Americký viceprezident organizuje "krvavý puč" ve Venezuele, hřímá Maduro

Caracas - Venezuelský socialistický prezident Nicolas Maduro označil rozsáhlé protesty proti jeho vládě, které v zemi probíhají, za pokus o státní převrat. Celou akci podle jeho tvrzení organizuje americký viceprezident Joe Biden. Informuje server rt.com.

Ačkoliv se Maduro, kterého jeho odpůrci obviňují z hospodářských neúspěchů a autoritářských tendencí, na adresu Spojených států vyjadřoval nelichotivě již dříve, stávají prohlášení zašlo doposud nejdále. Již minulý týden nástupce kontroverzního levicového prezidenta Huga Cháveze z organizování "pokusu o převrat" ve Venezuele obvinil americké tajné služby.

"Severní imperiální mocnost vstoupila do nebezpečné fáze zoufalství, obchází vlády na kontinentě, aby jim oznámila svržení mé vlády. A já z toho obviňuju viceprezidenta Joe Bidena," hřímal Maduro v projevu u příležitosti 198. výročí narozenin venezuelského národního hrdiny, generála Zamory.

Bývalý řidič autobusu a odborový předák, který v současnosti Venezuele vládne, zároveň položil otázku, zda je jeho americký protějšek Barack Obama s údajným plánem násilného státního převratu vůbec obeznámen. Apeloval přitom na "svědomí" šéfa Bílého domu.

Demonstrace proti Madurově vládě, které zemí otřásají více než rok, včera prezident označil za "krvavý puč". Protesty volají po demisi vlády, především kvůli ekonomické krizi, v níž se Venezuela nachází. Tu v současnosti prohlubuje především propad cen ropy, na jejímž exportu je hospodářství země postavené.

Na druhou stranu se Maduro nepochybně stále těší značné přízni nezanedbatelné části obyvatelstva. Do ulic pravidelně vycházejí i jeho stoupenci rekrutující se především z chudších vrstev a příznivců předloni zemřelého prezidenta Cháveze.         

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro Joe Biden

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy