Bojíte se sledování? Edward Snowden pro vás má řešení

Washington – Edward Snowden je známý americký informátor a bývalý zaměstnanec CIA, který vynesl a zveřejnil citlivé dokumenty z americké Národní bezpečnostní agentury. Nyní spolu se známým hackerem Andrewem „Bunnie“ Huangem představil své plány na speciální pouzdro, které zamezí, aby vás někdo přes váš mobilní telefon špehoval.

Mezi informacemi, které Snowden odhalil, bylo mimo jiné i odhalení o údajném odposlouchávání německé kancléřky Angely Merkelové. Je také známo, že když se v hongkongském hotelu sešel s reportéry, aby jim utajené informace vyzradil, požádal je, aby své mobilní telefony kvůli možnému odposlouchání či sledování strčili do lednice.

Jak nyní informuje server Wired, Snowden spolu s Andrewem Huangem představil plány speciálního pouzdra na mobilní telefony, které by umožnilo naprostý dohled nad tím, zda váš telefon vysílá někomu informace – a případně tomu zamezit.

Snowden varuje, že ačkoliv moderní telefony mají takzvaný mód letadlo, který umožňuje vypnutí radiového vysílání telefonu, ten i tak může být nabourán a stále někomu vysílat informace například o vaší poloze.

Snowdenovo pouzdro by se do vašeho telefonu napojilo skrze slot na SIM kartu, ta by místo toho byla umístěna v pouzdře. Pouzdro by tak přímo detekovalo elektrické signály antén telefonu, aby zjistilo, zda jsou aktivní.

Ačkoliv jde zatím pouze o design a nebyl zatím postaven ani prototyp, Snowden podle svého vyjádření doufá, že jeho zařízení jednou pomůže chránit například novináře, kteří cestují do nebezpečných zemí a nechtějí, aby byla známá jejich poloha.

Související

Edward Snowden

Snowden získal ruské občanství, příslušný dekret podepsal Putin

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který před téměř deseti lety zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži, získal ruské občanství. Patřičný dekret podepsal prezident Vladimir Putin, uvedly dnes tiskové agentury. Snowden zatím tuto zprávu veřejně nekomentoval.

Více souvisejících

Edward Snowden mobily Odposlechy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy