Boko Haram zaútočila na nigerijské město Maiduguri

Maiduguri - Na město Maiduguri na severovýchodě Nigérie zaútočili těžce ozbrojení bojovníci teroristické skupiny Boko Haram. Agentuře AFP to řekli členové místní skupiny občanské sebeobrany Civilian joint task force (CJTF).

Podle nich se ozbrojenci zřejmě snaží dobýt kasárna, v nichž jsou vězněny stovky jejich údajných druhů.

Ibrahim Liman a Babakura Kolo z CJTF uvedli, že boje vypukly kolem 18:00 místního času (19:00 SELČ). Agentuře Reuters řekli svědci, že z Maiduguri se ozývají exploze a střelba. Armáda vydala prohlášení, v němž vyzvala obyvatele, aby nepanikařili, zůstali doma a byli ostražití, zároveň ale tvrdila, že "bezpečnostní situace v Maiduguri je pod kontrolou".

Místní obyvatel Fati Abubakar nicméně Reuters řekl, že z několika čtvrtí města lidé prchají kvůli zvukům "výstřelů a bomb". "Už několik hodin neustále slyším hlasité zvuky," uvedl. Další svědci hovořili také o vysokém počtu vojáků v terénu.

"Na základě informací, které máme k dispozici, to vypadá, že se pokouší (islamisté) dostat ke kasárnám Giwa, kde je vězněno mnoho jejich druhů," řekl Ibrahim Liman. AFP uvádí, že v objektu drží armáda několik stovek osob podezřelých z členství v Boko Haram. Radikálové na něj zaútočili už v roce 2014 a na svobodu se tehdy dostaly desítky vězňů.

Maiduguri je centrem devítiletého konfliktu s Boko Haram, jejíž povstání s cílem vytvořit islámský stát podle Reuters stálo život přes 30.000 lidí. Od rozsáhlé protiofenzívy nigerijské armády v roce 2015 hrozí teroristé hlavně sebevražednými atentáty, probít se do Maiduguri se už ale tento měsíc jednou pokusili. Zemřelo při tom nejméně 15 lidí a dalších 83 utrpělo zranění.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy