Nově objevený druh stonožky má 414 nohou a rovnou 4 penisy

Sacramento - Je poměrně běžné, že mnoho stonožek, má i přes svůj název, méně jak sto nohou. Neplatí to ale u nové objeveného druhu, ten jich má 414, a to není vše, čeho má více.

Členovec má kromě velkého množství noh, také čtyři "penisy". Což jsou speciální končetiny, díky kterým se přenášejí spermie. Prozatím byl nalezen pouze jeden exemplář, takže se zatím neví, jak vypadá opačné pohlaví u této stonožky.

Nově nalezená stonožka dostala název Illacme tobini po Benu Tobinovi, který organizoval výzkum, jenž odhalil nový druh stonožky.

Byla objevena v mramorové jeskyni jménem Lange, která se nachází v národním parku Sequoia v jižní Sierra Nevadě. Výzkum v této jeskyni byl rozsáhlý, trval několik let. Zajímavostí je, že nová stonožka patří do rodu Illacme, ve které byla prozatím jen Illacme plenipes, kterou možná někteří znají z Guinessovy knihy rekordů. Jedná se totiž o živočicha s největším počtem nohou na svět, má jich neuvěřitelných 750.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Jeskyně

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Aktualizováno před 33 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy