Cisterna s palivem se vřítila do aut a explodovala. Následky hrozivé

Nejméně 29 lidí zemřelo v neděli při dvou dopravních nehodách v Ugandě. Na západě země havarovala a následně vzplanula cisterna s palivem, havárii na místě nepřežilo deset lidí a dalších devět podlehlo zraněním v nemocnici. Následně na východě země najel minibus ve vysoké rychlosti do autobusu, deset lidí nehodu nepřežilo a další čtyři utrpěli vážná zranění.

Řidič cisterny asi ztratil kontrolu nad vozidlem a narazil do tří dalších aut. Policie také uvedla, že explodovala tři vozidla zaparkovaná v blízkosti a že také vzplanulo několik přilehlých obchodů.

At least 10 people have been killed & 20 others injured. Morethan 30 shops were burned after a #fuel truck went up in flames after losing control and crashing into three cars in western Uganda, police said in a statement. #Uganda pic.twitter.com/tN6qiEg55r

— I'm Rasiya ? (@RasmilaD) August 19, 2019

"Silně odsuzujeme chování motoristů, kteří svou lehkovážností ohrožují životy ostatních řidičů," píše se ve sdělení policie. Vyjádření volá také po zesílení trestů za porušování předpisů, jelikož za většinou nehod podle něj stojí "špatné rozhodnutí řidičů".

Smrtelné nehody jsou v regionu poměrně časté, silnice jsou tam totiž úzké a často ve špatném stavu, poznamenala agentura AP. Příčinou nehod je podle policie ve většině případů překročení povolené rychlosti.

Nehody cisteren s palivem bývají v Ugandě i některých dalších afrických zemích obzvlášť nebezpečné. Lidé se totiž často po havárii seběhnou k poškozenému vozidlu a snaží se z něj odčerpat unikající pohonné hmoty. Při neopatrnosti nebo kvůli cigaretám pak výsledkem bývá exploze a mnoho mrtvých.

Nejhorší taková nehoda se letos v tomto regionu stala 10. srpna, a to v sousední Tanzanii. Počet mrtvých po výbuchu havarované cisterny s benzinem tam z původních zhruba 60 vystoupil na 95, informovala v neděli agentura AFP. Palivo unikající na zem podle vyšetřovatelů vzplanulo, když se někdo snažil z nabouraného vozidla vyndat autobaterii.

Související

Více souvisejících

uganda Dopravní nehody Nehody autobusů

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy