Fotbalová Premier League odložila z úcty k zesnulé královně program 7. kola

Po úmrtí královny Alžběty II. se v Británii zastavil i sport. Z úcty k panovnici, která zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let, byl odložen také kompletní program 7. kola fotbalové Premier League.

"Prvoligové kluby se dnes ráno shodly, že víkendová utkání i pondělní dohrávka budou odloženy. Jde o projev úcty a respektu k památce výjimečné ženy a jejího přínosu pro celý národ," stojí v prohlášení.

Případné další změny programu během následujících dnů smutku zveřejní Premier League později.

"Celý národ prožívá nesmírně smutné okamžiky. Jako naše nejdéle sloužící panovnice byla pro všechny velkou inspirací a zanechává za svým životem neuvěřitelný odkaz," uvedl výkonný ředitel anglické ligy Richard Masters

Vedle Premier League byl odložen také dnešní a sobotní program nižších fotbalových soutěží v Anglii. K podobnému kroku sáhli i ve Skotsku a Severním Irsku. Federace a svazy čekaly na vyjádření vlády k očekávaným jedenácti dnům smutku.

Vláda nakonec v prohlášení uvedla, že během smutku sportovní organizace nemají povinnost rušit nebo odkládat akce: "Je to plně na nich. Z úcty možná budou uvažovat o zrušení nebo odložení akcí v den státního pohřbu." Jeho datum zatím nebylo potvrzeno, podle protokolu by se měl konat deset dní po Alžbětině úmrtí.

Rušení soutěží se netýká jen fotbalu, cyklistický závod Kolem Británie odvolal poslední tři etapy, už dříve byl přerušen golfový turnaj okruhu DP World Tour v Surrey. Nebude se konat ani sobotní dostihový program a skotské ragbyové soutěže.

Minutou ticha před zápasy zesnulou královnu uctili například tenisté na US Open v New Yorku, baseballisté v zámořské MLB a předcházela duelům britských fotbalových klubů v evropských pohárech.

Například na stadionu Manchesteru United před Evropskou ligou se San Sebastianem nezněla před utkáním hudba a vlajky byly vyvěšeny na půl žerdi. Klub také vypnul všechny reklamní panely.

Pořadatelé nedělního půlmaratonu v Newcastlu se naopak rozhodli závod uskutečnit. "Očekáváme, že díky tisícovkám běžců vybereme odhadem 25 milionů liber na charitu, což je vhodný hold královně, která žila pro službu vlasti a její lid," uvedli organizátoři.

Soustrast vyjádřila i řada předních sportovních osobností. "Královna byla obrovskou inspirací a budu si ji pamatovat hlavně pro její neuvěřitelnou službu vlasti. Odpočívejte v pokoji, Vaše Veličenstvo," napsal kapitán fotbalové reprezentace Harry Kane na twitteru.

Legendární brazilský fotbalista Pélé uvedl, že ho královna učarovala od prvního setkání. "Od roku 1968, kdy na Maracaná viděla naši lásku k fotbalu, jsem byl velkým obdivovatelem královny Alžběty II. Její činy poznamenaly generace," prohlásil.

"V myšlenkách a modlitbách jsem dnes s mojí královnou. Bůh s Vámi," přidal boxerský šampion Tyson Fury. Jeho rival Anthony Joshua na sociálních sítích napsal: "Odpočívejte v pokoji."

Čtyřnásobný olympijský vítěz atlet Mo Farah označil setkání s královnou za největší čest v životě. "Milovali ji po celém světě a mnoha lidem bude chybět. Budeme si ji pamatovat pro její vřelý vztah k lidem," prohlásil.

"Měl jsem to potěšení se s královnou několikrát potkat," přidal šestinásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice Chris Hoy. "Vždy jsem obdivoval její oddanost funkci stejně jako velkorysost a účast vůči všem, které potkala," dodal.

"Od včerejší smutné zprávy jsem přemýšlel o jejím neuvěřitelném životě," přidal sedminásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. "Byla symbol naděje a své vlasti sloužila důstojně, laskavě a odhodlaně," řekl pilot stáje Mercedes.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek večer ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnou panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Charles.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy