Paleontologové našli kostry tunového opeřeného dinosaura

Liao Ning - Paleontologové našli ve středu v Číně neobvyklý druh opeřeného dinosaura, který byl příbuzný Tyranosaura rexe. Je to zdaleka největší opeřenec, kterého odborníci dosud objevili, informuje agentura AFP.

Tři téměř kompletní kostry vědci vykopali na severovýchodě Číny v oblasti Liao Ning, napsal prestižní časopis Nature. Nejcennější částí jejich objevu jsou lebky s ostrými zuby. Na malých "rukou" měl tři prsty a chodil po zadních.Podle vědců byl tento zřejmě masožravec v dospělosti až devět metrů dlouhý a vážit mohl až 1400 kilogramů. To je čtyřicetkrát víc, než vážil dosud největší známý dinosaurus s peřím.Půda, ve které kosti ležely, je stará asi 125 milionů let. To znamená, že pochází z období křídy, kdy populace dinosaurů zaznamenala největší rozmach.Nový druh dostal jméno Jutyrannus huali, což ve směsi latiny a mandarínštiny znamená krásný opeřený tyran.Nález znovu nastoluje otázku, proč se u některých šupinatých plazů vyvinulo peří. "Peří vypadalo spíše jako to, které mají malá kuřata, než pevná pera létajících ptáků," řekl Sü Sing z pekingského paleontologického institutu. Mohlo být až 15 centimetrů dlouhé.Obrovského živočicha však unést nemohlo. Možná tedy sloužilo jako tepelná izolace v chladnějším období křídy.Jiná teorie naznačuje, že peří plnilo okrasnou roli a dinosauři jím vábili partnerky.Objevy z oblasti Liao Ning podporují teorii, že ptáci se vyvinuli z dinosaurů. "Je možné, že peří bylo tehdy mnohem rozšířenější, než jsme dosud předpokládali," dodal Sü Sing.

Související

Sršeň asijská, ilustrační fotografie.

Už jste potkali černou vdovu? Hmyzí invaze je nákladná, svět stojí miliardy dolarů ročně

Invazní druhy živočichů způsobují celosvětové škody až 300 miliard dolarů ročně. Británie čelí asijské sršni, která ohrožuje včely, zatímco Irsko trápí jedovatí pavouci. V Evropě se rozšiřují i další nebezpečné druhy, jako jsou černé vdovy, nebo poměrně dobře známá zvířata mýval severní či krabi říční. Tyto invazivní druhy narušují ekosystémy a představují vážné ekologické hrozby.

Více souvisejících

Zvířata historie Dinosauři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy