Pokuta 300 000 korun a podmínečný trest za boje v ochozech na Bazalech

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) ve čtvrtek řešila výtržnictví v hledišti ostravských Bazalů během víkendového utkání mezi domácím Baníkem a pražskou Spartou. Odpoledne pak padl trest pro moravskoslezský klub. Ovšem bez trestu nejsou ani sparťanští.

Ostravský klub zaplatí pokutu kvůli neukázněným divákům rizikového sobotního ligového duelu 300 000 korun. Letenský klub by měl za stejný duel zaplatit 50 000 korun. Vedení ostravského Baníku se podle svých slov nebude proti uloženému trestu odvolávat.

Baníku Ostrava mohlo hrozit i to, že by disciplinárka potrestala klub uzavřením stadionu. Šéfové tohoto klubu si tak mohli po vynesení trestu pořádně oddechnout. Stařičký stadion na Bazalech bude uzavřen pouze podmínečně, což znamená, že ostravští hráči budou moct své důležité duely v závěru ligy hrát ve svém fotbalovém stánku a to i za podpory jejich věrných příznivců.

Fotbalový soud potrestala pořadatelskou službu, která podle něj nezvládla svou práci. „Jednali jsme několik hodin a vyslechli všechny strany. Nakonec jsme se poměrně jednohlasně rozhodli pro tento trest. Polehčující okolností bylo, že se zápas dohrál. Baník se zároveň zavázal přijmout bezpečnostní opatření do budoucna," okomentoval tento trest Richard Baček, šéf disciplinární komise.

Připomeňme, že k výtržnostem, které iniciovali především polští fanoušci ostravského Baníku, došlo během zmíněného utkání o poločasové přestávce, která se tímto protáhla. Zápas byl pouze přerušen. „Zápas Baníku se Spartou byl v poločase jednoznačně zralý na jeho ukončení. Chápu, že se vždy musí udělat vše pro dohrání utkání, ale tady už bylo všechno hodně za hranou únosnosti. V tom, co se dělo o přestávce na Bazalech, se fotbal hrát nedá. A rozhodčí by jednou měli dát jasný signál," řekla šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková.

Události během tohoto zápasu se dostaly i na vládní úroveň. V pondělí se sešel šéf FAČR Miroslav Pelta s ministrem školství Marcelem Chládkem, který se vyslovil pro doživotní zákaz vstupu na stadiony těm fanouškům, kteří budou takto v hledištích běsnit. Oba pánové souhlasili i s tzv. "adresným ticketingem" nebo-li lístkem na jméno. 

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Banik Ostrava Fotbal

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy