Jak dlouho vydrží člověk bez kyslíku? Toto doma nezkoušejte +VIDEO

Bahamy – V listopadu se Nicholas Mevoli (32) pokusil ponořit do hloubky sedmdesáti metrů bez použití přístrojů pro potápěče. Skončilo to katastrofou. Server BBC informuje o limitech, které pro lidi představuje prostor bez kyslíku.

Jak dlouho může někdo vydržet pod vodou bez nádechu? Jak lidé pátrají po záhadách v hlubokém vesmíru a hlubokém oceánu, dvou místech, kde je bez přístrojů nemožné se nadechnout, nabývá tato otázka na důležitosti.

V prázdnotě vesmíru nastává velmi rychle stav bezvědomí. V roce 1965 se v NASA dělal pokus, ve kterém byl muž uzavřen v místnosti téměř 100% vakua – omdlel do patnácti sekund. Jeho poslední myšlenkou prý byl pocit, jak se z jeho jazyka odpařují sliny.

Potápěči, kteří svou práci odvádějí bez vybavení, stráví většinou pod hladinou vody něco okolo tří minut. Herbert Nicht, potápěč, který drží rekord za nejhlubší ponor bez pomoci přístrojů na dýchání, se ponořil do hloubky 214 metrů a vydržel tak pod vodou čtyři a půl minuty. Jde sice o působivý rekord, člověk však bez vzduchu může vydržet mnohem déle.

Stig Severinsen, dánský potápěč, vydržel pod hladinou bazénu v roce 2012 celých dvacet dva minut – a jeho rekord dodnes nikdo nepřekonal. Jak to udělal? Úspěch závisí na přípravě, tréninku a potápěčově fyzičce.

Než se Stig pustil do překonání světového rekordu, dýchal více než dvacet minut čistý kyslík. Jeho tělo tak bylo kyslíkem doslova nasáklé a také mu to pomohlo vyčistit plíce od oxidu uhličitého. S fyzičkou je to podle vědců jednoduché – ti, kteří dlouho trénují, mají podle všeho o hodně větší plíce než normální lidé. Ty pak obsáhnou více kyslíku a umožní potápěči zůstat pod vodou déle.

Zdroj: YouTube

Související

Ilustrační foto

Potápěč nepřežil komplikace při ponoru ve Slezské Hartě, patrně mu zamrzl dýchací přístroj

Osmačtyřicetiletý potápěč v neděli odpoledne zemřel po ponoru do vod Slezské Harty na Bruntálsku. Pravděpodobně mu zamrzl dýchací přístroj, muž se pak rychle vynořil. Další potápěč, který měl také při ponoru technické problémy, je v nemocnici. ČTK o události informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová uvedla, že muž zemřel po převozu do nemocnice.

Více souvisejících

Potápění Rekordy Moře

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 47 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí

Ukrajina plánuje v pondělí rekordní dovoz elektrické energie z pěti evropských zemí včetně Slovenska. Důvodem jsou značné škody na energetické infrastruktuře po ruských útocích, uvedlo tamní ministerstvo energetiky. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy