Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?
Největším nepřítelem pečiva je vzduch. A jen stěží najdete někoho, komu by alespoň jednou v životě rohlík nebo chleba nezplesnivěly. To může být nežádoucích například při větších nákupech na víkend nebo na svátky, a proto řada lidí stále častěji umisťuje pečivo do lednice nebo mrazáku.
Podle vědců to ale není ten nejlepší nápad. Abychom pochopili proč, je nejprve nutné uvědomit si, že plíseň je v přírodě něco jako popelář. Nachází se ve vzduchu všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu.
Plísni se proto nevyhýbá ani pečivo, na němž začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od upečení. Viditelná okem se poté stává po zhruba 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale lednice rozhodně nepatří.
V lednici se totiž nachází řada bakterií, ale především nedostatečný mráz. Lednice sice byly vytvořeny na to, aby prodloužily životnost potravin, to ale v případě pečiva neplatí. Vlhkost, která v lednici vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivu podporuje, o to více, je-li zabaleno například v mikrotenovém sáčku.
Podle serveru Huffington Post se tento jev děje díky škrobu, který pečivo obsahuje. Takzvaná rekrystalizace škrobu, která pečivo poškozuje, vzniká, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu. Škrob se totiž při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává tvrdým, nepoživatelným a zplesniví.
Bezpečnější je proto ukládat pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zastaví a pečivo tak vydrží déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí špatně. Server HealthyLeo upozornil na nešvar, který se týká řady domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve poté, co jej přinesou domů.
Mnohdy je však ještě teplé, a v takovém případě do mrazáku rozhodně nepatří. Oteplilo by totiž vzduch v okolí a opět by započal rekrystalizační proces, navíc by se v sáčku vytvořila vlhkost, a ani jedno pečivu rozhodně neprospívá. Pokud chcete pečivo správně uchovávat v mrazáku, odborníci radí nechat jej prvně pořádně vychladnout, poté jej zabalit do alobalu a následně jej dát zmrazit.
11. dubna 2024 13:55
Vědci: Bakterie umí odbourávat cholesterol, mohou chránit před srdečními chorobami
Související
Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží
Pekárny prochází dramatickým otřesem. Desítky jich jsou nuceny zavřít
Aktuálně se děje
před 11 minutami
Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie
před 39 minutami
Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení
před 52 minutami
Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen
před 1 hodinou
Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila
před 2 hodinami
Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka
před 2 hodinami
Rusové od napadení Ukrajiny zabili nejméně 543 ukrajinských dětí. Zranění utrpělo 1 296
před 2 hodinami
Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt
před 2 hodinami
Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra
před 3 hodinami
Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu
před 3 hodinami
WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí
před 4 hodinami
Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie
před 5 hodinami
Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami
před 5 hodinami
V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily
před 6 hodinami
Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy
před 7 hodinami
Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem
před 7 hodinami
Benzin letos poprvé zdražil nad 40 korun za litr. Růst cen má zpomalit
před 8 hodinami
Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?
před 8 hodinami
Bezdomovci pryč, uprchlíci pryč. Francouzská policie připravuje Paříž na olympijské hry
před 8 hodinami
Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO
před 8 hodinami
Kataru došla s Izraelem a Hamásem trpělivost. Zvažuje, jestli chce dál jednat
Katar přehodnocuje svou roli zprostředkovatele na mírových jednáních mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamás. Dnes to uvedl katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.
Zdroj: Libor Novák