Trumpova vláda má problém. Hrozí obrovský skandál, varuje expert

Deník Washington Post uplynulý čtvrtek přinesl zásadní zprávu, u níž hrozí, že bude přehlédnuta v humbuku okolo rozhodnutí jednoho z federálních soudů, které pozastavilo platnost exekutivního příkazu prezidenta Donalda Trumpa zakazujícího vstup občanů ze sedmi převážně muslimských zemí na území USA, varuje komentátor a vojenský historik Max Boot. V komentáři pro server Commentary Magazine rozebral poslední kauzu Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

Flynn chycen při činu

Zmíněný článek podle experta v zásadě potvrdil spekulace posledních týdnů, že vysloužilý generál Flynn, současný poradce prezidenta Spojených států pro národní bezpečnost, se ještě před Trumpovou inaugurací sešel s ruským velvyslancem ve Washingtonu Sergejem Kisljakem, což podkopalo tehdejší snahy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy uvalit sankce na Rusko v rámci odplaty za ruské vměšování se do posledních amerických prezidentských voleb.           

"Flynn dlouho tvrdil, že jeho debata s Kisljakem se týkala čistě otázky harmonogramu a nezahrnovala podstatnou rozmluvu nad osudem amerických sankcí vůči Rusku," pokračuje Boot. Dodává, že uplynulý čtvrtek však Flynn své tvrzení stáhl, jak napsal Washington Post.

Mluvčí poradce pro národní bezpečnost následně upřesnil, že ačkoliv si Flynn vůbec nepamatuje, že by debatoval o sankcích, není si zdaleka jistý, že by na toto téma vůbec nepřišla řeč, podotýká odborník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Pokud se u Flynna náhle nerozvinula Alzheimerova choroba, dá se dobře vsadit na to, že téma se objevilo a jeho předchozí zapírání jsou hantýrkou, jakou představoval výraz 'neplatný' v případě Nixonova Bílého domu, jelikož byl (Flynn) chycen při činu," nebere si servítky historik. Konstatuje, že nejen Washington Post, ale též New York Times naznačují, že americké tajné služby disponují záznamem rozhovoru, který získaly v rámci běžného monitorování ruského velvyslance.      

Zůstává záhadou, proč si Flynn, bývalý šéf amerického obranného zpravodajství, nedokázal uvědomit, že telefonáty ruského velvyslance mohou být odposlouchávány, ptá se expert. Vysvětluje, že jejich následný únik zpochybnil jeho výklad událostí.  

Trumpova administrativa potřebuje dozor

V USA se tak nyní řeší, zda by Flynn nemohl být zažalován na základě Loganova zákona z roku 1799 zakazujícího nepovolaným americkým občanům vyjednávat se zahraničními mocnostmi, které jsou ve sporu se Spojenými státy, uvádí Boot. Soudí, že ačkoliv je takové stíhání dobře zdůvodnitelné, zřejmě k němu nedojde - nejenže by ho muselo iniciovat Trumpovo ministerstvo spravedlnosti, ale Loganův zákon také doposud nebyl proti nikomu uplatněn.      

"To však není jediný postih, kterému Flynn může čelit," míní historik. Je podle něj pozoruhodné, že na obranu Flynn viněného z předčasného vyjednávání s Ruskem musel minulý měsíc vystoupit v televizi i viceprezident Mike Pence. Tehdy tvrdil, že vysloužilý generál nedebatoval s Rusy o ničem, co má souvislost s americkým rozhodnutím vyhostit ruské diplomaty či varováním Moskvě, připomíná odborník. Pence podle něj tehdy spoléhal pouze na informace od Flynna, přičemž je zřejmé, že poradce pro národní bezpečnost mu o schůzce neřekl vše.  

Viceprezident by proto měl zuřit kvůli způsobu, jakým ho Flynn využil, míní expert. Doplňuje, že nikdo nemůže tušit, nakolik Pencův hněv může ohrozit Flynnovo místo, avšak celý incident vznáší další pochybnosti ohledně prozíravosti Trumpova poradce pro národní bezpečnost.  

"Je škoda, že prezident Trump údajně odstoupil od plánu nabídnout veteránovi zahraniční politiky Elliottu Abramsovi pozici náměstka ministra zahraničí," lamentuje komentátor. Uzavírá konstatováním, že Trumpova administrativa totiž zoufale potřebuje v otázkách zahraniční politiky "dospělý dozor".     

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko Michael Flynn (generál)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy