Sůl je nezdravá, říká se. Je tomu ale skutečně tak?

Až doposud se obecně předpokládalo, že vysoká konzumace soli vede ke zdravotním problémům. Výzkum vědců z kanadské McMasterovy univerzity ale naznačuje, že realita je mnohem složitější. Vice informací přinesl server Science Daily.

Příliš nízký příjem škodí

Výzkum, který vedl Výzkumný institut zdraví populace (PHRI) McMasterovy univerzity a skupina Hamilton Health Sciences, zahrnoval více než 130 tisíc lidí ze 49 zemí a soustředil se na vztah mezi příjmem sodíku (který je v soli obsažen) a vznikem rizika smrti, srdečních onemocnění a mrtvice u lidí s vysokým a normálním krevním tlakem.

Vědci zjistili, že bez ohledu na krevní tlak člověka je nízký příjem sodíku oproti běžnému příjmu spojován s vyšším rizikem infarktu, mrtvice a smrti. Malý přísun sodíku je definován jako méně než tři gramy za den.

To je podle lékařů klíčové zjištění, protože nyní vědí, že v případě předepsání diety s nízkým obsahem sodíku je třeba dbát na to, že je zde i spodní limit.

Vrchní hranice jen pro někoho

Co je ovšem možná ještě zajímavější, je fakt, že rizika spojovaná s vysokým přísunem sodíku se týkají pouze lidí, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Pro ostatní lidi toto podle nich neplatí. Studie následně uvádí, že pouze 10 % populace zároveň trpí vysokým krevním tlakem i vysokým příjmem sodíku (více než 6 gramů za den).

Profesor Andrew Mente, který tuto studii vedl, se domnívá, že doporučená denní dávka soli je proto nastavena příliš nízko bez ohledu na krevní tlak.

„Nízký příjem sodíku v porovnání s průměrným příjmem mírně snižuje krevní tlak, ale má zároveň i další účinky, včetně škodlivého zvýšení hladiny určitých hormonů, což může výhody převážit. Klíčovou otázkou tak není, jestli je krevní tlak s nízkým příjmem sodíku nižší, ale jestli skutečně zlepšuje zdravotní stav lidí," dodal Mente.

Související

Sůl

SZÚ: Dostatek jódu je v pěti gramech soli denně, v mořské je ho polovina

Lidé by měli užívat 150 mikrogramů jódu denně, jinak hrozí zhoršená funkce štítné žlázy. Těhotné a kojící potřebují až 250 mikrogramů, což nesplňují téměř tři čtvrtiny z nich. Dostatečná denní dávka je v pěti gramech kuchyňské soli, do které výrobci jód přidávají, v mořské soli ho je ale jen polovina. Dalšími zdroji jsou mořské ryby, mléčné výrobky nebo košťálová zelenina. Státní zdravotní ústav (SZÚ) to uvedl v tiskové zprávě ke Světovému dni jódu.
Sůl

Češi mají zdraví škodlivý zlozvyk. Týká se soli

Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě. Obézní je podle odborníků téměř pětina české populace, 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let má vysoký krevní tlak.

Více souvisejících

sůl potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy