Největší žijící organismus na světě měří několik kilometrů. Do kapsy strčí velryby i slony

Plejtvák obrovský je se svými 33 metry největší a nejtěžší zvíře na světě. I přes tyto úctyhodné rozměry ale není zdaleka tím největším žijícím organismem, se kterým se na planetě můžeme setkat. Ten se rozkládá na ploše několika čtverečních kilometrů a můžeme jej najít v americkém Oregonu. Odborným názvem se označuje Armillaria ostoyae, často je ale přezdíván Humongous Fungus, a jde o houbu.

Armillaria ostoyae neboli Václavka hlíznatá nebude pro houbaře neznámý pojem. Většinou se nachází v menších trsech a rostou na listnatých i jehličnatých stromech. 

Najít tuto houbu v Česku není nijak vzácné, většinou ale dosahuje jen drobných rozměrů o rozloze maximálně několika desítek centimetrů čtverečních. V oregonském národním parku Malheur National Forest ale leží unikát, který je jediný na světě. Zde tato houba dosahuje rozlohy necelých deseti kilometrů čtverečních, tudíž je velká jako menší vesnice.

Organismus objevili vědci v roce 1998. Pátrali totiž po příčině masivního úhynu stromů v oregonském parku. Testy ukázaly, že v určitých oblastech stromy umírají mnohem rychleji proto, že jsou pokryté houbou Armillaria ostoyae. 

Následně provedli biologové genetické testy rostlin a zjistili, že všechny výsledky jsou stejné. Houby, které prorůstají kmeny stromů, mají své kořeny zapuštěné do země a rozprostírají se na obrovské ploše několika kilometrů.

Největší naměřené rozestupy mezi jednotlivými trsy jsou od sebe vzdáleny 3,8 km. Biologové následně spočítali rozlohu houby a zjistili, že pokrývá plochu 9,6 km čtverečních. Oficiálně se tak stala největším organismem na světě.

Do té doby její místo zaujímala houba stejného druhu, která byla objevena v roce 1992 v jihozápadním Washingtonu. Ta se ale rozprostírá pouze na ploše o velikosti 2,5 km čtverečních.

Houbu, jejíž stáří se odhaduje na 1 900 až 8 650 let, ale zřejmě nikdy neuvidíme. Masivní organismus tvoří spletitá síť kořenů, jejichž délka musí dosahovat několika desítek kilometrů, ty se však nacházejí v zemi a jejich vykopání by tomuto unikátu rozhodně neprospělo.

Související

rostliny, ilustrační fotografie

Vystresované rostliny vydávají zvuky, zjistili vědci

Izraelští vědci zjistili, že rostliny vydávají zvuky, a to zejména ve stresujících situacích, například kvůli nedostatku vláhy. Různé druhy přitom mluví jiným "jazykem", lidský sluch ale tuto řeč nezachytí. 

Více souvisejících

rostliny USA (Spojené státy americké) zajímavosti národní parky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy