Vědci přišli s překvapivým receptem na dlouhověkost

Přestaňte se trápit, pokud patříte do skupiny single. Pokud už jste bez partnera nějakou dobu, nejspíš se vás okolí často ptá: Kdy už se konečně usadíte? Proč tak fajn muž/žena stále nikoho nemá? Podle vědců být single může být výhoda, máte mnohem více času na své koníčky. A jako bonus to přináší i zdravotní výhody včetně vysokého věku dožití.

Být bez partnera znamená méně povinností vůči ostatním lidem. Máte život pevně pod kontrolou, jdete ven, kdy se vám zachce, jdete na jídlo, když máte hlad. A taková dovolená když se to hodí vám, nemusíte se snažit skloubit volný čas s někým jiným. Americké statistiky udávají, že sigle mají lepší společenský život, protože věnují přátelům mnohem více času.

Podle vědců tráví nezadaní denně čistých 12 minut komunikací přes sociální sítě, zatímco pokud tvoříte s někým pár, pak máte jen 7,8 minut. Podle psycholožky Belly DePaulo to odporuje mýtu, že jsou single osamělí. „Tráví mnohem více času s přáteli, ať už na sociálních sítích, nebo při osobním setkání. Socializace a pocit, že patříte k nějaké širší skupině, je důležité pro duševní zdraví.

Podle lékařů mají nezadaní a nižší BMI, jsou štíhlejší a celkově zdravější. Častěji utrácí za své koníčky, nebo chodí sportovat, ale mnohem více se také vzdělávají. Často je nalezneme na hodinách výuky cizího jazyka nebo praktických dovedností. To celkově pomáhá redukovat stress a udrží člověka při duševní pohodě.

Vědci také zkoumali kvalitu sexuálního života. Nezadaní ho mají méně, ale nejnovější výzkumy naznačují, že pro zdraví je mnohem důležitější dostatek spánku, kterého mají single v průměru o čtvrthodinu déle než zadaní. Častěji utrácí svobodní peníze za sebe a udělají si radost nákupem, a také mívají méně dluhů. Podle vědců se stres výrazně podílí na mnoho nemocí, a single lidi svůj stres zvládají lépe.

Související

Lidé

Slovenská vláda navrhla posílení práv partnerů včetně LGBT+, kteří neuzavřeli sňatek

Slovenská vláda dnes schválila návrh zákona na zlepšení některých životních situací párů, které neuzavřely sňatek, včetně členů komunity LGBT+. Předlohu, která nepočítá se zavedením registrovaných partnerství, už dříve jako nedostatečnou kritizovaly některé nevládní organizace. Premiér Eduard Heger novinářům řekl, že cílem bylo připravit takový návrh, který sněmovna schválí. Vláda nemá většinu v parlamentu.

Více souvisejících

Láska, intimnosti, vztahy Muži ženy manželství společnost

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 43 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy