Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?
Největším nepřítelem pečiva je vzduch. A jen stěží najdete někoho, komu by alespoň jednou v životě rohlík nebo chleba nezplesnivěly. To může být nežádoucích například při větších nákupech na víkend nebo na svátky, a proto řada lidí stále častěji umisťuje pečivo do lednice nebo mrazáku.
Podle vědců to ale není ten nejlepší nápad. Abychom pochopili proč, je nejprve nutné uvědomit si, že plíseň je v přírodě něco jako popelář. Nachází se ve vzduchu všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu.
Plísni se proto nevyhýbá ani pečivo, na němž začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od upečení. Viditelná okem se poté stává po zhruba 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale lednice rozhodně nepatří.
V lednici se totiž nachází řada bakterií, ale především nedostatečný mráz. Lednice sice byly vytvořeny na to, aby prodloužily životnost potravin, to ale v případě pečiva neplatí. Vlhkost, která v lednici vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivu podporuje, o to více, je-li zabaleno například v mikrotenovém sáčku.
Podle serveru Huffington Post se tento jev děje díky škrobu, který pečivo obsahuje. Takzvaná rekrystalizace škrobu, která pečivo poškozuje, vzniká, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu. Škrob se totiž při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává tvrdým, nepoživatelným a zplesniví.
Bezpečnější je proto ukládat pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zastaví a pečivo tak vydrží déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí špatně. Server HealthyLeo upozornil na nešvar, který se týká řady domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve poté, co jej přinesou domů.
Mnohdy je však ještě teplé, a v takovém případě do mrazáku rozhodně nepatří. Oteplilo by totiž vzduch v okolí a opět by započal rekrystalizační proces, navíc by se v sáčku vytvořila vlhkost, a ani jedno pečivu rozhodně neprospívá. Pokud chcete pečivo správně uchovávat v mrazáku, odborníci radí nechat jej prvně pořádně vychladnout, poté jej zabalit do alobalu a následně jej dát zmrazit.
Související

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Pekárny prochází dramatickým otřesem. Desítky jich jsou nuceny zavřít
Aktuálně se děje
před 47 minutami

Počasí dnes ve znamení tropů. Zítra se budou teploty lišit až o 14 stupňů
včera

FT: Zelenskyj čelí obviněním z autoritářských praktik
včera

Krize v EU: Zdravotnické neziskovky přicházejí o finance, roste strach o demokratické fungování Unie
včera

V zátoce Ha Long se potopila turistická loď, mezi desítkami mrtvých jsou děti
včera

Auto projelo v LA davem lidí. Zraněných je nejméně 30 lidí
včera

Netanjahu uvažuje o předčasných volbách. Přesvědčí Izraelce, že vyhrává válku?
včera

Co bude, až vyprší Trumpovo ultimátum Rusku? Podle ekonoma mají USA jen omezené možnosti
včera

Změny ve fotbalové Spartě. Jejím novým kapitánem je Haraslín, Wiesner odchází do USA
včera

Ostravský obránce Frydrych si musí trest za ostrý faul na Klimenta odpykat až do konce
včera

Odejde z Leverkusenu i Schick? O českého kanonýra projevil zájem AC Milán
včera

Lyon se vrátil do francouzské ligy i do pohárů. V Anglii se proti rozhodnutí UEFA bouří
včera

Bývalému fotbalistovi a šéfu UEFA Platinimu odcizili zloději až dvacet trofejí
včera

Dva roky do války. Rusko a Čína rozpoutají konflikty v Evropě a Tichomoří, varuje šéf sil NATO
včera

Proč jsou cizinci levnou pracovní silou? Studie odpověděla na ožehavou otázku
včera

Trump uvalil masivní clo na čínský grafit. Elektromobily v USA mohou výrazně zdražit
včera

Dopravní kolaps v Brně kvůli MotoGP: Lidé čekali desítky minut na MHD, dorazil i prezident Pavel
včera

V porodnici u Apolináře v noci hořelo. Maminky utíkaly s novorozenci
včera

Život ve válečné zóně: Syrské město Sweida je v plamenech, obchody a domy jsou vypáleny, stovky lidí zemřely
včera

Trump žaluje Ruperta Murdocha a Wall Street Journal
včera
Víkendové počasí si žádá opatrnost. Meteorologové vysvětlili důvod
Opatrnost je zejména v neděli na místě, radí meteorologové na startu probíhajícího víkendu. Podle předpovědi se totiž výrazně oteplí, maxima překročí třicítku. Tepelná zátěž na lidský organismus bude značná.
Zdroj: Jan Hrabě