Regulace Facebooku je zapotřebí, tvrdí Bělobrádek

Praha - V Německu od ledna platí zákon, který nařizuje provozovatelům internetových stránek, aby mazali příspěvky, které hrozí násilím nebo podněcují k nenávisti. Britští inzerenti zase požadují, aby firmy jako Facebook nebo Google založily a financovaly nezávislý orgán, který by takový obsah z jejich webových stránek mazal.

"Regulace být má, jako je tomu v jiných médií. Jestli něco napíšete co časopisu nebo do knihy nebo na Facebook, tak by to mělo být stejné, protože je to šíření. Pokud se jedná o nenávist, tak tu máme ústavní pořádek, kde svoboda slova je zachována, ale zároveň tu nesmí být něco, co bude ohrožovat druhé," vysvětlil svůj postoj na problematiku v debatě Českého rozhlasu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Poslanec Pirátů Mikuláš Peksa si myslí, že regulace nutná není. "Současná úprava jaká je umožňuje postihovat šíření nenávistných zpráv. Naopak je tady riziko, že to povede ke zkomplikování podnikání na internetu," argumentoval Peksa, který to vnímá jako velké riziko. Odkázal se totiž na výši pokuty, jakou může Facebook dostat v Německu (50 miliónů eur), kterou považuje za likvidační. "Jsem přesvědčen, že musí jít o kombinaci různých nástrojů. Chápu, že to je obtížné a technické komplikace tu jsou. Nedomnívám se, že je možné říct, že to v podstatě nejde, a s tím se smířit," uvedl Bělobrádek, jenž si je vědom i technické proveditelnosti. 

Lidovecký předseda však tvrdí, že každý je provozovatel je zodpovědný za obsah. Situaci přirovnal k řádění fotbalových fanoušků na stadionu, kdy je v tomto případě viníkem pořadatel, třebaže to není jeho vina. "Když na tom fotbalovém stadionu někoho prohledáváte, také mu nemůžete udělat rentgen. Facebook už něco dělá, a je to určitě krok správným směrem," je přesvědčený Bělobrádek.

"Na stadion přijdou stovky, nejvýše tisíce lidí. Na internetu se pohybují stovky milionů až miliardy lidí. Tam opravdu nemáte technickou možnost, jak to řešit," oponoval poslanec Peksa. "Facebook je spíše obrovská nástěnka, na kterou si v podstatě může připíchnout kdokoliv cokoliv. A vzhledem k tomu, jak velká nástěnka to je, je velmi obtížné ji kontrolovat," uvedl poslanec Pirátů, který se domnívá, že pokud by se takové mechanismy opravdu nařídily zákonem a byly následně vynucovány, tak se situace ještě více zhorší. 

Související

Více souvisejících

internet Facebook Google Pavel Bělobrádek Mikuláš Peksa (Piráti)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy