12 věcí, které s největší pravděpodobností zničí svět

Od pradávna lidstvo fascinovala myšlenka konce světa. Mnohé náboženské systémy představily své verze toho, jak svět zanikne. Badatelé z Global Challenge Foundation a Future of Humanity Institute tvrdí, že mají „první vědecký seznam globálních rizik“, které by „extrémních případech mohly ukončit celý lidský život.“ Server Vox na základě seznamu uvádí 12 možností, jak by mohlo lidstvo zahynout.

1) Klimatické změny

Vzhledem k nedávné vlně obrovských veder, které ve Francii rozpoutaly požáry, nepřekvapí, že právě klimatické změny jsou zmiňovány jako věc, která povede k zániku lidstva. Studie OSN a jiných organizací varují, že globální oteplování povede k zániku pracovních pozic a poklesu živin, především vody, nutných pro lidský organismus. Podle vědců ta nejhorší varianta počítá s tím, že teplo dosáhne takových stupňů, že člověk nebude moci na Zemi žít.

2) Nukleární válka

Velmi napjaté vztahy mezi USA a Ruskem opětovně vyvolávají strach z toho, že dojde k jaderné válce. Strašák jaderné apokalypsy je dnes ještě hrozivější z toho důvodu, že roste počet zemí s nukleárními zbraněmi. Ačkoliv jich stále zřejmě není dost, aby zničily celé lidstvo, vědci varují, že jejich vypuštění může přinést tzv. nukleární zimu, která by mohla vést k drastickému snížení teplot a k rozpoutání jakési nové doby ledové, ve které člověk nemůže přežít.

3) Globální epidemie

Lidstvo dokázalo přežít masivní morové rány jako např. nechvalně známou, středověkou Černou smrt. Nová epidemie by však jej mohla z většiny skolit. Důvodem je, že většina lidí nyní žije pospolu ve velkých urbánních celcích, kde by se epidemie mohla velmi rychle šířit a tím během krátké doby zabít neuvěřitelně velké číslo lidí.

4) Ekologická katastrofa

Lidé jsou závislí na velmi křehkých ekosystémech. Pokud by tedy došlo k masivnímu vymírání živočichů či rostlin, velmi by se to podepsalo na schopnosti lidstva přežít. 

5) Kolaps globálního systému

Svět se stále ještě tak zcela nevzpamatoval z finanční krize v roce 2008. Ta vůbec nejhorší, Velká hospodářská krize, vedla k druhé světové válce. Dlouhotrvající ekonomická krize by mohla mít ještě horší účinky. Jinou globální krizí by též mohla být ztráta elektronických systémů.

6) Pád asteroidu

Dle vědců mohl pád asteroidu za vyhynutí dinosaurů. Ačkoliv NASA a další vesmírné agentury se snaží oblohu pečlivě pozorovat a připravit obranu pro případný pád asteroidu, přiznávají, že jejich ruce jsou stále dost omezené, pokud by masivní asteroid se přiblížil k zemi a dopadl na ní. 

7) Globální supervulkán

Podle jiné teorie dinosauři nezahynuly v důsledku pádu asteroidu, ale v důsledku erupcí vulkánů. Jejich nebezpečí nespočívá pouze v okamžité destrukci, ale i v té pozvolné. Výbuch supervulkánu by poničil klima a agrikulturu, takže by bylo pro lidstvo obtížné přežít.

8) Syntetická biologie

Zatímco dnes teroristé útočí prostřednictvím doma sestrojených bomb a vozidel, v budoucnu by mohli získat do rukou mnohem ničivější nástroje. Vědci se obávají možnosti sestrojení superviru či superbakterií, které jsou mnohem ničivější než ty vzniklé přirozenou cestou a které by mohly např. nešťastnou náhodou uniknout z laboratoří.

9) Nanotechnologie

I tato technologie budoucnosti vyvolává ve vědcích strach. Upozorňují na to, že prostřednictvím nanotechnologií bude možné vyvinout za mnohem menších nákladů smrtící zbraně včetně jaderných bomb, čímž se zvrátí tradiční rovnováha moci. Též hrozí možnost, že nanotechnologická výroba se vymkne z rukou a bude tvořit nové a nové věci, které zahltí svět.

10) Umělá inteligence

Vzpoura umělé inteligence, která se rozhodne zničit lidstvo, je běžným tématem béčkových sci-fi příběhů. Nicméně, i přední technologické mozky jako Elon Musk či Bill Gates varují před neregulovanou umělou inteligencí. Současný svět je na ní natolik závislý, že by možná stačila jen malá chyba v programu, aby skončil.

11) Budoucí špatná vláda

Komplexní výzvy, kterým lidstvo čelí, vyžadují už nyní po politicích, aby jednali s co největší prozíravostí a odpovědností. Špatné kroky naopak zvyšují riziko, že svět nezvládne klimatické změny, umělou inteligenci či zahyne v jaderné válce. Neschopné vlády tedy mají klíč k přežití či zániku lidstva. 

12) Neznámý

Svět může skončit naprosto nečekaným způsobem, ať už příchodem mimozemšťanů či zásahem rozhněvaných nadlidských sil. Taktéž ten důvod může být zcela jiný a zcela nepředvídatelný a možná ho zjistíme už příští hodinu.

Související

Jaderné zbraně

Mrazivé poselství vědců. Analytik vysvětlil, proč se přiblížil Armageddon

NÁZOR - Odborný časopis Bulletin of Atomic Scientists od roku 1947 používá Hodiny posledního soudu k monitoringu hrozeb, které mohou zničit planetu a vyhladit lidskou civilizaci, připomíná Daniel R. DePetris, analytik z think tanku Defense Priorities. V komentáři pro server National Interest konstatuje, že tohoto pochmurného úkolu se mohl chopit kdokoliv, ale naléhavou potřebu cítí právě vědecká rada časopisu.

Více souvisejících

konec světa Jaderné zbraně Klimatické změny umělá inteligence (AI) Apokalypsa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy