Jabloně hromadně umírají. Vědci si neví rady a varují před další vlnou

Jabloňové sady v zámoří už šestým rokem ničí záhadná nemoc, které nemohou přijít na kloub ani vědci. Netuší ani, zdali jde o endemickou nemoc typickou pro Severní Ameriku. Odbornice Kari Peterová navíc varuje před další vlnou. Rozšíří se i k nám do Evropy?

Jabloně v USA během posledních let hromadně postihuje záhadná nemoc. Vždy začíná na jediné větvi stromu. Listy na ní zůstávají malé, kadeřavé a získávají světle žlutou nebo načervenalou barvu. Za pár týdnů je takový strom mrtvý, nemoc se navíc rychle šíří celým ovocným sadem.

Stejný fenomén kosil jabloně ve Spojených státech už v osmdesátých letech, ovšem nynější vlna nemoci, která odstartovala v roce 2013, je mnohem závažnější. Kupříkladu v Severní Karolíně jsou symptomy záhadné nemoci zřetelné na 80 % stromů. Kromě USA se navíc rozšířila i do sousední Kanady.

Problémem se proto začala zabývat rostlinná patoložka Kari Peterová z Pennsylvania State University, která nemoc zaznamenala ve svém výzkumném sadu. Její šíření se pokusila zastavit různými druhy chemikálií, ale žádné nefungovaly. Také zjistila, že se symptomy neshodují s žádnými známými patogeny, které zasahují stromy.

„Řady stromů umírají zdánlivě bezdůvodně,“ řekla Peterová vědeckému žurnálu Science. „Abychom mohli prokázat patogenitu, musíme mít stromy jen s virem a sledovat, zdali mají stejné symptomy. Pořád totiž nevíme, jestli je ten virus endemický a co způsobuje tuto poruchu,“ dodala.

Nejdůkladnější studii záhadné nemoci provedl tým rostlinného patologa Awaise Khana z Cornell University. „Neobjevili jsme žádné signifikantní rozdíly v půdě a profilech počasí zdravých a nemocných stromů. Rovněž jsme s nemocí nedokázali spojit žádný konkrétní virus nebo houbu,“ konstatuje studie, která volá po dalším pokračování výzkumu.

Jiná loňská studie identifikovala u postižených stromů hned čtyři druhy virů včetně nového typu luteoviru. Khan se však domnívá, že tyto viry záhadnou nemoc nezpůsobují. Další vědci si myslí, že za nemocí mohou stát brouci, stále jde však pouze o nepotvrzenou domněnku.

„Celé to může být mnohem komplikovanější,“ myslí si Peterová. „Ráda bych se mýlila, ale obávám se, že nás čeká další vlna nemoci,“ doplnil.

Související

Více souvisejících

Ovoce věda USA (Spojené státy americké) rostliny

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy