I v Holmenkollenu se české jméno umístilo na stupních vítězů. Ve stíhačce skončila Koukalová na druhém místě

Holmenkollen - O tomto víkendu jsou na programu poslední závody v rámci Světového poháru v biatlonu 2016/17 a i v závěrečném díle tohoto ročníku se čeští fanoušci mohou radovat ze zisku cenného kovu. V sobotu se o něj postarala Gabriela Koukalová, která i přesto, že v desetikilometrovém stíhacím závodě v norském Holmenkollenu bezchybně zastřílela na všech položkách, nakonec do cíle dorazila druhá. Díky tomuto umístění umístění má tak mimochodem jisté i druhé místo v celkovém pořadí v této disciplíně. Z vítězství se radovali ve Finsku zásluhou Marit Laukkanenové.

Nejen díky Gabriele Koukalové mohli být tuzemští biatlonoví fanoušci rádi, jak se závod na jeho začátku pro české barvy vyvíjí. Tato česká biatlonová královna totiž nan první střeleckou položku dorazila společně se svojí reprezentační kolegyní Veronikou Vítkovou, která byla jen pouhé čtyři vteřiny za ní. Zatímco však Koukalová udělala svým fanouškům radost svou bezchybnou střelbou, Vítková musela hned na úvod absolvovat 150 metrů navíc. Čistou střelbu v úvodu zaznamenala i Finka Laukkanenová, jenž tak navazovala na své výskony z pátečního sprintu na trati dlouhé 7,5 kilometru, který vyhrála. Jelikož hned za ní dvě startující francouzské biatlonistky chybovaly, mohla si následně Finka užívat pětatřicetivteřinového náskoku na Koukalovou s Braisazovou, tedy na její dvě nejbližší pronásledovatelky. Půlminutu na čelo závodu pak po první střelbě ztrácela Vítková.

Všech pět terčů pak vybílily Koukalová s Laukannenovou opět a náskokk mezi nimi se tak nikterak neměnil ani po druhé položce. Tentokrát ale byla nna pronásledování Finky Koukalová sama, jelikož Braisazová jednou minula. To Vítková se tentokrát mohla radovat z čisté střelby a figurovala tak proto následně na slušném šestém místě. Dařilo se i německé závodnici Lauře Dahlmeierové, jež vjela do tohoto závodu až jednatřicátá, po úvodních  dvou zastávkách na střelnici se však dokázala vyšvihnout na 13. místo.

Na čele startovního pole se nic neměnilo ani po třetí střelbě, která se absolvovala již vestoje a i když si Koukalová při ní dala hodně záležet na poslední terč, pořád se mohla těšit z průběžné druhé pozice, přičemž patnáct vteřin za ní už byla přítomna Braisazová. Vítková pak musela na další trestné kolo v závodě a klesla tak na devátou příčku. Skokankou v průběžném pořadí se stala i zlepšující se Rakušanka Hauserová, které se podařilo z 22. pozice dostat až na pátou. Na Laukkanenovou nikdo zkrátka po celou dobu závodu neměl a tak nebylo žádným překvapením, že po závěrečné, jak jinak než bezchybné, střelbě to byla ona, kdo si jela pro jasné vítězství, které pak v cíli věnovala trenérovi finského biatlonu, jenž v pátek zemřel na následky mrtvice. Pro Koukalovou, která tedy dorazila na druhém místě, to bylo již třinácté medailové umístění v tomto ročníku Světového poháru.

Protože Vítková musela i po závěrečné položce na jedno trestné kolo, byla to ona, která nakonec uzavírala po dojezdu do cíle první desítku a umístila se tak hned za Dahlmeierovou, která se i po tomto závodě mohla radovat ze zisku malého glóbu za celkový triumf ve stíhacích závodech. Výkon svých svěřenkyň pak po závodě ohodnotil kouč Zdeněk Vítek. „Gábina byla střelecky úžasná a tím šla i přes zjevnou únavu za dalším umístění na pódiu. Cítila, že do toho nemá šlapat hned od začátku a věděla, kolik si může naložit. Jsem taky rád, že máme zase dvě holky v první desítce," řekl konkrétně. Závod ze svého pohledu okomentovala pro Českou televizi i sama Koukalová: „Hlavně jsem ráda, že mě ta stíhačka už nebolela tolik jako sprint. Cítila jsem se o třídu lépe na lyžích a střelba mi vyšla až neskutečně. Trochu ty čtyři nuly nechápu, ale možná je to tím, že si nedávám na tom tak záležet, ale všechno vychází fajn a pak už to jde i ruku v ruce s tím lepším pocitem z běhu."

Světový pohár v biatlonu - Holmenkollen:

Ženy - stíhací závod na 10 km:

1. Laukkanenová (Finsko) 29:33,3 (1)2. Koukalová (ČR) +26,5 (0)3. Braisazová (Francie) +1:01,4(4)4. Gregorinová (Slovinsko) +1:08,2 (1)5. Hauserová (Rakousko) +1:12,5 (0)6. Olsbuová (Norsko) +1:15,9 (3)

----

10. Vítková (ČR) +1:55,7 (3)33. Charvátová (ČR) +3:40,5 (5)

Stav SP (po 25 z 26 závodů):

1. Dahlmeierová (Německo) 11792. Koukalová (ČR) 10523. Mäkäräinenová (Finsko) 9334. Dorinová-Habertová (Francie) 8485. Wiererová (Itálie) 7036. Braisazová (Francie) 677

-----

13. Puskarčíková (ČR) 49224. Vítková (ČR) 34552. Charvátová (ČR) 10191. Davidová (ČR) 13

Související

Více souvisejících

Biatlon Gabriela Koukalová (biatlonistka)

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy