Nominace týmů na fotbalové MS 4. část – Chorvatsko, Itálie, Írán, Japonsko

Praha - Mezi nominacemi dalších čtyř mužstev, které uvidíme na fotbalovém mistrovství v Brazílii, je také silná Itálie. Vedle týmu čtyřnásobných mistrů světa si představíme také Chorvatsko, Írán a Japonsko.

Chorvatsko

Chorvatsko je spolu s Bosnou a Hercegovinou jediným zástupcem bývalé Jugoslávie na světovém šampionátu. Třetí tým z francouzského mistrovství roku 1998 s sebou do Jižní Ameriky bere tvůrce hry Realu Madrid Luku Modriće, vítěze Evropské ligy Ivana Rakitiće nebo druhého nejlepšího střelce Bundesligy Mario Mandžukiće z Bayernu Mnichov. Smůlu má Josip Šimunić, který má stop na deset zápasů za své fašistické pokřiky v kvalifikaci.

Brankáři: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monako), Oliver Zelenika (Dinamo Záhřeb)

Obránci: Darijo Srna (Šachtar Doněck), Dejan Lovren (Southampton), Vedran Čorluka (Lokomotiv Moskva), Gordon Schildenfeld, Danijel Pranjić (oba Panathinaikos), Domagoj Vida (Dynamo Kyjev), Šime Vrsaljko (Janov)

Záložníci: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Ognjen Vukojević (Dynamo Kyjev), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter Milán), Marcelo Brozović (Dinamo Záhřeb), Ivan Močinić (Rijeka), Sammir (Getafe)

Útočníci: Mario Mandžukić (Bayern Mnichov), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo da Silva (Šachtar Doněck), Nikica Jelavić (Hull City), Ante Rebić (Fiorentina)

Itálie

Itálie je historicky druhou nejúspěšnější zemí mistrovství světa. Čtyři tituly reprezentanty apeninského poloostrova zavazují vždy bojovat o mety nejvyšší. Do boje svěřenci Cesare Prandelliho vyrazí s osvědčenou jistotou mezi třemi tyčemi Gianluigi Buffonem, playmakerem mitrovského Juventusu Andrea Pirlem nebo zlobivým dítětem z AC Milán Mario Balotellim. V nominaci nechybí ani nejlepší střelec Serie A Ciro Immobile z FC Turín.

Brankáři: Gianluigi Buffon (Juventus Turín), Mattia Perin (FC Janov), Salvatore Sirigu (Paris St. Germain)

Obránci: Ignazio Abate, Mattia De Sciglio (oba AC Milán), Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (všichni Juventus Turín), Matteo Darmian (FC Turín), Gabriel Paletta (Parma)

Záložníci: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio Řím), Daniele De Rossi (AS Řím), Claudio Marchisio, Andrea Pirlo (oba Juventus Turín), Thiago Motta, Marco Verratti (oba Paris St. Germain), Marco Parolo (Parma)

Útočníci: Mario Balotelli (AC Milán), Antonio Cassano (Parma), Alessio Cerci, Ciro Immobile (oba FC Turín), Lorenzo Insigne (Neapol)

Írán

O Íránu většinou slýcháme v jiných souvislostech než je fotbal, což ale neznamená, že tamní hráči kulatému nesmyslu nerozumí. O co nejlepší umístění během čtvrté účasti na závěrečném turnaji se budou snažit převážně hráči z domácí ligy. Z krajánků jmenujme Aškana Dadžagá hrajícího za anglický Fulham nebo Alírezá Džahánbachšu z Nijmegenu v Nizozemí. Konkurence Argentiny, Bosny a Hercegoviny a Nigérie pro ně bude jistě velkou výzvou.

Brankáři: Dániel Davárí (Braunschweig), Alírezá Haghíghí (Covilha), Rahmán Ahmadí (Sepahan Isfahán)

Obránci: Hosejn Mahíní, Džalál Hosejní, Mehrdád Púladí (všichni Persepolis), Steven Bajítašúr (Vancouver Whitecaps), Pažmán Montazerí (Um Salál), Amír Hosejn Sadeghí, Hášem Beíkzáde (oba Istiglal Teherán), Ahmad Alí Namé (Naft Teherán)

Záložníci: Džavád Nekúnam (Kuvajt SC), Andraník Tajmúríján (Istiglal Teherán), Rezá Haghíghí (Persepolis), Kásem Haddádifár (Zob Ahán), Bachtijár Rahmání (Fúlad Ahváz), Ehsán Hadžsáfí (Sepahan Teherán)

Útočníci: Aškan Dadžagá (Fulham), Masúd Šodžáí (Las Palmas), Alírezá Džahánbachš (Nijmegen), Rezá Ghúčanedžhád (Charlton), Karím Ansárifárd (Persepolis), Chosro Hajdárí (Istiglal Teherán)

Japonsko

Dvojnásobný osmifinalista z Japonska do Brazílie bere hned dvanáct hráčů z Evropy včetně Keisuke Hondy z AC Milán a Šindži Kagawy, který je na výplatní pásce Manchesteru United. Země vycházejícího slunce jasně vyhrála asijskou kvalifikační skupinu B a rozhodně si nemůže stěžovat na nepřízeň losu základní skupiny na závěrečném turnaji. Konkurence Pobřeží slonoviny, Kolumbie a Řecka dává Japoncům jistou naději. Právě skupina C patří k těm nejméně čitelným.

Brankáři: Eidži Kawašima (Standard Lutych), Šusaku Nišikawa (Urawa Reds), Šuiči Gonda (FC Tokio)

Obránci: Masato Morišige (FC Tokio), Jasujuki Konno (Gamba Ósaka), Juto Nagatomo (Inter Milán), Maja Jošida (Southampton), Masahiko Inoha (Jubilo Iwata), Acuto Učida (Schalke 04), Hiroki Sakai (Hannover), Gotoku Sakai (Stuttgart)

Záložníci: Jasuhito Endo (Gamba Ósaka), Keisuke Honda (AC Milán), Šindži Kagawa (Manchester United), Makoto Hasebe (Norimberk), Hiroši Kijotake (Norimberk), Hotaru Jamaguči (Cerezo Ósaka), Tošihiro Aojama (Hirošima), Manabu Saito (Jokohama)

Útočníci: Šindži Okazaki (Mohuč), Joičiro Kakitani (Cerezo Ósaka), Juja Osako (Mnichov 1860), Jošito Okubo (Kawasaki)

Související

Ilustrační foto

Z fotbalového mistrovství v Rusku se nevrátilo 5000 cizinců. Kam se poděli?

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na mistrovství světa ve fotbale jich v zemi stále pobývá ještě více než 5000, a to nelegálně. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
Zatím posledními mistry světa jsou Francouzi. Titul získali loni v Rusku

Bude se příští fotbalové MS konat jenom v Kataru? Šéf FIFA uvažuje o dalších pořadatelích

Curych - Fotbalové mistrovství světa, jež se má v roce 2022 konat v Kataru, vyvolává u veřejnosti další emoce. Zapříčinil se o to samotný prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino, který se ve středu nechal slyšet, že vedle toho, že by se tohoto šampionátu, u nějž už samotná volba pořadatele vyvolala pochybnosti, mělo zúčastnit místo dosavadních 32 mužstev hned 48, by se mohl konat nejen v Kataru, ale i v dalších zemích Perského zálivu. Mohlo by to tak podle Infantina pomoci ve vybudování míru v této části světa.

Více souvisejících

fotbalové mistrovství světa (FIFA World Cup) Mario Balotelli

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy