Neobvyklý úkaz na obloze: Dnes nastane polostínové zatmění Měsíce

Praha - V pátek 16. září ve 21:05 SELČ nastane úplněk, kterému se podle tradice přezdívá „sklizňový“, informuje astro.cz. Ten bude doplněn neobvyklým úkazem, při kterém Měsíc projde velmi blízko okraje zemského stínu a na zhruba 40 minut tak budeme očima svědky polostínového zatmění.

Měsíc bude při zatmění vypadat, jakoby jej někdo shora "začadil" černým kouřem. "Kdybychom se při polostínovém zatmění nacházeli na povrchu Měsíce, mohli bychom pozorovat, jak Země zakryje část slunečního disku," uvedl vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal.

Měsíc nad ČR vyjde přibližně v 19:10, časy se ale podle Rozehnala budou lišit podle místa, odkud se bude pozorovat. Zatímco na východě republiky vyjde Měsíc pět minut před devatenáctou hodinou, na západě v 19:22.

"V okamžiku východu bude již část Měsíce ponořená do polostínu, což však okem nepostřehneme. Teprve po půl deváté večer si budeme moci všimnout, že horní okraj Měsíce je zřetelně tmavší než zbytek měsíčního disku. Nejlépe bude úkaz pozorovatelný v maximální fázi, která nastane pět minut před 21:00," doplnil Rozehnal. Po půl desáté večer úkaz bude už málo viditelný a výstup Měsíce z polostínu nastane šest minut před jedenáctou hodinou večer.

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně 3 měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Další a opět polostínové zatmění Měsíce viditelné z ČR nastane v sobotu 11. února příštího roku krátce po půlnoci. Výraznější zatmění, opět částečné, bude příští rok 7. srpna. Úplné zatmění Měsíce bude 27. července 2018, které bude nejdelším úplným zatměním Měsíce v tomto století.

Související

Zatmění měsíce 16,7,2019

Češi spatří výjimečné polostínové zatmění Měsíce

Z území Česka dnes lidé spatří polostínové zatmění Měsíce. Jev, který jindy pouhýma očima nelze pozorovat, bude viditelný, neboť Měsíc projde těsně nad stínem Země. Pozorování s odborným výkladem pořádají obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově, kde sídlí Astronomický ústav Akademie věd.

Více souvisejících

Zatmění měsíce vesmír, Měsíc

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy