Rozpuštěná zmrzlina, která nám teče po rukou a nechává fleky na oblečení, to je zcela jistě ničitel příjemných slunečných dnů. Už brzy by ale takové problémy mohly být minulostí. Tým japonských inženýrů totiž našel způsob, jak situaci vyřešit, hlásí server IFL Science.
Výzkumné středisko pro vývoj biotechnologického výzkumu v japonském městě Kanazawa vyvinulo nový druh mražené pochoutky, která se údajně v horkých dnech nerozpouští. Jejich tajemství spočívá v použití polyfenolové kapaliny extrahované z jahod.
Tento objev je dílem náhody a jako první o něm informoval japonský deník Asahi Shimbun. Vše začalo jako součást snahy pomoci zemědělcům v prefektuře Miyagi v provincii Tóhoku, která byla v roce 2011 silně zasažena zemětřesením a tsunami, které vyvolalo mnoho výpadků v jaderné elektrárně Fukušima.
Tyto katastrofy zasáhly místní zemědělství, zejména pěstování jahod. Aby pomohli obnovit průmysl a vypěstovat dobré ovoce vhodné pro zpracování, vědci požádali šéfkuchaře, aby vytvořil nový typ cukrovinek s použitím polyfenolu z jahod.
Šéfkuchař si však stále stěžoval, že když přidává jahodový polyfenol, krém okamžitě ztuhne. Tyto informace se dostaly zpět k Tomihisiovi Otiovi, profesorovi na univerzitě v Kanazawě, který dostal geniální nápad - tyto vlastnosti by mohly způsobit zázrak u potravin, které se rozpouští.
アイスは8種類!!???ALL500円です•:*+:.\( °▽° )/.:+*:•#溶けないアイス #金座和アイス #japan #tokyo #harajuku pic.twitter.com/Kt7qPuf6uh
— 金座和アイス原宿店 (@kanazawaice) 5. července 2017
„Polyfenolová kapalina má vlastnosti, které snižují schopnost vody a oleje oddělit se, takže zmrzlina, která ji obsahuje, bude schopna zachovat si původní tvar delší dobu, než je obvyklé, a bude těžké ji rozpustit," vysvětluje vědec.
A tak se zrodila „nerozpustitelná" zmrzlina. Zatím se prodává kolem Kanazawy, kde bez problémů odolává teplotám kolem 28°C. Vědci dokonce tvrdí, že zmrzlina může po poměrně dlouhou dobu vydržet i teplo z vysoušeče vlasů..
Není to poprvé, kdy vědci vytvořili zmrzlinu, která je zvláště odolná vůči tání. Zábavný park ve Velké Británii před několika léty prodával „nerozpustitelnou" zmrzlinu jako součást propagační nabídky.
Vědci také usilují o posunutí hranic „vědy o zmrzlinách“. Nedávná studie v časopise Journal of Dairy Science zjistila, že vyšší obsah tuku ve zmrzlině neznamená, že je chutnější. Ve skutečnosti většina lidí nedokáže poznat rozdíl mezi různými hladinami tuku v vanilkové zmrzlině.
13. listopadu 2025 18:19
Revoluce ve zdravotnictví na dosah ruky: Lékaři zanedlouho dokáží transplantovat lidem prasečí orgán
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 46 minutami
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno před 1 hodinou
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 2 hodinami
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 2 hodinami
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 3 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 4 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 5 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 6 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 7 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 8 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 9 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 10 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 11 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 12 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 12 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 14 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
Uplynulý rok 2025 se do dějin evropské ekonomiky zapíše jako období hlubokého otřesu a nejistoty. Server Politico jej popisuje jako jeden z nejvíce vyčerpávajících roků pro unijní obchod, kterému dominoval nevybíravý tlak staronového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten od svého lednového návratu do úřadu nešetřil na adresu Bruselu urážkami a označil Evropskou unii za uskupení vytvořené k parazitování na Americe, což následně podpořil zavedením nejtvrdších celních bariér za posledních sto let.
Zdroj: Libor Novák