Google Stadia: Revoluce, která potopí konkurenci a ukončí prodej počítačů?

Komentář - Ve světě fanoušků počítačových a konzolových her se od včerejšího večera neřeší nic jiného Google představil novou herní platformu Stadia, která má za cíl přinést revoluci do obrovského herního byznysu. V něm se už nyní točí mnohem víc peněz než v hollywoodských kasovních trhácích a budoucnost je hernímu světu nakloněna. Google z toho chce mít taky něco pro sebe.

Přijít dnes s něčím, co už má někdo jiný, jen jinak? To už zkrátka nefrčí. Google se o tom mohl přesvědčit na vlastní kůži, když do světa plného sociálních sítí přinesl poměrně pozdě ne příliš povedenou síť Google+, nebo když se pokusil online streamováním na YouTube konkurovat službě Twitch. Zvedené pořádky se zkrátka nemění, a ty masové jen tak něco nepřekoná.

Chce-li Google uspět na herním poli, nestačí mu jen tak okopírovat koncept jiné služby, musel přijít s něčím novým, s něčím, co bude opravdu bomba. Tím má být nikoliv nová konzole nebo herní studio, ale Stadia. Platforma, která hry zpřístupní online.

V praxi to má fungovat velmi jednoduše. Uživatel si otevře Chrome, vybere si hru a za pár vteřin hraje. Je jedno, jestli má 10 let starý počítač, mobilní telefon nebo tablet. Samotný výpočetní výkon totiž neběží na stroji uživatele, ale na vzdáleném serveru u Googlu. Uživatel pak jen dostává obraz a zvuk.

Heuréka, chtělo by se zakřičet. Jde přece o sen všech hráčů, aby nemuseli rok co rok měnit svoje komponenty za neuvěřitelné peníze a mít pořád co nejsilnější sestavu, aby si mohli zahrát nově vycházející hry. Obnova starších počítačů může vyjít v průběhu let na desítky i stovky tisíc korun, a Stadia od toho hráče přece osvobodí, ne? No, ne tak docela.

Google totiž ani v tomto případě s ničím novým nepřišel. Stadia je cloud gamingová služba, což znamená, že zprostředkovává hry běžící na vzdálených serverech. Podobných služeb ale už existuje několik. Jejich problém je, že nejsou tak známé, a tudíž je velké procento hráčů nevyužívá.

Paradoxně tomu tak je i přesto, že se s tou svou cloud gamingovou službou přišla i Nvidia. Její služba GeForce Now tak dostane silnou konkurenci. A není jediná.

Tříštění totožné služby mezi různé platformy totiž může mít za následek konkurenční boj, který se neponese v duchu snižování cen, ale exkluzivit. Něco takového už nyní můžeme pozorovat mezi herními obchody Steam a Epic Store, přičemž ten druhý jmenovaný se rozhodl konkurovat obrovskému steamu právě tím, že si od vývojářských studií kupuje exkluzivitu. Kdo to odnáší jsou pak sami hráči, kteří jsou pořádně naštvaní.

Může se něco podobného objevit i na poli cloud gamingových služeb? Jistě. Svůj díl si na tom bude jistě chtít trhnout Microsoft, pozadu ale nebudou chtít zůstat ani další. A i přesto, že Stadia slibuje  vyšší výkon než mají PlayStation a Xbox dohromady, není jisté, jestli tam půjde všechny tituly opravdu hrát. 

Google sice pro tyto účely představil svůj ovladač, bude ale záležet na tvůrcích a vydavatelích, jestli pro Stadii optimalizují své hry. A pokud si Microsoft nebo Nvidia připlatí, mohou získat exkluzivitu pro svou službu. To povede k tomu, že se trh opět roztříští a hráč si bude muset vybírat.

Oproti souboji Steam vs. Epic Store ale tady utrpí víc. Nepůjde totiž jen o to stáhnout si aplikaci a v ní si hru koupit. Služba bude ale pravděpodobně placená na měsíční bázi. A půjde-li podobnou cestou jako GeForce Now, hráči si kromě pravidelného měsíčního poplatku v řádu stovek korun budou muset některé hry navíc za plnou cenu kupovat.

V tu chvíli je na zvážení, komu za to taková služba opravdu stojí. Hráčů je nepřeberné množství a dát pár stovek měsíčně za to, že člověk může hrát i na starém stroji nejnovější tituly v nejlepší grafice není tak hrozné. Třeba se ale Google vydá jinou cestou a poplatky se budou platit za hodinu hraní. To je v tuto chvíli předčasné spekulovat.

Pravdou zůstává, že služba si své zákazníky jistě najde. Z nedávného průzkumu společnosti Nvidia se zjistilo, že dvě třetiny hráčů vlastní více než 5 let starou grafickou kartu, mají tedy jen minimální šanci na svých strojích zprovoznit nejmodernější hry. To může být pro Stadii ideální cílovka.

Na druhou stranu většina současných her dosahuje minimálně spekulativní kvality a protřelí hráči, kteří se nenechají opít rohlíkem, se ještě rádi vracejí ke starším titulům. Pro upgrade svého počítače tak kolikrát ani nemají důvod. Pravděpodobně si ale platformu velká část z nich zkusí, pokud to neudělají dříve jinde. Zatím se totiž neví, kdy bude Stadia dostupná, a tím, že se o cloud gamingu nyní začalo mluvit ve velkém, získávají již fungující služby výhodu.

Na včerejší prezentaci mnoho herních novinářů zaujala i možnost spustit hru přímo z YouTube videa. I tady je potřeba uznat, že jde o novinku, která usnadní hráčům život a především celou službu podstatně urychlí. Na druhou stranu, na to, aby opravdu smysluplně fungovala, je potřeba mít relativně slušný internet. Google sice tvrdí, stejně jako Nvidia, že bude stačit i relativně obyčejné připojení a nemusí jít nutně o 5G, nicméně záležet bude na vzdálenosti serverů, agregaci a mnoha dalších aspektech. Zkrátka se může stát, že si dost lidí nezahraje jednoduše proto, že na to nemají dost rychlý internet. 

Stadia může přinést v herním světě určitou revoluci a především usnadní a zrychlí přístup k nejnovějším titulům. Není ale známa ani cena, ani podrobné podmínky služby a náročnost na internetové připojení. Navíc se lze domnívat, že navzdory dohodě Googlu s Ubisoftem začnou vznikat exkluzivity, které mohou službu roztříštit. To může spět k tomu, že nejhůře z toho vyjdou sami platící hráči.

Související

Více souvisejících

Google Google Stadia

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy