Mandela je na tom zle, nemůže mluvit. Stará se o něj 22 lékařů

Johannesburg - Zdravotní stav bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely je stále poměrně vážný. Dlouholetý bojovník proti apartheidu nemůže mluvit kvůli zavedeným hadičkám, které čistí jeho plíce od tekutin. Jihoafrickému listu Sunday Independent to řekla bývalá manželka Winnie Madikizelová-Mandelová.

Podle Madikizelové-Mandelové připomíná pokoj bývalého prezidenta v jeho domě na předměstí jednotku intenzivní péče. Mandela (95) je stále velmi citlivý na případné bakteriální infekce a je třeba mu odsávat tekutinu z plic, aby se zabránilo případné infekci. Proto má ústy zavedené hadičky a nemůže mluvit. Jinak prý působí klidně. Madikizelová-Mandelová popřela, že by Mandelu udržovaly při životě přístroje. Dodala, že se o něj stará 22 lékařů.

Mandela strávil téměř tři měsíce v nemocnici kvůli opakující se infekci plic. Do domácího ošetřování byl propuštěn 1. září, napsala agentura AP.

Mandela se 10. května 1994 stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky a vůbec na celém světě. Rok před tím obdržel Nobelovu cenu za mír.

Po ukončení prezidentské funkce se Mandela stal zástupcem řady hnutí za lidská práva. Obdržel mnoho ocenění, včetně prezidentské medaile svobody od George W. Bushe, kterému se roku 2003, krátce před americkou invazí do Iráku, odvděčil slovy, že prezident Bush chce "uvrhnout svět do holokaustu".

A tak se Nelson Mandela stal celosvětovým symbolem proti rasismu, uznávanou a respektovanou celebritou disponující mnoha oceněními a řády na jejíž počest byl dokonce stanoven Valným shromážděním OSN vyhlášen 18. červenec (tedy den jeho narozenin) Mezinárodním dnem Nelsona Mandely. Nic není zadarmo a nedostal to ani Nelson. Jeho životní osud byl plný zvratů a věcí, které člověk netouží prožít.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Nelson Mandela jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy