Krasobruslení na hraně: 5 kontroverzních momentů z jeho historie

Praha - V sobotu začne prvním vrcholným závodem krasobruslařská sezóna tohoto sportu. Zavzpomínejme při příležitosti Americké brusle, prvního závodu série Grand Prix, na některé pohnuté momenty z historie ladných křivek.

1. Neuskutečněné mistrovství - Praha 1961

Psal se 15. únor a v dopoledních hodinách přistávala v Bruselu kompletní americká krasobruslařská výprava. Na palubě letounu Boeing 707 seděla i světová a olympijská medailistka Maribel Vinson-Owenová se dvěma dcerami, Maribel mladší (20) a Laurence (16). Pět minut po desáté hodině však letoun pod dvou okruzích nad bruselským letištěm nepochopitelně zamířil vzhůru a po několika vteřinách explodoval. Nikdo z cestujících a posádky na palubě nepřežil, podle šetření bylo zřejmé, že se pasažéři podle pokynů kapitána stroje připravovali na nouzové přistání.

Zpráva o katastrofě zastihla mnohé účastníky chystaného šampionátu už v Praze, jednomyslným rozhodnutím bylo mistrovství světa zrušeno a za dva týdny ve Vídni uspořádali závodníci vzpomínkovou exhibici. Ve švýcarském muzeu krasobruslení najdeme mezi exponáty i odznak jediného šampionátu v historii tohoto sportu, který byl bez náhrady zrušen. Praha se ho dočkala o rok později.

2. MS Bratislava 1973 - volné jízdy sportovních dvojic

V dlouhé historii světových šampionátů se mnohokrát stalo, že včas nezazněla hudba, na magnetofon byl nasazen nesprávný pásek nebo do DVD špatný disk, případně ztichla po několika vteřinách. Závodník tak má možnost začít svou jízdu znova, ale většinou už je pod určitým psychickým tlakem. 

V Bratislavě při volných jízdách sportovních dvojic bojovala o vítězství tehdy sovětská sportovní dvojice Irina Rodninova - Alexander Zajcev. Byli jednoznační favorité, ovšem po dvou minutách jejich jízdy doprovodná hudba ztichla. Dvojice pochopitelně mohla jízdu přerušit, ale to by znamenalo další vypětí a soustředění. A tak se Irina s Alexandrem rozhodli pro odvážný čin - jeli dál bez hudby. Odvážný proto, že závodníci mají na jízdu stanovený limit s malou tolerancí, za jeho nedodržení jsou citelné bodové srážky. Rodninová se Zajcevem absolvovali tři minuty v absolutním tichu a rozhodčí poté konstatovali, že se "předběhli" o pouhé dvě vteřiny. Žádný postih je nečekal a získali zlatou medaili.

3. OH 1994 Lillehammer - aféra Kerriganová-Hardingová

Byly jako absolutní protipóly. Obdivovaná, ladná a vždy usměvavá Nancy Kerriganová; svérázná, nepřizpůsobivá a kontroverzní Tonya Hardingová. Obě měly velký sen - vyhrát olympijské hry v Lillehammeru 1994. Nancy měla distingovanější projev, Tonya byla na výši technicky. Rozhodnout mělo kvalifikační klání reprezentace USA v Detroitu 6. ledna 1994, kdo na OH vůbec pojede.

Když po tréninku Kerriganovou zastavila reportérka k rozhovoru, vyřítil se náhle na krasobruslařku maskovaný muž a udeřil ji železnou tyčí pod koleno. Zraněná žena skončila na zemi v bolestech, nastal zmatek a chaos. Nancy pochopitelně závod nemohla absolvovat, takže se cesta k vítězství otevřela Hardingové.

Na olympiádu jely nakonec obě, protože Nancy se za měsíc stačila dát dohromady. Byla to ona, kdo v ostře sledovaném závodě za přísných bezpečnostních opatření triumfoval - ale pouze nad Hardingovou, která zajela naprosto katastrofálně, byť se snažila poukazovat na problémy s výstrojí. Osmé místo bylo určitě něčím, s čím nepočítala, ale chybu viděla všude jinde. Prý ji oslňovaly blesky fotoreportérů a nemohla se soustředit. Nancy zase neměla v plánech mladičkou Oksanu Bajulovou, ukrajinského sirotka. Její Černá labuť zastínila zlaté roucho Kerriganové a zklamaná Nancy tak svůj sen nedotáhla do konce.

To Hardingová na tom byla mnohem hůř. Po OH vyšlo najevo, že útok na Kerriganovou naplánovala právě ona s manželem Jeffem Gilloolym a bodyguardem Shawnem Eckhardtem. Gillooy by Nancy klidně zabil, Eckhart to odmítl s tím, že jí stačí poranit kolena. Poté si našli vyhlášeného arizonského raubíře Shane Stanta, který za 100 000 dolarů vykonal špinavou práci.

Hardingová byla uznána vinnou a doživotně nesměla vstoupit na led v jakékoli soutěži. Navíc jí čekalo 500 hodin veřejných prací, tříletá podmínka a peněžitý trest ve výši 160 000 $. Protloukala se pak v alkoholovém opojení jako erotická tanečnice, pokoušela se boxovat, nakonec myla automobily. 

Ještě v témže roce (1994) natočil režisér Larry Shaw o celém případu televizní film lakonicky nazvaný Nancy a Tonya. Po dvaceti letech připravila Nanette Burstein, producentka a režisérka dokument The Price of Gold, mapující tento případ, Při té příležitosti prohlásila, že je divné, že o něm nikdo ještě nenatočil film...

4. ME 2000 Vídeň - doping ve sportovních dvojicích

Jelena Běrežná vypadala jako porcelánová panenka. Jen opravdoví fanoušci věděli, že 9. ledna 1996 stála krůček od smrti. Při nácviku společné piruety jí její tehdejší partner, Lotyš Oleg Šljachov zasáhl bruslí do hlavy a rozrazil jí lebku. Osmnáctiletá dívka se musela dokonce po dvou operacích učit znovu mluvit. Dala se dohromady s dalším výborným krasobruslařem Antonem Sicharulidzem a začali sklízet úspěchy. Přišel však kritický rok 2000.

Na evropském šampionátu ve Vídni Běrežná se Sicharulidzem s převahou vyhráli kategorii sportovních dvojic, pak ale přišel šok. Při mistrovství světa ve francouzském Nice, které se jelo dva měsíce po ME, jim během tréninku bylo sděleno, že Jelena měla pozitivní dopingový nález. Jak se později ukázalo, krasobruslařka si v době evropského šampionátu vzala lék proti bronchitidě a netušila, že jeho složka je na seznamu zakázaných látek. Odborníci tvrdili, že jí medikament, který se navíc dal běžně koupit v lékárně, v ničem nepomohl, spíš po něm mohla mít problémy s koordinací, ale už se stalo. Dvojici byl odebrán evropský titul, na MS pochopitelně nemohli dál pokračovat a dostali tříměsíční zákaz činnosti. 

5. OH 2002 Salt Lake City - "Skategate", kategorie sportovních dvojic

Jeden z obrovských skandálů, kterému se později říkalo Skategate, spustil lavinu dohadů o systému rozhodování, ale dodnes není uspokojivě vyřešen. Hmatatelným výsledkem je kontroverzní rozhodnutí a dvě zlaté medaile v kategorii sportovních dvojic, a nadále plno rozpaků a dohadů - ale také nový bodovací systém, který však stále není dokonalý. 

Po krátkém programu sportovních dvojic vedla nám už známá dvojice Běrežná-Sicharulidze před Kanaďany Jamie Sale-David Pelletier. Ve volné jízdě se Rusové dopustili drobné chybičky, ale předvedli technicky náročnější program než bezchybní Kanaďané. Rozhodčí rozdílem jednoho "hlasu" označili za vítěze Rusy právě s odvoláním na lepší technické provedení. Sale a Pelletier si to však nenechali líbit a za podpory stanice NBC spustili bubnovou palbu nejen na oficiální kruhy olympijského výboru, ale především na veřejnost. Přetřásala se nejdřív chyba Sicharulidzeho, ale daleko větší bombou bylo odhalení, že francouzská rozhodčí Reine Le Gougneová měla ruskému páru "nadržovat".

Potíž byla ve dvou věcech - i kdyby Francouzka dala svůj hlas Kanaďanům, dostali by se pouze na stejnou úroveň ruského páru - pak by rozhodoval výsledek z krátkého programu, a ten měla Běrežná se Sicharulidzem lepší. Druhý zádrhel odhalili kolegové paní Le Gougneové, kteří ji označili v soukromí za ženu, která rozhodně ruské sportovce "nemusí". Pokud jí skutečně uplatil v zákulisí se pohybující se "krasobruslařský mafián" Alimžan Tochtachunov, musel tedy vynaložit neuvěřitelnou částku. Tvrdilo se také, že šlo o reciprocitu a po činu paní Reine měl ruský rozhodčí na oplátku pomoci francouzské taneční dvojici Anisina-Peizerat. Ale proti komu? Proti ruským tanečníkům Lobačeva-Averbuch, kteří útočili na olympijské zlato. Že by ostřílený podvodník takovou maličkost přehlédl? 

Každopádně olympijský výbor vyřešil záležitost zvláštně. Páru Sale-Pelletier byla dodatečně přiznána také zlatá medaile, takže v této kategorii byly čtyři nejcennější kovy a žádné stříbro. Opakovaný ceremoniál se vysílal v nejprestižnějším čase a prosadila si ho NBC. Oba páry nakonec smířlivě při exhibici předvedly společnou spirálu smrti, ale na podivném pocitu už to nic nezměnilo.

Existuje mnoho dalších případů, které otřásaly zdánlivě nevinným sportem, a nebyla to jen divná rozhodnutí sudích. V případě zájmu se s nimi na EuroZprávách.cz určitě setkáte.

Související

Ilustrační foto

Krasobruslařka Valijevová skutečně dopovala. O jejím dalším startu rozhodne soud

Teprve patnáctiletá ruská reprezentantka v krasobruslení Kamila Valijevová opravdu během prosincového národního šampionátu v Petrohradu dopovala. Podle Mezinárodní testovací agentury (ITA) se právě u ní z této akce objevila zakázaná látka trimetazidin. Nyní má o budoucnosti krasobruslařky na právě probíhajících Hrách v Pekingu, kde výrazně pomohla ruskému krasobruslařskému týmu ke zlatu, rozhodnout Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Více souvisejících

Krasobruslení

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy