Testování první vakcíny proti malárii bude zahájeno ve třech afrických zemích

Nairobi - Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že byly vybrány k testování první vakcíny proti malárii.  Jedná se o africké státy Keňa, Malawi a Ghana. WHO doufá, že malárie bude do roku 2040 zcela vymýcena. Rezistence vůči lékům proti malárii a přípravkům k hubení komárů se přitom zvyšuje.

Testování látky uvedené státy zahájí příští rok. Hlavními pacienty budou statisíce dětí, u kterých je nejvyšší riziko, že nemoc bude mít fatální následky. Vakcína, která je úspěšná pouze částečně, může společně se stávajícími metodami zachránit desítky tisíc životů, uvedla ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Rebecca Moetiová. Otázkou ale podle ní je, zda země, ve kterých panuje chudoba, budou schopny každé dítě očkovat čtyřikrát, což je pro efektivitu látky zásadní.

Keňa, Ghana a Malawi byly vybrány, protože jejich zdravotnictví se již dlouho potýká s vysokým počtem případů nákazy malárií, navzdory preventivním programům. Vakcína bude testována na dětech ve věku pět až 17 měsíců.

Malárie je stále jedním z největších zdravotních problémů na světě, každý rok se touto nemocí nakazí 200 milionů osob. Asi 500.000 lidí, většinou dětí z Afriky, následkem choroby každoročně umírá. Hlavní formou ochrany jsou sítě proti komárům a repelenty. Nemoc přenášejí samičky komára rodu anofeles. K příznakům patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče.

„Velmi pomalý pokrok v této oblasti je zarážející. Obzvlášť pokud přihlédneme k tomu, že malárie se na světě vyskytuje tisíce let a hrála zásadní roli v lidské evoluci, jelikož tvarovala genetický profil afrických populací," napsala v prosincovém vydání vědeckého časopisu The New England Journal of Medicine profesorka tropických infekčních chorob z Královské univerzity v Londýně Kathryn Maitlandová.

Mezi rokem 2000 a 2015 se díky celosvětovému úsilí podle WHO podařilo snížit četnost nákazy malárií o 62 procent. Podle OSN jsou však tyto údaje, vzhledem k nedostatku dat z 31 afrických zemí, tak nepřesné, že ve skutečnosti není jasné, zda se výskyt malárie v posledních 15 letech zvýšil, či snížil.

Pilotní program očkování, který vyjde na 49 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč) financuje světová aliance pro vakcinaci-GAVI, mezinárodní sdružení UNITAID a mezinárodní fond pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií. Vakcínu proti malárii vyrobila farmaceutická společnost GlaxoSmithKline. 

Související

Komáři

Kombinace léků může snížit počet případů malárie až o 70 procent

Kombinace několika dávek vakcíny proti malárii a preventivního užívání antimalarik poskytuje zhruba 70procentní ochranu proti těžkému průběhu onemocnění, hospitalizaci a úmrtí na tuto infekci. Vyplývá to z klinické studie vědců z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny (LSHTM).

Více souvisejících

Malárie afrika WHO (Světová zdravotnická organizace) Keňa Malawi Ghana komáři

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy