ZOH - odpolední přehled: Mezi biatlonistkami triumfovala překvapivě švédská kometa. Mezi muži skončili dva Češi v první dvanáctce

Pchjongčchang - Čeští sportovní fanoušci i tentokrát vkládali největší naděje na zisk dalších cenných kovů do biatlonových reprezentantů, kteří se představili v dalších závodech ve čtvrtek v rámci právě probíhajících Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Právě ti totiž měli na programu vytrvalostní závody a to obě kategorie, jak ženy, tak i muži. Jenže o vytrvalostních biatlonových závodech se mluví jako o nejvíce nevyzpytatelné disciplíně a ve čtvrtek se toto tvrzení pod pěti olympijskými kruhy ukázalo jako pravdivé. O překvapení nebyla nouze, tím největším byl triumf dvaadvacetileté Švédky Hanny Öbergové, která se v rámci Světového poháru pohybuje až někde u šedesátého místa, nyní v Koreji zajela životní závod, po kterém bere hned zlatou medaili. Na Němku Lauru Dahlmeierovou, která v olympijském Pchjongčchangu ovládla všechny předešlé ženské biatlonové závody, tentokrát zbylo "jen" bronz. Pro stříbro si pak dojela Slovenka Anastazia Kuzminová. Češkám se pak individuální závod nevydařil především střelecky a i kvůli třem omylům je pak nejlepší Češkou až osmnáctá Veronika Vítková. To čeští biatlonisté si vedli o něco lépe, přestože ani oni nedosáhli na cenné kovy. Česká vlajčeka alespoň byla vidět v konečném pořadí v elitní desítce a to konkrétně na sedmém místě, na kterém skončil Michal Krčmář. V mužích si pak medaile rozdělili Nor Johannes Bö (zlato), Slovinec Jakov Fak (stříbro) a Rakušan Dominik Landertinger (bronz). S českou účastí se jel během čtvrtečního dne i závod v běhu na lyžích, ve kterém závodnice měly před sebou 10 kilometrů volnou technikou. Zlato sice podle očekávání putuje do Norska, nikoli ovšem zásluhou velezkušené Marit Björgenové, jež nakonec bere bronz společně s Finkou Kristou Pärmäkoskiovou, ale díky překvapivému jménu Ragnhild Hagaové. Ta se dostala do cíle o 20,3 sekundy dříve, než další favorizovaná závodnice na nejcennější medaili a to Švédku Charlotte Kalaovou. Dále se pak během čtvrtka rozdávaly medaile v mužském snowboardcrossu, rychlobruslení (10 000 metrů) a třeba sáňkaři měli na programu štafetový závod.

Pouze jednou za svou dosavadní kariéru byla tato kudrnatá Švédka na stupních vítězů a to, když byla součástí švédské ženské štafety. Na letošní olympijské hry v Jižní Koreji však Hanna Öberová i díky svému německému kouči Wolfgangu Pichlerovi načasovala svou formu bravurním způsobem a to takovým, že na tomto sportovním vrcholu pro zimní sportovce bere hned zlatou medaili. Už v předešlých závodech v Pchjongčchangu (sprint a stíhačka) ukázala světu svými výkony, že se s ní jednou musí počítat, kdy v nich skončila sedmá, respektive pátá. Ale že z toho bude zlato hned v dalším olympijském závodě, to snad nečekali ani ti největší biatlonoví experti.

Ze začátku si této mladé Seveřanky nikdo nevšímal a to ani rakouská režie televizního přenosu tohoto čtvrtečního individuálního závodu. Jenže jak čas plynul, Švédka ohromovala svými bezchybnými výkony na střelnici a už si jí i kamery všímaly. Přestože na stadionu nepanovaly žádné divoké povětrnostní podmínky, většina startovního pole včetně i těch největších favoritek se na střelnici nevyvarovali chyb a tak bylo jasné, že právě čistá střelba rozhodne o vítězi. Své si ke střelbě, při které během závodu chybovala hned třikrát, řekla i česká reprezentantka Veronika Vítková. "Byly ideální podmínky, ale na prvních třech položkách jsem pokaždé jednou chybovala, a to je strašně moc," řekla závodnice z Jilemnice po závodě, který se pro ni nevyvíjel dobře už při první položce, kde hned první ranou minula terč. K této trestné minutě pak přidala postupem času další dvě.

To na střelbu v rámci tohoto závodu bude mít úplně jiné vzpomínky právě švédská kometa Öberová. Vybílala všech pět terčů jak na první, tak i na další třech položkách. Patřila tak k pouhým třem závodnicím, které se tento kousek během závodu povedl taktéž. Vedle toho tato hned dvojnásobná juniorská světová šampionka z předloňského roku přidala i výtečný výkon na dobře připravených lyžích a o triumfu pro ni pak i dlouho po jejím dojetí do cíle pochyboval už jen málokdo.

Jakkoli skvělý výkon na lyžích Öbergová předvedla, toou úplně nerychlejší z celého startovního pole byla v tomto závodě Slovenka Kuzminová. Fakt, že 15 kilometrů uběhla o minutu a půl rychleji než švédská soupeřka, mluvil sám za sebou. Co jí to ale bylo platné, když na střelnici hned dvakrát chybovala, což bylo také v boji o zlato to rozhodující. Na vítěznou Öberovou nakonec Kuzminová ztratila 26 vteřin.

Po Anně Carin Žídkové, která ještě pod dívčím jménem Olofssonová v Turíně 2006 triumfovala v závodě s hromadným startem a která je mimochodem nyní manželkou českého servismana našich biatlonistů Tomáše Žídka, se tak stala Öbergová teprve druhou švédskou olympijskou šampionkou. "Nechápu, jak jsem to dokázala. Ale hodně jsem se soustředila na střelnici a také se mi dařilo běžecky. Čtyři nuly jsem zatím dala jen jednou v životě, když jsem vyhrála juniorské mistrovství světa," komentovala po závodě mladá Švédka svůj výkon, nad kterým i ona sama dlouho kroutila hlavou.

Bö se v Pchjongčchangu konečně dočkal úspěchu, dva Češi skončili v první dvanáctce

V mužském individuálním závodě taktéž výraznou roli hrála přesná střelba. Vyprávět by o tom mohl klidně Michal Krčmář, který kdyby vybílil ještě o  jeden terč navíc, mohl ještě pomýšlet na další cenný kov z těchto Her. Nakonec z toho bylo i tak velmi slušné sedmé místo a to i s tou jednou minelou, kterou Krčmář natropil hned na první položce. Ty další už bez větších problémů vždy stoprocentně vystřílel. I tak bylo na tomto závodníkovi, který ve sprintu získal stříbrnou medaili, znát, že jeho forma je tam, kde má být, což dokazoval i jeho postupný vzestup průběžným pořadím. Ještě po třetí střelbě figuroval na sedmnáctém místě, do cíle pak dojel na místě sedmém. "Jsem sedmý, což je super výsledek. Každá rána samozřejmě mrzí, ale po stíhačce jsem chtěl, aby moje výkonnost na olympiádě byla trošku souvislá, a dokázal jsem si, že to tak je. Nechtěl jsem, aby medaile byla jeden úlet," řekl ke svému výsledku z individuálního závodu Krčmář.

Na umístění v elitní desítce určitě pomýšlel i jeho reprezentační kolega Ondřej Moravec, který byl na tom před závěrečnou střelbou vestoje ještě lépe, než právě Krčmář. Ovšem na této poslední položce jednou minul a Moravec tak místo na možné šesté pozici skončil dvanáctý. Pro tohoto třiatřicetiletého olympionika je to i tak v Pchjongčchangu dosud nejlepší umístění, jelikož v předešlých závodech (sprint a stíhačka) skončil devětadvacátý, respektive až jednapadesátý. "Ta chyba byla nekoncentrovanost. Stál jsem až na stavu 26 a nebyl tam klid jako na třicítce. Strašně mě to mrzí, chtělo to čtyři nuly. Ale jinak to nebyl až tak špatný závod. Běžecky to není ono, i když to bylo o poznání lepší než ve stíhačce," uvedl biatlonista, jenž by se v hromadném závodě mohl objevit, zatímco kolega Krčmář má účast v tomto závodě jistou.

Ve čtvrtečním vytrvalostním závodě byl ale hlavní hvězdou Nor Johannes Bö, který světu ukázal, proč se momentálně v rámci Světovém poháru přetahuje o prvenství s Francouzem Martinem Fourcadem. Právě norský reprezentant běžěl fantasticky, což se nakonec potvrdilo, když zaběhl vůbec nejrychlejší čas ze všech účastníků. I on však při poslední střelbě jednou chyboval a tak, když dojel do cíle, už jen s napětím sledoval, co s jeho vedoucím časem udělají soupeři, kteří byli ještě na trati.

Nejvíce mu na paty šlapal již zmiňovaný "profesor biatlonu" Martin Fourcade, jenž vzhledem k jediné Böově chybě ohl jednou střelecky chybovat i tento galský kohout, jenže Fourcade na závěrečné stojce střílel mimo hned dvakrát, čímž tak odstřelil naději na zisk nejcennější medaile.

A zatímco Bö v cíli již věděl, že Francouz už ohrozit nemůže, musel sledovat další velké jméno světového biatlonu a to Slovince Jakova Faka, jenž jel taktéž skvělý závod. Po čtvrté střelbě měl totiž ještě tento svěřenec českého trenéra Tomáše Kose čtyřvteřinový náskok na vedoucího Nora, v posledním posledním kole ale postupně ztrácel a nakonec tak do cíle dorazil s více než pětivteřinovou ztrátou. I tak byl tento Slovinec rád za zisk své druhé olympijské medaile, přičemž tu první získal před osmi lety ve Vancouveru, kde ještě reprezentoval Chorvatsko.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČCHANGU 2018 - konečné výsledky (15.2.2018):

Biatlon, ženy - vytrvalostní závody (15 km):

1. Öbergová (Švéd.) 41:07,2 (0 tr. minut)2. Kuzminová (SR) -24,7 (2)3. Dahlmeierová -41,2 (1)4. Preussová (obě Něm.) -59,7 (0)5. P. Fialková (SR) -1:02,3 (1)6. Hojniszová (Pol.) -1:54,8 (1)7. Wiererová (It.) -2:08,6 (2)8. E. Gasparinová (Švýc.) -2:15,2 (1)9. Hildebrandová (Něm.) -2:31,4 (1)10. Skardinová (Běl.) -2:33,0 (1)

...

18. Vítková -3:24,3 (3)44. Puskarčíková -5:14,8 (3)57. Davidová -5:59,5 (5)72. Jislová (všechny ČR) -7:53,4 (5)

Biatlon, muži - vytrvalostní závody (20 km):

1. J. Bö (Nor.) 48:03,8 (2 tr. minuty)2. Fak (Slovin.) -5,5 (0)3. Landertinger (Rak.) -14,2 (0)4. Samuelsson (Švéd.) -29,1 (1)5. M. Fourcade (Fr.) -42,4 (2)6. Weger (Švýc.) -48,6 (1)7. Krčmář (ČR) -1:15,5 (1)8. Lindström (Švéd.) -1:22,1 (1)9. Lesser (Něm.) -1:27,3 (1)10. Svendsen (Nor.) -1:36,7 (2)

...

12. Moravec -1:53,1 (1)45. Šlesingr -4:31,7 (4)67. Václavík (všichni ČR) -6:27,9 (6)

Běh na lyžích, ženy - 10 km volnou technikou:

1. Hagaová (Nor.) 25:00,52. Kallaová (Švéd.) -20,33. Pärmäkoskiová (Fin.) a Björgenová (Nor.) obě -31,95. Digginsová (USA) -35,26. Von Siebenthalová (Švýc.) -49,87. Östberová (Nor.) -1:05,58. Sedovová (OSR) -1:07,39. Stadloberová (Rak.) -1:15,610. Nečajevská (OSR) -1:24,3

...

28. Nováková -2:33,345. Beroušková -3:13,959. Havlíčková -4:00,260. Hynčicová (všechny ČR) -4:09,4

Rychlobruslení, muži - 10 000 metrů:

1. Bloemen (Kan.) 12:39,772. Bergsma (Niz.) 12:41,983. Tumolero (It.) 12:54,324. I Sung-hun (Korea) 12:55,545. Belchos (Kan.) 12:59,516. Kramer (Niz.) 13:01,027. Beckert (Něm.) 13:01,948. Swings (Belg.) 13:03,539. Geisreiter (Něm.) 13:06,3510. Cučija (Jap.) 13:10,31

Snowboardcross - muži:

1. Vaultier (Fr.)2. Hughes (Austr.)3. Hernández (Šp.)4. Baumgartner5. Dierdorff (oba USA)6. Pullin (Austr.)7. Hämmerle (Rak.)8. Nörl (Něm.)9. Lindfors (Nor.)10. Bolton (Austr.)

...

35. Kubičík (ČR)

Akrobatické skoky, ženy - kvalifikace:

1. (Olympijští sportovci z Ruska) Alexandra Orlovová (102,22) 2. (Bělorusko) Hanna Huskovová (100,45) 3. (Čína) Sü Meng-tchao (99,37)

Curlinng - turnaj žen, základní skupina:

Čína - Velká Británie 7:8 Kanada - Švédsko 6:7 USA - Švýcarsko 5:6 Jižní Korea - Japonsko 5:7

Saně - štafeta:

1. Německo (Geisenbergerová, Ludwig, Wendl/Arlt) 2:24,5172. Kanada (Goughová, Edney, Walker/Snith) -0,3553. Rakousko (Egleová, Gleirscher, Penz/Fischler) -0,4714. USA -0,5745. Itálie -0,5766. Lotyšsko -0,7987. OSR -0,8328. Polsko -1,8969. Korea -2,02610. Rumunsko -2,327

...

12. ČR (Nosková, Hyman, A. Brož/L. Brož) -2,544

Lední hokej, ženy:

SKUPINA A:

Finsko - Olympijští sportovci z Ruska 5:1

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy