pro agenturu Mediafax to řekl bývalý trenér egyptské reprezentační dvacítky Miroslav Soukup.

Současný sportovní ředitel a kouč prvoligového Slovácka i po odchodu z Egypta pozorně sleduje tamní dění, takže mu neunikly zprávy o středeční bitce fanoušků mezi sebou i s bezpečnostními složkami, která skončila tragicky. "Počet obětí je zarážející, je to velké neštěstí. Když jsem viděl ty záběry, tak mě to šokovalo" přiznal Soukup.

V Egyptě pracoval od léta 2008, kdy převzal reprezentační tým do 20 let a o rok později s ní na šampionátu konaném v této africké zemi došel do osmifinále. "Egyptští fanoušci mají fotbal rádi, chodí na něj. Za mého působení v Egyptě jsem něco podobného nezažil. Atmosféra tam byla bouřlivá, ale vždycky se to zvládlo," pravil Soukup.Incident začali fanoušci domácího týmu Al-Masrí z města Port Said, kteří po závěrečném hvizdu vnikli na hřiště a pronásledovali hráče hostujícího klubu Al-Ahlí z Káhiry. Krátce nato vtrhli na trávník příznivci hostujícího týmu, kteří své fotbalisty chtěli chránit. Mezi mrtvými jsou diváci a členové pořadatelské služby, ne však samotní hráči. Favorizovaný tým Al-Ahlí, jeden z nejlepších klubů severní Afriky, prohrál v Port Saidu 1:3.

"Překvapilo mě, že fanoušci Al-Masrí zaútočili na hostující fandy. Ale je to tam složité. Asi osmdesát procent všech egyptských fandů přeje Al-Ahlí. To je tým něco jako u nás Sparta a lidi na nej chodí všude. Dalších deset procent věnuje svou přízeň Zamaleku a zbytek se dělí mezi ostatní mužstva," podotkl Soukup.

Podle něj fanoušci využili mírnějších bezpečnostních opatření a uvolněnější atmosféry po loňské revoluci a pádu režimu bývalého prezidenta Mubaraka. "Za jeho éry armáda vždycky obsadila v hledišti první dvě řady u hřiště. Vojáci byli ozbrojení a v počtu několika tisícovek stáli i kolem stadionu. Nikdo si nic nedovolil," popisoval trenér Slovácka.

"Jenže po loňské revoluci jde armáda do ústraní. Jsou asi nastavena mírnější opatření a lidé si v uvolněnější atmosféře více dovolí. Ještě asi neumějí správně uchopit nabytou svobodu," dodal Soukup.

Související

Více souvisejících

Egypt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy