Tajemství psího zraku: Vidí opravdu černobíle?

MAGAZÍN - O oblíbených čtyřnohých mazlíčcích koluje mezi lidmi množství představ a mýtů. Ať už se jedná o to, že psi vidí černobíle nebo to, že vrtění ocasem je vždy přátelské gesto. Zatímco některé představy jsou poměrně neškodné, jiné mohou psovi či lidem kolem něho uškodit. Představíme vám několik nejznámějších mýtů o psech.

Psi vidí černobíle

Tento mýtus je jeden z nejobvyklejší, zná ho pravděpodobně i ten, kdo nikdy psa nevlastnil. Ve skutečnosti psi barevně vidí, jen nevidí takové barvy jako lidé. Zatímco lidské oko dokáže rozlišit všechny barvy duhy, psi vnímají především žlutou, modrou, jejich kombinace a zelenou. Vliv na toto mají pestíky jejich oka, což jsou receptory, které nám pomáhají rozlišit barvu. Ostatní barvy psi vidí jako určitou kombinaci modré a žluté. I proto se někdy stane, že pes není schopný najít v trávě jasně červený míček, který je pro lidi jasně viditelný. Psovi se prostě ztratí.

Důvodem pro to, jak psi vnímají barvy, je prý evoluce. Zatímco pro člověka bylo rozlišení různě barevných bobulí a plodin životně důležité, psi jsou lovci. Jako takoví se nemusejí příliš zabývat barvami, je pro ně důležitější schopnost zachytit pohyb – a to i na dálku. Jejich oči se tedy přizpůsobily jejich potřebám. Navíc psi nespoléhají jen na jeden svůj smysl. Proč by měli všechno vidět, když to mohou slyšet a cítit?

Pes je nemocný, když má suchý čumák

Veterináři často v ordinaci slyší nějakou variaci věty: „Jeho čumák byl suchý a teplý, určitě je nemocný.“ Majitelé sice často dokážou odhalit nemoc psa ještě před tím, než se projeví fyzicky, suchost čumáku s tím však nemá nic společného. Vlhkost a teplota nosu je regulována pomocí nosních žláz, které ho zvlhčují. To se však liší podle venkovní teploty a celkového počasí. Starostliví majitelé se tedy nemusí bát, když je psův čumák poněkud sušší. Podle veterinářů může psův čumák indikovat nemoc ve chvíli, kdy je nadměrně suchý a tvrdý, pokud z něj teče hlen či pokud krvácí.

Pes vrtí ocasem, když má radost

Je pravda, že šťastný pes vrtí ocasem – proto si toto chování lidé spojili se štěstím. Pes však ocasem může vrtět i ve chvílích, kdy je nervózní či zmatený, to se pak může proměnit v agresi. Lidé by tedy měli sledovat, jak přesně pes ocasem vrtí a také postoj jeho těla. Pokud je ocas zdvižený a srst na zádech zježená, pes se snaží ostatní zastrašit a může se chovat agresivně. Pokud je ocas dole a vrtí se jen lehce, vyjadřuje strach a podřízení. Pokud je ocas v rovině s tělem, pes se cítí dobře.

Pes stárne sedm lidských let za každý rok

Tahle představa vznikla především proto, že je pro člověka snazší vztáhnout něco k sobě. Psi se obvykle dožívají okolo dvanácti let (liší se to podle velikosti i plemene), po znásobení sedmi je dvanáctiletému psovi osmdesát čtyři „lidských“ let. Toto je zjednodušená představa, ačkoliv veterináři uznávají, že psi stárnou rychleji, protože mají kratší život. Všechno to sice záleží na konkrétním psovi, avšak je možné říct, že jednoletý pes svou vyspělostí přibližně odpovídá patnáctiletému člověku. Desetiletý pes tedy nebude mít sedmdesát „lidských“ let, ale padesát šest.

Pes žere trávu, když má pršet

Pokud pejskař vidí svého mazlíka, jak okusuje stébla trávy, pravděpodobně se zasměje a poznamená něco o dešti. Psí požírání trávy rozhodně není dobrou předpovědí počasí, protože to s deštěm nemá nic společného. Pes není meteorologická rosnička. Místo toho se veterináři domnívají, že existují dva hlavní důvody, proč se psi „pasou“. Může se stát, že pes snědl něco, co mu nedělá dobře, v tom případě se toho chce zbavit. Proto vyhledává ostrou trávu a někdy se také pozvrací. Druhým důvodem je to, že psovi chybí vláknina, proto si zpestřuje jídelníček. Někdy stane i to, že chlupáčovi tráva prostě chutná.

Související

Více souvisejících

Psi Zvířata oči zajímavosti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 51 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

Nebyl to první atentát na Zelenského. Ukrajinci mluví o ruských pokusech od začátku války

Válka na Ukrajině trvá přes dva roky, přičemž Rusové stále nedosáhli svých cílů. Jedním z nich je likvidace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Naposledy civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupinu agentů ruské FSB, kteří ho chtěli zabít. Takových pokusů však bylo již více. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy