Etnický masakr v Mali: Vláda snížila počet mrtvých, stopy vedou k džihádistům

Při nedělním útoku na vesnici Sobane-Kou v centrální části Mali zemřelo 35 lidí, z toho 24 dětí. Uvedla to dnes malijská vláda. Původní odhady přitom hovořily nejméně o 95 obětech. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle některých obyvatel ale za útokem na vesnici obývanou etnikem Dogonů stojí místní Fulbové, informovala agentura AFP.

První odhady počtu obětí pocházely od starosty zasažené vesnice, který sečetl počet těl i pohřešovaných dohromady. V té chvíli však nevěděl, že téměř stovka žen se schovala do vedlejší vesnice, uvedl premiér Boubou Cissé.

Nový údaj podle Cissého určil v úterý tým, ve kterém byli zástupci policie, lékařští znalci a generální prokurátor z nedalekého města Mopti.

Vláda už před několika dny vyzvala občany, aby se za násilnosti nemstili, obává se totiž možných represálií. V oblasti se v posledních měsících vyhrocuje etnický konflikt mezi Fulby na jedné straně a Dogony a Bambary na straně druhé.

What’s behind the escalating ethnic violence in Mali? #Malí #África #Terrorismoyihadista #Violenciaétnica https://t.co/TOjuMKouj6 pic.twitter.com/okgTk3sngN

— Revista de Prensa "Almendron" (@BlogAlmendron) 12. června 2019

Ačkoliv se k masakru zatím nikdo nepřihlásil, podle svědectví několika vesničanů za útokem stojí právě někteří Fulbové, kteří se přidali k místním džihádistickým skupinám. V regionu se totiž v roce 2015 objevila džihádistická skupina kazatele Amadoua Koufy, která rekrutuje nové členy převážně mezi Fulby. Ostatní etnika v reakci na útoky islamistů tvoří vlastní milice, čímž se konflikt vyhrocuje. Zatím nejhorším incidentem byl masakr u vesnice Ogossagou z letošního března, kde Dogoni zabili téměř 160 Fulbů.

Vláda ve sdělení k nejnovějšímu útoku pouze uvedla, že za ním stojí "teroristé", čímž má zřejmě na mysli právě Koufeho skupinu, poznamenala AFP.

Není jasné, jaký by přesně džihádisté mohli mít motiv. Podle analytiků by to mohla být snaha rozdmýchat v oblasti etnický konflikt a v nastalém chaosu si upevnit pozice. Může jít ale také o mstu za masakr u Ogossagou.

Související

Více souvisejících

Mali

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy