Nejvyšší odvolací soud začal projednávat Pistoriusův případ

Bloemfontein (JAR) - Nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu se dnes začal zabývat kauzou handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse, jenž byl vloni uznán vinným ze zabití přítelkyně z nedbalosti. Státní zástupce Gerrie Nel usiluje o překvalifikování činu na vraždu, za což by mu hrozilo minimálně 15 let ve vězení.

Státní zástupce i Pistoriusův obhájce Barry Roux přednesli pětičlennému sboru soudců své argumenty a především Roux čelil množství otázek. V poledne bylo jednání odročeno. Zatím není jasné, kdy bude vynesen verdikt, nicméně se neočekává, že by k tomu mohlo dojít už dnes.

Osmadvacetiletý Pistorius, jenž v únoru 2013 zastřelil přes dveře koupelny přítelkyni Reevu Steenkampovou, byl před dvěma týdny propuštěn do domácího vězení. Z vězení v Pretorii vyšel téměř přesně rok po vynesení původního verdiktu, který ho potrestal pětiletým odnětím svobody.

K jednání odvolacího soudu se dnes Pistorius osobně nedostavil, zastupoval ho jen Roux. Mezi obecenstvem naopak nechyběla matka zastřelené modelky June Steenkampová.

Nel chce nyní dokázat, že soudkyně vloni chybovala, když zamítla obvinění z vraždy. Thokozile Masipaová rozhodla, že žaloba nedokázala Pistoriusovi úmysl, podle Nela ale musel šestinásobný paralympijský šampion vědět, že čtyřmi výstřely do prostoru malé koupelny může člověka za dveřmi zabít.

Nejvyšší soud může loňský rozsudek zrušit a uznat Pistoriuse vinným z vraždy, potvrdit původní verdikt nebo nařídit nový proces.

Související

Více souvisejících

Oscar Pistorius

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy