Sůl je nezdravá, říká se. Je tomu ale skutečně tak?

Až doposud se obecně předpokládalo, že vysoká konzumace soli vede ke zdravotním problémům. Výzkum vědců z kanadské McMasterovy univerzity ale naznačuje, že realita je mnohem složitější. Vice informací přinesl server Science Daily.

Příliš nízký příjem škodí

Výzkum, který vedl Výzkumný institut zdraví populace (PHRI) McMasterovy univerzity a skupina Hamilton Health Sciences, zahrnoval více než 130 tisíc lidí ze 49 zemí a soustředil se na vztah mezi příjmem sodíku (který je v soli obsažen) a vznikem rizika smrti, srdečních onemocnění a mrtvice u lidí s vysokým a normálním krevním tlakem.

Vědci zjistili, že bez ohledu na krevní tlak člověka je nízký příjem sodíku oproti běžnému příjmu spojován s vyšším rizikem infarktu, mrtvice a smrti. Malý přísun sodíku je definován jako méně než tři gramy za den.

To je podle lékařů klíčové zjištění, protože nyní vědí, že v případě předepsání diety s nízkým obsahem sodíku je třeba dbát na to, že je zde i spodní limit.

Vrchní hranice jen pro někoho

Co je ovšem možná ještě zajímavější, je fakt, že rizika spojovaná s vysokým přísunem sodíku se týkají pouze lidí, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Pro ostatní lidi toto podle nich neplatí. Studie následně uvádí, že pouze 10 % populace zároveň trpí vysokým krevním tlakem i vysokým příjmem sodíku (více než 6 gramů za den).

Profesor Andrew Mente, který tuto studii vedl, se domnívá, že doporučená denní dávka soli je proto nastavena příliš nízko bez ohledu na krevní tlak.

„Nízký příjem sodíku v porovnání s průměrným příjmem mírně snižuje krevní tlak, ale má zároveň i další účinky, včetně škodlivého zvýšení hladiny určitých hormonů, což může výhody převážit. Klíčovou otázkou tak není, jestli je krevní tlak s nízkým příjmem sodíku nižší, ale jestli skutečně zlepšuje zdravotní stav lidí," dodal Mente.

Související

Sůl

SZÚ: Dostatek jódu je v pěti gramech soli denně, v mořské je ho polovina

Lidé by měli užívat 150 mikrogramů jódu denně, jinak hrozí zhoršená funkce štítné žlázy. Těhotné a kojící potřebují až 250 mikrogramů, což nesplňují téměř tři čtvrtiny z nich. Dostatečná denní dávka je v pěti gramech kuchyňské soli, do které výrobci jód přidávají, v mořské soli ho je ale jen polovina. Dalšími zdroji jsou mořské ryby, mléčné výrobky nebo košťálová zelenina. Státní zdravotní ústav (SZÚ) to uvedl v tiskové zprávě ke Světovému dni jódu.
Sůl

Češi mají zdraví škodlivý zlozvyk. Týká se soli

Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě. Obézní je podle odborníků téměř pětina české populace, 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let má vysoký krevní tlak.

Více souvisejících

sůl potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy