Smrt oběšením? Mubarak se strachem čeká na rozsudek

Káhira - Soud vynese rozsudek v procesu se svrženým egyptským prezidentem Husním Mubarakem 2. června. Informuje o tom ve středu agentura Reuters.

Mubarak je obžalován z podílu na zabíjení demonstrantů, zneužití pravomocí a korupce. Před soudem mimo něj stanul též jeho ministr vnitra Habíb Adlí a šest blízkých spolupracovníků. Z korupce byli obžalováni i Mubarakovi synové Alá a Gamál.Žaloba požádala pro Mubaraka o trest smrti. V případě, že bude shledán vinným, mohl by být popraven oběšením. To je však spíše jen teoretická možnost.Mubarak se bude moci proti verdiktu odvolat. Jeho právníci věří, že má šanci uspět.Třiaosmdesátiletý exprezident je hospitalizován v nemocnici na předměstí Káhiry a k soudu v sídle policejní akademie ho dopravuje helikoptéra. Do soudní síně ho zřízenci vnáší na nosítkách.Proces s Mubarakem měl Egypťanům pomoci vypořádat se s diktátorem v historické rovině. Podle kritiků se ale změnil v politické divadlo. Žalobci podle nich nepřinášeli důkazy, ale plamenná kázání.Někteří účastníci povstání, které loni v únoru Mubaraka svrhlo, by navíc byli raději, kdyby byl souzen za zneužití moci v průběhu své třicetileté vlády, než za události osmnáctidenního povstání.Proces začal v srpnu a jeho průběh byl neklidný. Vyšetřování bylo krátké, slyšení stručná, přednesená svědectví neúplná a navíc s tříměsíčním přerušením.Od svržení Mubaraka vládne v Egyptě Nejvyšší rada ozbrojených sil v čele s dlouholetým Mubarakovým ministrem obrany, polním maršálem Muhammadem Tantávím. Generalita, jež je sama terčem kritiky a protestů, se snaží dokázat, že ke svému bývalému veliteli nechová žádné sympatie.

Související

Více souvisejících

Egypt Husní Mubarak soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy