Otevření dveří letadla ve vzduchu? Tohle rozhodně nezkoušejte

Pokud občas létáte, tak víte, že každý let začíná instrukcemi o bezpečnosti v letadle. Steward či stewardka popíší funkci záchranných vest a upozorní na umístění nouzových východů. Součástí je i instrukce jak používat kyslíkové masky. A právě ty by přišly vhod v případě dekomprese letounu.

„Přitáhněte masku k sobě, tím aktivujete přívod kyslíku.“ Tuto větu slyšel snad každý, kdo někdy cestoval letadlem. Zní to hezky a snadno. Ledaže se to snažíte dělat 9 tisíc kilometrů nad zemí a v průběhu rapidní dekomprese.

Rapidní dekomprese je neplánovaný pád hodnoty tlaku vzduchu v uzavřeném prostředí a může se stát právě v případě, že by někdo otevřel dveře letadla za letu nebo by bylo rozbito okno. Většina takových dekompresí je však spíše následkem selháním konstrukce či špatně provedené opravy.

Pokud by však skutečně byly dveře od letadla uprostřed letu otevřeny, „kdokoliv stojící poblíž by byl vystřelen do oblohy a samotné letadlo by se možná dokonce začalo rozpadat,“ objasnil pilot Patrick Smith pro server The Telegraph.

V případě, že k rapidní dekompresi dojde, dospělým osobám zbývá zhruba 15-20 velmi užitečných sekund při vědomí. V tomto čase by měl každý cestující nejdříve nasadit masku sobě a poté případně pomoci dítěti, nebo komukoliv, kdo s tím má problém.

Diskutér s přezdívkou Superpilot na fóru pro piloty (PPRunE aviation forum) popsal, jaký je to pro pilota pocit, když rapidní dekompresí projde: „Během sekundy vám zapadne jazyk, začnou vás bolet uši a zuby jsou tisíckrát citlivější, než obvykle.“

Otevření dveří je nepravděpodobné

K narušení integrity letadla skutečně může dojít, ale že by to bylo zrovna otevřením dveří je prý velmi nepravděpodobné. „Je fyzicky nemožné je otevřít,“ řekl pro portál Travel + Leisure Jason Rabinowitz, který vede blog o letectví. „V cestovní letecké hladině je rozdíl tlaků tak velký, že dveře prostě neotevřete,“ vysvětlil Rabinowitz.

Instruktážní videa o bezpečnosti v letadlech nemusí být nudná. Společnost British Airwaves nedávno natočila vtipné video plné známých osobností. Spoiler: Přijde i Mr. Bean!

Pro zajímavost ale řekněme, že si někdo přes kontrolu na letišti pronesl hydraulický zvedák a měl dost času a prostoru na to, aby dveře vypáčil. Podle Rabinowitze by to způsobilo "explozivní dekompresi". Takové případy jsou výjimečné, ale historie jich několik zaznamenala. Jeden takový se odehrál v roce 1988, když se u letadla utrhla střecha a letuška byla doslova vysáta do vzduchu. Pilot však tehdy během 13 minut dokázal přistát a zabránit dalším ztrátám na životech. 

To, že pravděpodobně nedokážete dveře otevřít, však neznamená, že za pokus o to se vám nic nestane. Například podle zákonů v USA je takový pokus možné potrestat vysokou pokutou a dokonce i odnětím svobody.

Související

Více souvisejících

British Airways letadla, letectví Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy