MS v hokeji: Slováci bojovali do poslední chvíle o překvapivý triumf nad Švédskem, nakonec v prodloužení prohráli. Lotyšům proti trápícím se Němcům díky gólům ve třetí třetině

Kodaň - Jak je tomu na hokejových světových šampionátech zvykem, jak přijde na řadu víkend, program v těchto dnech začíná již poledními zápasy a nejinak tomu je i tuto sobotu. O brzkou odpolední zábavu se v Dánsku tentokráte postaraly svým soubojem jenak týmy Slovenska a Švédska a přestože naši východní sousedé rozhodně nepatřili k favoritům tohoto souboje, hráčům Tre kronor pěkně zatopili a i když prohrávali v zápase 1:3, duel dokázali dostat do prodloužení. V něm však ale inkasovali a Seveřané si jen tak upevnili své aktuální vedoucí postavení v tabulce skupiny A. Němci pak stále mohli pomýšlet na postup do čtvrtfinále, jenže stříbrní medilisté z letošní olympiády v Pchjongčchangu proti Lotyšsku nepředvedli nic, co by je snad mělo ze skupiny posunout a nakonec tak třetí třetina jejich sobotního utkání s Lotyšskem pomohla pobaltskému týmu k zaslouženým třem bodům.

Slováci byli proti Švédům jednoznačným outsiderem, přesto to ale byli svěřenci Craiga Ramseyho, kteří šli jako první do vedení a to v 11. minutě, kdy se do střelecké listiny zapsal Jurčo. Jenže pak na ledě začali řádit Seveřané a díky trefám Everberga a Nyquista, vedli Tre kronor 2:1 po skončení první třetiny. Navíc ve 25. minutě přidal třetí branku De La Rose a zdálo se, že to už budou mít slovenští reprezentanti hodně těžké.

Postupem času však bylo na Švédech vidět, že ze svého tempa slevili a spíše své akce překombinovávali, zkrátka bylo vidět, že se už se tím hokejem v tomto střetnutí spíše baví. A to byla největší chyba, jakou mohli žlutomodří dělat. Slováků totiž bylo najednou plné kluziště, navíc byli posíleni i výtečně chytajícím Patrikem Rybárem a když se pak do toho opřel ve 37. minutě Ďaloga, který po svém úniku po levé straně nakonec skóroval, bylo hned na slovenské straně veseleji. Místo toho, aby Švédové zapli na daleko vyšší obrátky, nemohli se nastartovat a proto pak byl pro ně šok 47. minuta, kdy se Nagymu povedlo vyrovnat na zasloužených 3:3.

Ve zbytku třetí třetiny byli Slováci očividně lepší a když tento duel dospěl do prodloužení, naši bratři doufali, že to bude tentokráte prodloužení pro ně s lepším koncem, než jak tomu bylo v případě extra timeu, které odehrálo v úvodním zápase s českou reprezentací. Opravdu byli tentoráte Slováci v prodloužení daleko lepším mužstvem, vše ale zhatilo Ďalogovo vyloučení. V něm totiž Švédové skórovali, přičemž jim pohl bránící Sekera, od kterého se puk odrazil nešťastně do Rybárovi sítě poté, co před tuto svatyň mířila Zibanejadova přihrávka. Slovákům k odvrácení tohoto gólu nepomohla ani tzv. trenérská výzva a zkoumání videa kvůli možnému švédskému ofsajdovému postavení před touto brankou. Slovensko tedy i přes svůj stále lepší výkon v zápase nakonec prohrálo 3:4 v prodloužení.

Až závěrečné dějství rozhodlo o lotyšské výhře nad Němci a naši západní sousedé pomalu ztrácejí naději na postup

Do důležitého duelu pro Němce, kteří tak ještě bojovali o přiblížení s k postupu do čtvrtfinále, vstoupili právě svěřenci kouče Marca Sturma lépe než jejich pobaltský soupeř. Zanedlouho po úvodním vhazování totiž dostali hru tam, kam potřebovali, tedy do útočného pásma a už po pětadvaceti vteřinách si první střelecký pokus v zápase připsal Plachta. Lotyši samozřejmě na tento německý nástup chtěli zareagovat taktéž útokem, v jednom z prvních lotyšských se tak ocitl Balcers, ovšem jeho střeleckou pozici stížil svým výtečným obranným zákrokem Seidenberg. Právě tento německý reprezentant se pak snažil překonat lotyšskou defenzivu, ta si ale tehdy německými útoky dokázala poradit. Jako první mohl za Němce otevřít skóre tohoto duelu i Michaelis poté, co mu kotouč předal Noebels, ale ani nyní Němcům záměr nevyšel. Jak se blížilo úvodní dějství ke svému závěru, měli Lotyši čím dál více ze hry, Robertsi Bukartsovi ani Balcersovi, kterého před tím fauloval Draisaitl, jenž si tak od rozhodčích vysloužil vedle dvouminutového trestu i trest osobní, se gólmana Treutleho překonat nepodařilo.

Ani ve druhé třetině se Němcům nedařilo využít svého neustálého tlaku, především kvůli problémům, jež měli při svých zakončeních. To poznali nejen něečtí fanoušci i při přesilovce Němců, kterou jim tehdy zapříčinil svým vyloučením Indrašis. Skutečně, zakočení jako by od německých hokejek kamsi odešlo, aniž by někdo věděl kam přesně a když se k tomu ještě přičte skvěle fungující lotyšská obrana, vzejde z toho jen a pouze německá střelecká nemohousnost. I tak se ale diváci v Herningu rozhodně nenudili, neboť hokej se hrál nahoru dolů, jenže bez nějakých větších střeleckých příležitostí. To však změnila až 12. minuta druhé třetiny, kdy parádní bekhendovou střelu předvedl Džerinš, ovšem ani ten se skórem nijak nepohnul. To se dá říct i tehdy, když si lotyšská obrana neporozuměla se svým mužem s maskou Merzlikinsem, jenž tak nakonec musel absolvat daleký výlet od svého brankoviště a ani tehdy, když před lotyšskou svatyní s pukem čarovala jak Hergova, tak i Plachtova formace. Duel se nedařil nejen zakončovatelům akcí, ale i sudím, kteří hned několikrát v zápaase přehlédli hry vysokou holí. Aby hokej dostal ještě větší obrátky, musel tak na kluziště přijít Draisaitl, jehož nabídek nevyužili ani Seidenberg, ani Kahun. Ve druhé dvacetiminutovce pak neuspěl ani Michaelis.

Už se zdálo, že  tak museli hokejoví příznivci počkat na první v tomto utkání až do třetí třetiny, jenže přišla na řadu 37. minuta, kdy si nejprve Balcers s Abolsem prakticky dělali co chtěli v lotyšském předbrakovém prostoru, nakonec se kotouč dostal ke Keninšovia ten poprvé rozradostnil ochozy, alespoň tedy ty, ve kterých se přálo Lotyšům, 1:0. Němci pochopitelně chtěli vyrovnat, plány jak na to, si určitě pověděli o přestávce před třetí třetinou, jenže ta začala tak, jak si rozhodně Němci nepřáli. Pouhých patnáct vteřin od začátku závěrečného dějství totiž Indrašis dostal puk na Galvinšovu hokejku a od ní už touš putoval za Treutleho záda, 2:0. V následujících minutách přešli Němci k nahazovaným pukům, čímž se tak chtěli co nejrychleji dostat do útočného pásma, ve 47. minutě ale na 3:0 pro Lotyše zvýšil Džerinš a bylo prakticky hotovo. Přestože se Němcům záhy povedlo snížit na 3:1 zásluhou rodáka z Čech Dominika Kahuna a ještě pak měli k dispozici přesilovou hru, bylo to Lotyšsko, které si svůj dvoubrankový náskok už do závěrečné sirény pohlídalo a Němci už tak ztratili naději na postup do čtvrtfinále.

Konečné výsledky zápasů hokejového MS (12.5.2018):

SKUPINA A:

Slovensko - Švédsko 3:4 v prodl. (1:2, 1:1, 1:0 - 0:1)Branky a nahrávky: 11. Jurčo (Grman, Krištof), 37. Ďaloga (Nagy), 47. Nagy (Krištof, Čajkovský) - 16. Everberg (Klingberg, Lindholm), 19. Nyquist (Backlund, Gustafsson), 25. De La Rose (Wikstrand, Kempe), 65. Zibanejad (Rakell, Klingberg)

SKUPINA B:

Lotyšsko - Německo 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)Branka a nahrávky: 37. Keninš (Abols, Balcers), 41. Galvinš (Indrašis, Džerinš), 48. Džerinš (M. Redlihs, Freibergs) - 49. Kahun (Draisaitl, Ehliz)

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS SVK Tým hokej

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy