KOMENTÁŘ: Krasobruslařské MS naznačilo jen minimální posun rozložení sil

Boston - Čtyři soutěžní a jeden exhibiční den, dvanáct sad medailí a nové otázky a prognózy, jak si stojí jednotlivé země a závodníci v polovině uznávaného olympijského cyklu. Na krasobruslařském MS jsme se dočkali mnohých překvapení.

Po všechny večery velice slušně zaplněná TD Garden byla svědkem vynikajících výsledků i nečekaných propadů, ostatně jak to při všech závodech bývá. Všeobecná nadvláda mimoevropských závodníků se do důsledku nepotvrdila, ale zástupci nejstaršího kontinentu přesto mají co dohánět. 

Taneční páry

"Nejméně spravedlivá" kategorie celý závodní maratón na bostonském ledě začala. Po letech nadvlády americko-kanadských dvojic loni prolomil zámořskou bariéru francouzský pár Papadakis/Cizeron, navazující na někdejší úspěchy krajanů, jako byli Marina Anissina/Gwendal Peizerat nebo Isabelle Delobel/Olivier Schoenfelder. Silnou konkurenci představovali sourozenci Maia a Alex Shibutanovi, kteří vyhráli Mistrovství čtyř kontinentů, navíc Francouzi de facto vynechali tradiční přípravu v rámci Grand Prix. Francouzi, kteří jsou pro krasobruslařský svět tak trochu šokem - ještě před dvěma lety dokončili MS na 15. místě, loni už byli mistry - i tentokrát v kombinaci hudby Rain In Your Black Eyes (Ezio Bosso) a Build A Home (Cinematic Orchestra) opět zdolali své soupeře a stanovili si jak v krátkém, tak ve volném tanci osobní maximum. To nakonec Shibutaniovi, jež doprovázela skupina Coldplay (Fix You) udělali také, ale na Francouze jim pořád chybělo celých šest bodů, což je v této kategorii poměrně velký rozdíl, ačkoliv byl ve srovnání s ostatními nejmenší. To jsou paradoxy krasobruslení.

Druhdy úspěšné ruské páry se propadly až na rozhraní první a druhé desítky. Je evidentní, že umělé rozdělení páru Jelena Ilinych/Nikita Kacalapov nenese zatím očekávané výsledky, i když nelze říci, že Jelenina nástupkyně Viktoria Sinicina je horší. Rusům tak trochu ujel vlak, proto vedle Francouzů hájili barvy Evropy pouze Italové Anna Cappellini/Luca Lanotte a Britové Penny Coomes/Nicholas Buckland. Jenže bez medailového lesku. Je neuvěřitelné, jak si kanadsko-americké páry i přes generační výměnu drží vysoký standard, z tohoto hlediska je pak jistou raritou, že trenéry mistrů světa jsou Kanaďané, bývalí skvělí tanečníci Marie-France Dubreuil/Patrice Lauzon.

Muži

Pro Českou republiku nejsledovanější kategorie se měla stát soubojem dvou veličin - Japonce Hanyua a Španěla Fernándeze. A ukázalo se, že i mistři nad mistry, lamači rekordů, jsou jenom lidé. Po vynikajícím krátkém programu Yuzuru Hanyu, vedoucí téměř o 20 bodů, volnou jízdu zkazil, dovolil Fernándezovi obhájit titul a v současné době s ním na tituly prohrává 1:2. A jak se dokáží misky vah převalovat - Španěl vyhrál o neuvěřitelných 19 bodů, samozřejmě v osobním maximu. Jak rychle se krasobruslení mění začíná chápat Patrick Chan, trojnásobný mistr světa a dvojnásobný vicemistr. Svou šanci si ale prohrál v krátkém programu, kdy po kombinaci čtverného a trojitého toeloopa inkasoval bodyček od mantinelu. Tím otevřel dokořán dveře dvojici mladíků a Číňan Jin a Rus Koljada ji plně využili. 

V mužské kategorii to bylo v některých chvílích doslova Waterloo. Vloni pátý Kanaďan Nguyen se vůbec nekvalifikoval do vlných jízd, šestý Uzbekistánec Ge spadl o deset míst dozadu, katastrofou skončil šampionát pro evropského medailistu Kovtuna, toho registrujeme až na 18. příčce! A největší čínská naděje, zkušený Han Yan rovněž neprošel do finálové čtyřiadvacítky. Naštěstí ho nahradil zmíněný Jin a přivezl pro Čínu vůbec první medaili v mužské sólové kategorii. 

Plně se ukázalo, jak muži po technické stránce pílí kupředu, ještě před třemi lety vyhrával Chan při mírně slabší skokové jistotě především vysoce ceněnými komponenty a uměleckým dojmem, tentokrát už to nestačilo. Američané po jisté době tápání, kdy prakticky každý šamponát v posledních pěti letech jeli v jiném složení, prosadili své tři závodníky do první desítky, zato izraelský šok a stříbrný muž ME Alexej Byčenko naznačil, že jeho výkon na šampionátu v Bratislavě byl nejspíš náhodný. 

Sportovní dvojice

Měl to být velký souboj exmistrů světa Volosožar/Traňkov a návrátivší se Aljony Savčenko s novým partnerem Bruno Massotem s úřadujícími šampiony Duhamel/Radford. Ruský pár však totálně zkazil volnou jízdu a skončil jako vůbec nejhorší z trojice zástupců této země. Podruhé za sebou tedy Rusové chyběli na stupních vítězů, což je pro tuto někdejší velmoc smutný fakt. A nic na tom nemění fakt, že Štolbova/Klimov na nově sestavenou dvojici Savčenko/Massot ztráceli necelé dva body. 

Duhamel/Radford podali brilantní výkon, na nějž nestačili nadějní Číňané Sui/Han, ale v této dvojici roste Kanaďanům velice vážný soupeř. Asijskému krasobruslení se daří generační výměna a jejich několikaleté působení ve špičce rozhodně nebude končit. Zvlášť když v přípravě na OH zapracují více na chystaných čtverných prvcích. 

V této kategorii se plně projevil odstup Evropy, ze šesti dvojic, které neprošly do volných jízd, bylo pět evropských. I tady se zdá, že s výjimkou Ruska nemají země adekvátní náhradu a tato stále obtížněji obsazovaná kategorie bude mít v budoucnu asi nemalé potíže.

Ženy

Ruským juniorkám se postavila dospělá krása, ale ani ta nedokázala zastavit novou hvězdu krasobruslení Jevgeniu Medveděvu, které bude v listopadu teprve 17. let. Ne, že by to byla v ruském týmu nějaká výjimka, Radionova je jen o deset, Pogorilaja o dvacet měsíců starší. Jevgenija jako nováček však zdolala všechny nástrahy a stanovila nejen světový rekord v bodovém zisku, nýbrž vyhrála prakticky všechno, co mohla: evropské mistrovství, seriál Grand Prix a nyní i světový šampionát.

Američany určitě zklamala Gracie Gold, navzdory jménu po slibném krátkém programu skončila mimo medailové pořadí. Příjemně tentokrát překvapila Pogorilaja - krasobruslařka, která dokáže excelovat i totálně vyhořet sice o místo proti volné jízdě klesla, ale má svou první velkou světovou medaili. V případě ruských závodnic se debatovalo o jejich značné "úmrtnosti". V posledních pěti letech získalo medaile pět různých krasobruslařek plus medaile na OH, ale z těchto šesti dívek hned pět v Bostonu chybělo, a snad s výjimkou Aljony Leonové nejde rozhodně o ženy za zenitem. Sotnikova, Tuktamyševa či Lipnickaja prostě jenom zapadly v neuvěřitelném poli talentů, nedokázaly si udržet svou pozici. Případné poznámky jsou jen špatně skrývanou závistí, že Ruská federace má v ženské kategorii stále dostatek závodnic, jak ukázalo letošní MS, stačí sáhnout pro zcela neznámou dívku a ta vyhraje, co se dá.

Hodně se čekalo od Japonek, především navrátivší se Mao Asada měla být tajným trumfem, jenže jeji odvaha a snaha bojovat o trojitého axela (skáče ho ze současného ženského startovního pole jako jediná) jí okrádá o důležité body. A nadějná Satoko Miyahara svou roli nezvládla - po deseti letech, kdy Japonky přivezly z MS vždy nějakou medaili, je čeká poprvé půst.

Životní jízdu předvedla Ashley Wagner, o níž se hovořilo jako o nenaplněném talentu. Na ruskou kometu jí chybělo sice přes osm bodů, ale svou ladností právě zdůraznila rozdíl mezi tím, co odborníci nazývají často juniorským projevem, byť technicky na úrovni dospělých. Ozvaly se i hlasy, zda by limit pro účast na MS neměl být zvýšen na 17 let. Kdo viděl další nesporný talent, Kazašku Tursynbajevu, která pod vedením Briana Orsera může vyrůst rovněž v budoucí šampionku (vzpomeňme na Korejku Yu-Na Kim), nemohl si nevšimnout obrovského kontrastu. Na druhou stranu by neměl být mladým závodníkům vstup do nejvyšší kategorie odepírán, protože dlouhým bojem pouze na juniorské úrovni jim bez konfrontace s "dospělým" krasobruslením může ujet vlak.

Kráce o českých reprezentantech

Michal Březina byl jednoznačně největší nadějí, po evropském výbuchu asi ne na medaili, ale na slušné umístění určitě. Pád po čtverném salchowu v krátkém programu ho srazil na 11. místo, následná velmi dobrá volná jízda už znamenala jen posun o dvě místa na úkor Righiniho a Vasiljevse, tedy mužů, kteří mají volnou jízdu rozhodně slabší. Spíš měl Michal co dělat, aby odrazil útok velice dobrého Američana Hochsteina, který ho dokonce v hodnocení volné jízdy předstihl, ale celkově skončil až za ním. 

Jeho sestra Eliška Březinová se úspěšně nepoprala s trojitým lutzem a zaznamenala ve své tříleté účasti na MS vůbec nejhorší umístění - 29. místo. Pochopitelně chyběla ve volných jízdách, stejně jako taneční pár Mansour/Češka, kterým finále uteklo o čtyři místa. I tady byla na vině chyba technického rázu. Sportovní dvojice jsme letos neobsadili, ale v podobně páru Dušková/Bidař, kteří získali zlatou medaili na MS juniorů se můžeme do této kategorie dívat s určitým nadšením.

Zcela na závěr bych rád připomněl komentář rozhodčí a televizní expertky Kateřiny Kamberské, která hodnotila desetileté zavedení nového bodovacího systému. Prohlásila, že díky tomu také došlo k obrovskému nárůstu kvality, stačí si pustit nějaké jízdy z doby před 15 lety a i laik ten rozdíl uvidí. V tom se nedá tak docela souhlasit - krasobruslení je sport, který se dynamicky rozvíjí bez ohledu na úpravu bodovacího systému, spíš v jeho začátcích začal trochu stagnovat, protože se závodníci soustředili na bezchybné provedení "bezpečných" prvků a nechtěli riskovat. Konečně dokladem může být i silně kontroverzní vítězství Evana Lysacka na OH 2010 bez jediného čtverného skoku, což je dnes absolutně nemyslitelné. A rozdíly v pojetí? Za patnáct let se toho změní plno v každé době, ostatně zkuste si pustit třeba naší sourozeneckou dvojici Romanových při jejich zlaté jízdě v Colorado Springs v roce 1965 a výkon dvojice Torvill/Dean o patnáct let později. A bez změn bodovacích pravidel bude ten rozdíl ještě markantnější.

Související

Ilustrační foto

Krasobruslařka Valijevová skutečně dopovala. O jejím dalším startu rozhodne soud

Teprve patnáctiletá ruská reprezentantka v krasobruslení Kamila Valijevová opravdu během prosincového národního šampionátu v Petrohradu dopovala. Podle Mezinárodní testovací agentury (ITA) se právě u ní z této akce objevila zakázaná látka trimetazidin. Nyní má o budoucnosti krasobruslařky na právě probíhajících Hrách v Pekingu, kde výrazně pomohla ruskému krasobruslařskému týmu ke zlatu, rozhodnout Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Více souvisejících

Krasobruslení mistrovství světa USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

Rusko údajně sestřelilo desítky dronů z Ukrajiny

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila 68 ukrajinských bezpilotních letadel nad jihoruským Krasnodarským krajem a okupovaným Krymským poloostrovem. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy