Žijete v jednom bytě s partnerem? Vědci vzali mikroskop to, co objevili, je vyděsilo

Podle vědců spolu kromě postele sdílejí páry také miliony bakterií. Nejvíce jich ve svém výzkumu identifikovali v oblasti chodidel, ale třeba i očních víček. Většina těchto bakterií jsou neškodné nebo dokonce přínosné mikroorganismy.

Páry, které spolu sdílejí jednu domácnost, využívají mnoho společných věcí. Nejde jen o postele, koupelnu, jídlo nebo toaletu. Sdílejí spolu také velké množství kožních bakterií. Nová studie vědeckého magazínu mSystems Americké společnosti pro mikrobiologii to potvrzuje. Vědci zkoumali kožní mikroby deseti sexuálně aktivních párů, které spolu žijí.

Zaměřili se na tzv. mikrobiomy, což jsou jakési mini-ekosystémy bakterií, hub, virů a dalších mikroorganismů, které žijí v lidském těle. Každý centimetr čtvereční kůže obývá mezi jedním milionem až jednou miliardou mikroorganismů. 

Po zanalyzování 330 vzorků kůže setřených tampony z různých částí těla každého účastníka výzkumu vědci zjistili, že každá osoba významně ovlivňuje komunistu mikrobů na partnerově kůži. Přístroje byly schopné tento proces zaznamenat s 86procentní spolehlivostí.

„Nejpřekvapivějším zjištěním studie bylo to, že to můžeme identifikovat na základě otisku prstu obou partnerů z párů, který spolu žije,“ říká Josh Neufeld, jeden z autorů studie, který působí na University of Waterloo. Velmi překvapivým zjištěním je také skutečnost, že nejvíc společných mikrobů mají páry na svých chodidlech.

Studie nezkoumala příčinnou souvislost, ale podle výzkumníků je velmi pravděpodobné, že mikroby jsou na nohy nachytáváni z prostředí společného domova. Lidský jedinec dokáže „odhodit“ přes jednu miliardu biologických částic za hodinu a pak je relativně snadné nové částice zase nachytat, a to třeba právě na chodidla.

 Většina těchto bakterií je nicméně neškodných nebo dokonce mají nějaký přínos při obraně před patogenními mikroby.

 Výběr partnera tak hraje nemalou roli v tom, jaké kolonie mikrobů bude vaše tělo hostit. „Není to hlavní vliv, ale je to důležitá součástka skládačky,“ říká další autorka studie, Ashley Rossová.  Kromě chodidel sdílejí velkou část společných mikrobů páry také na trupu, v oblasti pupíku a překvapivě také na očích víčkách. Podle Rossové je to zřejmě dáno společným sdílením postele a přikrývek. Rossová a její tým také zjistili, že komunity mikrobů jsou specifické pro to které pohlaví. Žena má specifické bakterie v vnitřní oblasti stehen, tyto bakterie jsou ovlivněné vaginálními mikrobiomy.

 Ze studie nicméně ještě nelze učinit obecný závěr, je prý třeba provést podobné testy u stejnopohlavních párů a napříč rasami a etniky. Výzkum by měl následně přispět ve snaze zredukovat počet patogenů mezi jedinci.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Láska, intimnosti, vztahy Vědci

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 37 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy