Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?
Největším nepřítelem pečiva je vzduch. A jen stěží najdete někoho, komu by alespoň jednou v životě rohlík nebo chleba nezplesnivěly. To může být nežádoucích například při větších nákupech na víkend nebo na svátky, a proto řada lidí stále častěji umisťuje pečivo do lednice nebo mrazáku.
Podle vědců to ale není ten nejlepší nápad. Abychom pochopili proč, je nejprve nutné uvědomit si, že plíseň je v přírodě něco jako popelář. Nachází se ve vzduchu všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu.
Plísni se proto nevyhýbá ani pečivo, na němž začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od upečení. Viditelná okem se poté stává po zhruba 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale lednice rozhodně nepatří.
V lednici se totiž nachází řada bakterií, ale především nedostatečný mráz. Lednice sice byly vytvořeny na to, aby prodloužily životnost potravin, to ale v případě pečiva neplatí. Vlhkost, která v lednici vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivu podporuje, o to více, je-li zabaleno například v mikrotenovém sáčku.
Podle serveru Huffington Post se tento jev děje díky škrobu, který pečivo obsahuje. Takzvaná rekrystalizace škrobu, která pečivo poškozuje, vzniká, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu. Škrob se totiž při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává tvrdým, nepoživatelným a zplesniví.
Bezpečnější je proto ukládat pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zastaví a pečivo tak vydrží déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí špatně. Server HealthyLeo upozornil na nešvar, který se týká řady domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve poté, co jej přinesou domů.
Mnohdy je však ještě teplé, a v takovém případě do mrazáku rozhodně nepatří. Oteplilo by totiž vzduch v okolí a opět by započal rekrystalizační proces, navíc by se v sáčku vytvořila vlhkost, a ani jedno pečivu rozhodně neprospívá. Pokud chcete pečivo správně uchovávat v mrazáku, odborníci radí nechat jej prvně pořádně vychladnout, poté jej zabalit do alobalu a následně jej dát zmrazit.
27. května 2023 13:06
Vědci objevili bakterie, které žerou plasty za běžných podmínek
Související

Ceny pečiva dál porostou. Pekaři řekli, o kolik zdraží

Pekárny prochází dramatickým otřesem. Desítky jich jsou nuceny zavřít
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 59 minutami

Čínská loď u Tchaj-wanu ohrozila americké plavidlo. Peking se ozval
před 1 hodinou

Dva lidé nepřežili tragickou nehodu u Slaného, zasahoval vrtulník
před 1 hodinou

Na Pardubicku hoří pneuservis, lidé nemají větrat a vycházet ven
před 1 hodinou

Ruští partyzáni tvrdí, že kontrolují obec v Bělgorodské oblasti
před 2 hodinami

Soud ve Francii poslal do vězení dva muže, kteří napadli příbuzného Macronové
před 2 hodinami

Českému tenisu se na French Open s výjimkou Muchové nedaří. Bouzková je po kontroverzi terčem kritiky
před 3 hodinami

Britská princezna Eugenie porodila druhého potomka. Opět je to chlapec
před 3 hodinami

Ukrajinci můžou mít eso v rukávu. Začátek protiofenzivy rozhodně poznáme, říká expert pro EuroZprávy.cz
před 3 hodinami

Šmyhal potvrdil, že ukrajinští piloti už cvičí ve Velké Británii
před 4 hodinami

Blinken vzkázal světu, že USA nedovolí Íránu vyvinout jadernou zbraň
před 4 hodinami

Orient Express se vydal na svou první cestu před 140 lety
před 4 hodinami

Rozvratné akce i tvrdý boj na frontě. Náznaky protiofenzívy existují, nikdo ji ale nemůže potvrdit
Aktualizováno před 4 hodinami

Polsko prohrálo ve sporu s Evropskou komisí o justiční reformu
před 5 hodinami

Trumpa vyzve jeho viceprezident. Pence chce také do Bílého domu
před 5 hodinami

Hašek splnil slib a navštívil Ukrajinu, aby podpořil sportovce
před 5 hodinami

Mezi Proudy: Petr Pavel je první normální prezident ČR v dějinách, říká Matěj Ruppert
před 5 hodinami

Výstava studentské tvorby FESTMICHAEL opět po roce na náměstí Míru
Aktualizováno před 5 hodinami

V Holešově se srazil vlak s nákladním autem, devět lidí se zranilo
před 5 hodinami

Česká armáda přijde o dva představitele. Zamíří do NATO
před 6 hodinami
Pavel jmenoval tři nové ústavní soudce Baxu, Wintra a Zemanovou
Prezident Petr Pavel v pondělí jmenoval první tři ústavní soudce, které vybral po svém nástupu do funkce hlavy státu. Jsou jimi bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr a někdější prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.
Zdroj: Jan Hrabě