V hrobu Tychona Braheho se našly ostatky dalších lidí

Praha - V hrobu Tychona Braheho v pražském Týnském chrámu se našly kromě ostatků dánského astronoma Braheho a jeho manželky rovněž ostatky asi osmi jedinců, řekl v pátek Petr Velemínský, šéf antropologického oddělení Národního muzea.

"Z těchto osmi jedinců je pět dětí," dodal Velemínský. Identifikace ženských pozůstatků, které by měly patřit astronomově manželce, je proto obtížná vzhledem k nalezeným dalším pozůstatkům.

Podle Zdeňka Dragouna z Národního památkového ústavu je díky tomu situace velice nepřehledná, protože ostatky nejsou celé kostry, ale jen části.

Tycho Brahe byl podle odborníků navíc pohřbený v cizí hrobce. "Dodnes nevíme, jak zemřel," doplnil Jens Vellev z dánské univerzity.

Vědci o analýze DNA ostatků zatím neuvažují, ale do budoucna ji nevylučují. "V Praze zůstane vzorek kostry a vlasů, kdybychom ji v budoucnu chtěli udělat, tak není problém," řekl Vellev. Dodal, že nyní by analýza pouze ukázala, že jde o pozůstatky člověka ze severní Evropy.

Vědci nyní budou zkoumat vzorky vlasů, zda neobsahují rtuť. Test nalezených zbytků vlasů a vousů by měl určit, zda Tycho Brahe nezemřel na otravu rtutí.

Vzorky vousů odborníkům napoví, jak žil astronom v posledních třech měsících. "Analýza kostí nám ukáže, jak žil posledních 15 let," uvedli.

První výsledky budou známé pravděpodobně na začátku příštího roku, předběžná zpráva bude nejdříve za dva až tři měsíce a kniha o celém zkoumání by měla vyjít v roce 2012.

Tým archeologů vyzvedl v pondělí rakev s ostatky dánského astronoma Tychona Braheho z pražského Týnského chrámu. Rakev převezli do laboratoří Národního muzea v Dolních Počernicích, kde vědci ostatky zkoumali.

V pátek se rakev s ostatky vrátí zpátky do útrob Týnského chrámu.

"Do rakve jsme uložili listinu o výzkumu, pamětní list psaný latinsky jako poslání pro další generace a fotky Týnského chrámu z nynější doby," řekl Vladimír Kelnar z Arcibiskupství pražského. V rakvi nebudou chybět ani fotografie náhrobku nebo bankovky připomínající současný život.

O opětovnou exhumaci Tychona Braheho požádalo Dánsko loni v lednu.

 

Související

Zámek v Benátkách nad Jizerou.

Benátky nad Jizerou. Místo, odkud se pozorovaly hvězdy a určoval osud

Malebné město Benátky nad Jizerou leží v okrese Mladá Boleslav asi 30 km od hlavního města Prahy. Historie místa spadá již do 14. století. Velké slávy se však město dočkalo především v období renesance, kdy na místním zámku na přání Rudolfa II. pobýval slavný alchymista a astronom Tycho Brahe.
Ostatky Tychona Braheho opět pohřbívají

Ostatky Tychona Braheho opět pohřbívají

Praha - Ostatky dánského astronoma Tychona Braheho se v pátek v podvečer vracejí zpět do hrobu v pražském Týnském chrámu. Vše se koná za doprovodu modlitby žalmu v dánštině.

Více souvisejících

Tycho Brahe

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy