Ženy nemají v české vědě stejné možnosti jako muži

Praha - Česká republika patří z hlediska rovného prosazování žen a mužů ve vědě k nejhorším státům Evropy. Vyšlo to najevo z již druhé monitorovací zprávy, jejíž výsledky poskytl agentuře Mediafax Sociologický ústav Akademie věd ČR.

Projekt s názvem "Národní kontaktní centrum – ženy a věda" Sociologického ústavu Akademie věd ČR zpracoval již druhou monitorovací zprávu o postavení žen v české vědě. Zpráva založená na analýze statistik a politických opatření ukazuje, že v současnosti patříme z hlediska prosazování rovných příležitostí žen a mužů ve vědě k nejhorším státům starého kontinentu.

"Rovné zastoupení žen a mužů v české vědě je 'na dohled' – už jen 82 let," říkají socioložky k výsledkům nové studie. Mají tím na mysli, že pokud Česká republika nezačne být v této věci aktivní, bude česká věda čekat na vyvážený podíl vědkyň a vědců a zařazení mezi vyspělé evropské země až do konce 21. století.

Studie na základě empiricky podložených dat vyvrací častý argument, že nerovnost žen a mužů nelze řešit "násilně shora", nýbrž "přirozeným vývojem". Studie ukazuje, že opak je pravdou, a kritizuje dosavadní strategii vlády a veřejných institucí a univerzit, kterou označuje za "strategii nečinnosti".

"Jde o nicnedělání a zlehčování, jež nemá ve vyspělých evropských státech, které se na výzkumu snaží postavit budoucnost svého rozvoje, obdoby. Tyto země si na rozdíl od ČR uvědomují, že podmínkou originální, udržitelné a společensky přínosné vědy je také vyšší zastoupení žen ve vědě, tedy rozmanitější složení vědeckých týmů," uvádí se ve studii.

Výrazný nepoměr mezi počtem vědkyň (29 procent) a počtem studentek vysokých škol (55 procent) naznačuje velké plýtvání ženskými talenty. Platové rozdíly mezi vědci a vědkyněmi dosahují až 28 procent. Alarmující nerovný podíl zastoupení žen a mužů podle oborů, podle postavení v hierarchii výzkumných institucí a úspěšnosti v získávání veřejných peněz na výzkum v grantových soutěžích také znamenají, že ženy získávají z veřejných financí na vědu mnohem méně než muži.

Jednak ženy převažují v oborech, kam teče podstatně méně státních peněz, tedy v sociálních a humanitních vědách, jednak ani v těchto vědách nejsou ve vedoucích pozicích a jejich projekty slaví úspěchy v soutěžích o granty mnohem méně často než projekty jejich mužských kolegů.

Související

Více souvisejících

Vědci

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy