Americké F1 drama? Počasí čarovalo, důležité byly pneumatiky

Austin (USA) - Lewis Hamilton zvítězil ve Velké ceně USA a po událostmi nabitém závodě, který začínal na mokré a končil na suché trati, se stal mistrem světa pro rok 2015. Všichni startovali na nových intermediálních pneumatikách a čekali na správný okamžik, kdy bude trať dostatečně suchá a bude možné přezout na slicky. Jak Lewis Hamilton, tak jeho týmový kolega Nico Rosberg, který skončil druhý, odjeli úvodní stint na intermediálních pneumatikách a následně další dva na měkkých pneumatikách.

Na časování zastávek v boxech se ukázalo pro vítězství v závodě klíčové. Vzhledem k tomu, že ž ádný z volných tréninků se nejel na suché trati, neměly týmy obvyklé informace o degradaci a opotřebení pneumatik. Přesto musely společně s jezdci dělat správná taktická rozhodnutí.

Dvojí vyjetí safety caru (stejně jako dvě virtuální safety car fáze) utvářelo strategii, Hamilton zastavil v boxech během druhého vyjetí safety caru – těsně před cílem – ne však při prvním vyjetí safety caru v předchozím průběhu závodu.

Ti, kteří si jeden ze svých pit stopů odbyli během prvního vyjetí safety caru, vypadali, že získali výhodu, ale druhé vyjetí safety caru ji z velké části eliminovalo, protože dovolilo zastavit v boxech i těm, kteří tak neučinili při prvním vyjetí safety caru.

Hamilton se po svém druhém a posledním pit stopu vrátil na druhém místě, ale využil rychlost čerstvých měkkých pneumatik P Zero Yellow a vrátil se do čela před Rosberga, který po ranní kvalifikaci startoval z pole position.

Nejlépe umístěným pilotem se třemi pit stopy byl Sebastian Vettel s Ferrari, který skončil na stupních vítězů. Vettel využil své druhé zastávky v boxech k přezutí na středně tvrdé pneumatiky a nikoli na měkké jako jeho přímí soupeři. Nicméně třetí zastávku si odbyl při druhém vyjetí safety caru, ve stejnou chvíli jako Lewis Hamilton. Do závodu Vettel startoval ze 13. místa.

Proto že byl závod odstartován na mokré trati, odpadla obvyklá povinnost obout během závodu obě směsi slicků. Většina jezdců na suchou trať zvolila rychlejší měkké pneumatiky, ale Vettel byl první z jezdců vpředu, který použil odolnější středně tvrdou směs.

Sergio Perez (Force India) byl jediný, který jel podle vzorce intermediální-měkké-středně tvrdé a po dvou zastávkách v boxech skončil pátý. Mexičan dojel do cíle před Jensonem Buttonem s McLarenem a Carlosem Sainzem s Toro Rosso, který po výletu mimo trať v kvalifikaci startoval poslední a v cíli mu patřilo šesté místo: rovněž po třech zastávkách v boxech. Nejvíce pit stopů absolvoval Felipe Nasr se Sauberem, ten se v boxech objevil celkem pětkrát, ale přesto bral body za deváté místo.

Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli: „Po několika zdrženích a hustém dešti jsme se konečně dostali k závodění, na které jsme se všichni těšili. Mokré podmínky při startu závodu spíše než že by byly překážkou, přidaly další fascinující proměnnou do volby taktiky. Stejně tak bez jediného tréninku na suché trati museli týmy spíše číst a reagovat na měnící se situaci, než aby spoléhaly na informace z minula. Vítězem se tak mohl stát jen ten pilot, který dokázal v těchto podmínkách nejlépe spolupracovat se svým týmem. Gratulujeme Lewisi Hamiltonovi k naprosto zaslouženému třetímu titulu mistra světa, byla to skvělá sezóna. V samotném závěru nebyl výsledek závodu zcela jasný a to zajistilo napínavé vyvrcholení, které si většina fanoušků po zcela výjimečném víkendu zasloužila."

Nejdelší stinty závodu:

Měkké 30 kol Fernando Alonso Středně tvrdé 29 kol Sergio Perez, Alexander RossiIntermediální 19 kol Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat, Kimi Räikkönen, Sergio Perez, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz

Pravdometr: Předpovídali jsme, že dvě zastávky v boxech budou pro 56 kol dlouhý závod nejlepší volbou, ale kvůli chybějícím datům z ježdění ze suché trati bylo těžké předpovědět, jak přesně se to bude odehrávat. Hamilton stavěl v boxech dvakrát, startoval na intermediálních pneumatikách a v 18. a 43. kole přezouval na měkké. S podobnou strategií jel i Rosberg.

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy