Vědci hlásí důležitý poznatek o velrybách

Pittsburgh - Američtí vědci tvrdí, že na základě specifického hlasu velryb dokážou identifikovat každého jednotlivce. Kytovci vydávané zvuky totiž mají svá jasná specifika, podobně jako u člověka. Informuje server BBC.

Zjištění byla prezentována na nedávné konferenci Americké akustické společnosti v Pittsburghu. Během výzkumu byly na hřbet třinácti velryb černých připevněny senzory. Ty více než desetiletí nahrávaly zvuky vydávané jednotlivými kusy.

Vědci následně záznamy analyzovali. Zjistily, že velrybí hlasy se na rozdíl od lidských příliš neliší svou výškou. Každý kytovec však vydával specificky dlouhé zvuky. To umožňovalo celkem jasně identifikovat každého jednotlivce.   

Mořští biologové nyní hodlají prozkoumat, zda akustická identifikace může být použita při monitoringu velryb v mořích a oceánech. Zdá se však, že myšlenka bude jen obtížně převeditelná do praxe.     

Dr. Denise Rischová upozorňuje, že taková technika by vědcům výrazně usnadnila práci. Problémem však zůstává "hluk" okolního prostředí. K identifikaci jednotlivých velryb je totiž potřeba velmi čistý záznam, tudíž je nutné dostat se ke kytovci blízko.

Velryba černá je ohroženým druhem. V přírodě podle vědců přežívá pouhých 450 kusů. Většinou se vyskytují u severního východního pobřeží USA a Kanady, kde se živí planktonem.     

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Velryby Vědci

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy