ZOH: Padesátku klasického lyžování ovládl Fin Niskanen, Jakš skončil na skvělém osmém místě. Sjezd družstev vyhráli Švýcaři

Pchjongčchang - V sobotu byly vedle ostře sledovaného a nakonec pro Českou republiku tak úspěšného paralelního obřího slalomu ve snowboardu na programu i další závody s českou účastí. Například se jelo v klasickém lyžování padesát kilometrů, které absolvovali muži. Tohoto běhu na lyžích se zúčšastnili i čtyři čeští reprezentanti, přičemž tím nejlepším byl Martin Jakš, jenž nakonec skončil na výtečném osmém místě. Zlato putuje do Finska zásluhou Iivo Niskanena, který od začátku závodu svým soupeřům unikal natolik, že mu ostatní nestačili. Svou premiéru si na olympijských hrách odbyla i týmová soutěž ve sjezdovém lyžování, kterou nakonec vyhráli Švýcaři i s Wendy Holdenerovou v sestavě, pro kterou je to tak třetí cenný kov z těchto Her. Připomeňme, že tato Švýcarka získala stříbro ze slalomu a bronz z kombinace.

Ve většině případů vidí fanoušci, kteří sledují klasickou padesátku, neustále stejný průběh závodu. Všichni závodníci jedou od začátku pospolu a až v době, kdy se blíží cíl, se toto startovní pole roztrhá a až tehdy se útočí na medilové pozice. Na olympiádě v Pchjongčchangu už si ale všichni zvykli, že  nemusí platit nic, co doposud normálně v závodech platívá a nejinak tomu bylo i v tomto závodě. Od samého začátku totiž svým soupeřům unikal Fin Iivo Niskanen a přestože se k němu zanedlouho dostal Alexander Bolšunov, nikdo další na toto tempo nedokázal zareagovat.

Ztráta zbytku startovního pole v čele s tehdy třetím Alexejem Poltoraninem se neustále navyšovala, na vedoucí finsko-ruskou dvojici ztrácelo už něco přes minutu. A i když dělal Poltoranin co mohl, dohnali pak stejně Norové, kteří si taktéž brousili zuby na bronzovou medaili. Mezitím se ocitl na čele ruský reprezentant Bolšunov, kterému se podařilo osm kilometrů před cílem odtrhnout se na chvíli od Fina a to i půroto, že se narozhodl vyměnit si na závěrečnou pasáž lyže, tak jak to udělali všichni ostatní.

Jenže pak se projevily naplno lyžařské schopnosti klasika Niskanena a i díky lépe jedoucím lyžím se za chvíli na vedoucí Rusa dotáhl. Na zavěrečném sjezdu se pak podařilo Finového Bolšunova předjet a na stadion tak vjížděl s náskokem před ním a jel si tak pro zlatou olympijskou medaili. Olympijští sportovci z Ruska získali nejen stříbro, ale i bronz, o který se  bojovalo do posledních metrů. Nakonec si pro něj dojel Andrej Larkov, když v posledním stoupání udal takové tempo, že na něj už včas nestihli zareagovat Alex Harvey a Martin Johnsrud Sundby. Larkov pak projel cílem ve chvíli, kdy ztrácel na prvního Niskanena dvě minuty a 37 vteřin. S více než čtyřminutovou ztrátou se pak v cíli objevil na velice slušné a pro něj až nečekané osmé pozici Martin Jakš.

Premiérová soutěž družstev alpských lyžařů přinesla pro Holdenerovou třetí cenný kov z těchto Her

To čeští alpští lyžaři ve složení Gabriela Capová, Martina Dubovská, Ondřej Berndt a Filip Forejtek nikterak nepřekvapili v premiérové olympijské soutěži družstev alspkých lyžařů, pro které to byl navíc poslední závod v rámci programu letošních Zimních olympijských her. České kvarteto totiž vypadlo už v osmifinále, kde nestačilo na Itálii, proti které vybojovala bod akorát Dubovská, jejíž soupeřkou byla Costazzaová. V další jízdě byla Capová pomalejší než Irene Curtoniová, oba čeští muži pak své jízdy ani nedokončili.

Nejen Denise Feierabendová, Daniel Yule a Ramon Zenhäusern byli součástí nejúspěšnějšího švýcarského kvarteta, ale především i Wendy Holdenerová měla také podíl na tomto úspěchu pro zemi helvétského kříže. Ke stříbru a bronzu z této olympiády tak si do své sbírky přidala rovnou zlato a vedle toho to tak byl i sedmý cenný kov pro švýcarskou výpravu ze sjezdového lyžování. Vyrovnala tak tím lyžařskou velmoc Rakousko, kterému v sestavě chyběl Marcel Hirscher. Nebyl jediným, kdo tento závod vynechal. Za Američany například nezávodila ani Mikaela Shiffrinová.

Sedmou medaili ze sjezdu v Pchjongčchangu získali i Norové, pro které to byla navíc 38. medaile na těchto Hrách, což je rekordní počet v historii olympiády.

ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY V PCHJONGČHANGU 2018 - konečné výsledky (24.2.2018):

Běh na lyžích, muži - 50 km klasicky: 

1. Niskanen (Fin.) 2:08:22,12. Bolšunov -18,73. Larkov (oba OSR) -2:37,54. Harvey (Kan.) -2:43,65. Sundby -2:43,76. Holund (oba Nor.) -2:50,17. Rickardsson (Švéd.) -3:50,48. Jakš -4:10,59. D. Cologna (Švýc.) -4:21,110. Iversen (Nor.) -4:36,9

...

41. Razým -13:44,755. Knop -20:58,8Rypl nedokončil

Alpské lyžování - týmová soutěž:

1. Švýcarsko2. Rakousko3. Norsko

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy