Radikálové z Boko Haram v Nigérii brutálně zavraždili osm lidí

Maiduguri (Nigérie) - Osm lidí připravili v pátek o život ozbrojenci z teroristické skupiny Boko Haram v Nigérii. Radikálové na neklidném severovýchodě země přepadli dvě vesnice, ze kterých chtěli ukrást dobytek, informovala dnes agentura AFP.

Členové Boko Haram vstoupili do dvou vesnic v nigerijském státě Borno a chtěli si z nich odvést dobytek. Vesničané se jim ale postavili na odpor.

"Boj se rozpoutal, když se vesničané snažili útočníky zastavit," řekl mluvčí místních milic Bunu Bukar Mustapha agentuře AFP. "Osm lidí zahynulo a čtyři další utrpěli zranění," dodal mluvčí z metropole zmíněného státu Maiduguri.

Podle mluvčího milic extremisté z Boko Haram zahájili palbu na vesničany, kteří byli ozbrojeni mačetami, luky a šípy, palicemi a meči. "Vesničané se nemohli vyrovnat teroristům z Boko Haram, kteří přišli s palnými zbraněmi," uvedl jiný mluvčí milic Babakura Kolo.

S ukradeným dobytkem pak členové Boko Haram zmizeli v buši. Obyvatelé přepadených vesnic uprchli ze svých domovů v obavě z nového násilí.

Skupina Boko Haram v posledních měsících zintenzivnila své útoky, především na vojenské cíle. Záměrem radikálů ze skupiny Boko Haram je vytvořit v regionu Čadského jezera islámský stát. Jejich povstání si v oblasti za devět let vyžádalo přes 20.000 mrtvých.

Související

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Skupina Boko Haram se zřejmě šíří napříč Nigérií

Ozbrojenci z islamistické teroristické skupiny Boko Haram získali kontrolu nad řadou vesnic v nigerijském státě Niger. Boko Haram většinou působí spíše na severovýchodě Nigérie. Přítomnost jejích bojovníků v regionu, který je podstatně blíž k hlavnímu městu, lze považovat za znepokojivou. S odkazem na nigerijské úřady o tom informuje agentura Reuters.
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na severu Nigérie s cílem ustavit tam stát spravovaný podle práva šaría.

Více souvisejících

Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy