Rozpuštěná zmrzlina, která nám teče po rukou a nechává fleky na oblečení, to je zcela jistě ničitel příjemných slunečných dnů. Už brzy by ale takové problémy mohly být minulostí. Tým japonských inženýrů totiž našel způsob, jak situaci vyřešit, hlásí server IFL Science.
Výzkumné středisko pro vývoj biotechnologického výzkumu v japonském městě Kanazawa vyvinulo nový druh mražené pochoutky, která se údajně v horkých dnech nerozpouští. Jejich tajemství spočívá v použití polyfenolové kapaliny extrahované z jahod.
Tento objev je dílem náhody a jako první o něm informoval japonský deník Asahi Shimbun. Vše začalo jako součást snahy pomoci zemědělcům v prefektuře Miyagi v provincii Tóhoku, která byla v roce 2011 silně zasažena zemětřesením a tsunami, které vyvolalo mnoho výpadků v jaderné elektrárně Fukušima.
Tyto katastrofy zasáhly místní zemědělství, zejména pěstování jahod. Aby pomohli obnovit průmysl a vypěstovat dobré ovoce vhodné pro zpracování, vědci požádali šéfkuchaře, aby vytvořil nový typ cukrovinek s použitím polyfenolu z jahod.
Šéfkuchař si však stále stěžoval, že když přidává jahodový polyfenol, krém okamžitě ztuhne. Tyto informace se dostaly zpět k Tomihisiovi Otiovi, profesorovi na univerzitě v Kanazawě, který dostal geniální nápad - tyto vlastnosti by mohly způsobit zázrak u potravin, které se rozpouští.
アイスは8種類!!???ALL500円です•:*+:.\( °▽° )/.:+*:•#溶けないアイス #金座和アイス #japan #tokyo #harajuku pic.twitter.com/Kt7qPuf6uh
— 金座和アイス原宿店 (@kanazawaice) 5. července 2017
„Polyfenolová kapalina má vlastnosti, které snižují schopnost vody a oleje oddělit se, takže zmrzlina, která ji obsahuje, bude schopna zachovat si původní tvar delší dobu, než je obvyklé, a bude těžké ji rozpustit," vysvětluje vědec.
A tak se zrodila „nerozpustitelná" zmrzlina. Zatím se prodává kolem Kanazawy, kde bez problémů odolává teplotám kolem 28°C. Vědci dokonce tvrdí, že zmrzlina může po poměrně dlouhou dobu vydržet i teplo z vysoušeče vlasů..
Není to poprvé, kdy vědci vytvořili zmrzlinu, která je zvláště odolná vůči tání. Zábavný park ve Velké Británii před několika léty prodával „nerozpustitelnou" zmrzlinu jako součást propagační nabídky.
Vědci také usilují o posunutí hranic „vědy o zmrzlinách“. Nedávná studie v časopise Journal of Dairy Science zjistila, že vyšší obsah tuku ve zmrzlině neznamená, že je chutnější. Ve skutečnosti většina lidí nedokáže poznat rozdíl mezi různými hladinami tuku v vanilkové zmrzlině.
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 3 minutami
USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska
před 28 minutami
Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“
před 46 minutami
Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí
před 56 minutami
„Udeřte je do obličeje,“ radí Lukašenko běloruským sportovcům před olympiádou
před 1 hodinou
Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA
před 2 hodinami
V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život
před 2 hodinami
V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině
před 3 hodinami
Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy
před 4 hodinami
Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie
před 5 hodinami
V Číně se zřítila dálnice. Zemřely desítky lidí
před 5 hodinami
Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny
před 5 hodinami
Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho
před 6 hodinami
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno před 7 hodinami
Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 7 hodinami
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
před 7 hodinami
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 8 hodinami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 8 hodinami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 8 hodinami
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
před 9 hodinami
Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojení v roce 2016, ukázal průzkum
V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.
Zdroj: Karolína Svobodová